Muidugi peab iga lae puhul värvitav või lakitav pind olema alati kuiv. Puitlagede puhul peab puidu niiskus olema maksimaalselt 20% puidu kuivmassist.

Kõige rohkem tuleb ette pahteldatud, krohvitud ja betoonist lagede värvimist.
Lae värvimiseks kasuta pikakarvalist värvirulli, mis imab endasse palju värvi, jättes pinnale õige paksusega värvikihi ja ilusa struktuuri.
Lae sisenurkade tegemiseks kasuta väiksemat, 10 cm laiust rulli ning lae põhilise pinna värvimiseks laia, 25 cm laiust rulli. Kindlasti kasuta lae värvimisel pikendusvart ja kaitseprille, et kaitsta silmi värvitilkade eest. Samuti võiks käepärast olla ka redel.

Kui lagi on siledaks pahteldatud ja lihvitud, siis krundi pind üks kord ja värvi kaks korda laevärviga. Üldjuhul on laevärvid täismatid ja valged. Täismatt pinnalt paistavad pinnavead vähem välja kui läikivalt. Valge on laevärvide puhul eelistatuim toon seetõttu, et valgeks värvitud laed tunduvad kõrgemad ning annavad ruumile avarust juurde. Laevärvi võib ka toonida, aga sel juhul tuleb olla kindel tulemuses ja tehakse seda üldjuhul disainlae puhul.

Enne värvima asumist sega värv korralikult läbi. Alusta värvimist nurkadest väikese rulliga. Sellega on mugavam töötada ning kuna väikese rulli otsas on ka karvad, saab nurgad ilusti värviga kaetud. Nurkadest allapoole värvi osaliselt laevärviga ära ka seinad, seda umbes rulli laiuselt.

Värvi lage valguse langemise suunas ehk piki aknast langevat valgust. Kõige parema tulemuse saad, kui esmalt kannad värvi pinnale umbes 2 rullilaiuse jagu ja seda kogu lae pikkuses. Seejärel rullides tasandad pinna üle. Tee samamoodi veel kord, ehk et kanna värv pinnale umbes 2 rullilaiuselt ja tasanda. Hoia nn märga serva – siis jääb lagi ühtlane.
Kui värvitav pind on liiga suur või kui kanda pinnale liialt palju värvi ette nii, et selle tasandamisele kulub väga palju aega, võib juhtuda, et värvitud pinna serv kuivab ära. Kuivanud värvile värske värvikihi peale kandmisel tekib topelt värvikiht, mis jääb näha pärast näha triibuna. Seda reeglit tasuks seetõttu pidevalt silmas pidada.

Lae värvimise juures on suurimaks ohuks, et lagi jääb triibuline ja laiguline. Seepärast ongi vajalik värvida kogu lagi terves ulatuses korraga. Kanna pinnale piisav koguse värvi, et see ei jõuaks värvimise ajal kuivama hakata. Kui ikkagi jääb mõni koht, mis häirib, siis pigem mitte hakata parandama, sest parandus võib hiljem näha jääda.

Kui aja jooksul tekivad lae nurkadesse praod, siis võib tõmmata nurka uue akrüüli ning ainult laenurga üle tupsutada, kui võimalik, siis sama laevärviga.
Kipsplaatlae esmavärvimisel tuleb täita kruvipead ja kinnitada vuugilint vuugipahtliga. Seejärel pahtelda kruvipead ja vuugid kergpahtliga. Pärast kuivamist lihvi pinnad. Värvi lagi krunt- ja laevärviga.

Eelnevalt lateksvärviga töödeldud lagede värvimine

Siinpuhul tuleb pinda harjata seni, kuni vana värv on kadunud ja pind ühtlaselt tugev. Määrdunud pinda võiks puhastada leeliselise puhastusvahendiga. Loputada seejärel pind puhta veega. Puitlagedel eemalda kraapraua abil lahtine vana värv ning parema nakke saavutamiseks karesta kogu pind lihvpaberiga.

Ebatasasuste puhul kasutada peenpahtlit ja niisketes ruumides niiskuskindlat pahtlit. Suuremate pragude täitmiseks võid kasutada ka elastset ning ülevärvitavat akrüülhermeetikut.
Kuiv pind lihvi liivapaberiga ja eemalda tolm. Krundi pind täismati veepõhise kruntvärviga. Kruntimine on väga oluline just tugevasti sisseimava või kohtpahteldustega pinna puhul.
Seejärel värvi pinda kaks korda laevärviga, lastes värvil enne järgmise kihi lisamist vähemalt 2-3 tundi kuivada. Laudlagede värvimisel on soovitav kasutada pintslit või maalriharja.

Laudlage värvides vali töösuunaks ruumi siseneva valguse suund, nii on võimalik paremini jälgida töötulemust. Värvi pinnale kandmist alusta alati aknapoolsest laeservast. Korraga värvida nelja kuni viie laua laiune riba.
Värvimist alusta värvi võõpamisega laudade vahelisse prakku või sulundisse, seejärel kandke värv lauaküljele ja tasandage pind valguse suunas. Jälgi, et laua servadele kantud värv ei hakkaks valguma. Tööd jätka sama laia ribana kuni lõpuni, uut riba alustage jälle aknapoolsest seinast.
Värvimisel kasuta küllaldaselt värvi, see aitab pikendada kuivamisaega ning kergendab tööd.
Sobivaim temperatuur värviga ruumis töötamiseks on +15-18 °C. Sooja ilmaga võib töö ajaks aknad avada, kuid vältida tuleb liigset tuuletõmmet.

Eelnevalt liim- või lubivärviga töödeldud lagede värvimine

Puhasta lagi tolmust ja mustusest. Kuna liimvärv lahustub vees (sideaineks on tselluloos), siis ei saa eelnevalt liimvärviga värvitud pindade värvimisel kohe kasutada veega vedeldatavaid lateksvärve.

Eemalda vana liimvärv täielikult kuni puhta aluspinnani. Selleks niisuta pinda veega ja kraabi pehmenenud värv pahtlilabidaga maha.

Kui sa seda teha ei soovi, eemalda vana pragunenud ja lahtine värvipind veega pestes ning pärast pinna täieliku kuivamist krundi see 20-30% lakibensiiniga vedeldatud alküüdkruntvärviga. Lase pinnal kuivada 8-12 tundi.

Seejärel värvi pinda kaks korda laevärviga, lastes värvil enne järgmise kihi lisamist vähemalt 2-3 tundi kuivada.

Puitlagede värvimine

Puhasta lagi tolmust ja mustusest. Soovitav on enne pinnavärvimist lage kruntida, töödeldes pinda täies ulatuses täismati veepõhise kruntvärviga. See takistab niiskuse tungimist aluspinda. Seejärel värvi pinda kaks korda laevärviga, lastes värvil enne järgmise kihi lisamist vähemalt 2-3 tundi kuivada.
Laudlagede on soovitav kasutada pintslit või maalriharja. Värvimist alusta värvi võõpamisega laudadevahelisse prakku või sulundisse, seejärel kanna värv lauaküljele ja tasanda pind valguse suunas. Jälgi, et laua servadele kantud värv ei hakkaks valguma. Tööd jätka sama laia ribana kuni lõpuni, uut riba alustage jälle aknapoolsest seinast.
Värvimisel kasuta küllaldaselt värvi, see aitab pikendada kuivamisaega ning kergendab tööd.

Puitlagede lakkimine

Puhasta lagi tolmust ja mustusest. Laki 2-3 korda, soovitatavalt veepõhise lakiga, võib kasutada ka alküüdlakki. Saunaruumides kasutada vastavalt ruumile mõeldud lakki.

Soovides erinevat värvitooni puitlage, võid toonida lakki või töödelda puitlage esmalt veepõhise sisetööde puidukaitsevahendiga, mida võid seejärel üle lakkida värvitu lakiga. Lakiga katmine annab pinnale hea pesukindluse.

Kihtide vahel lase lakil sõltuvalt ruumi temperatuurist ja niiskusest kuivada 2-3 tundi (alküüdlaki puhul 8-10 tundi). Lakkimiskordade vahel lihvi pinda kergelt ja eemalda lihvimistolm.
Laudlagede lakkimisel on soovitav kasutada pintslit või maalriharja.

Lage lakkides vali töösuunaks ruumi siseneva valguse suund, nii on võimalik paremini jälgida töötulemust. Laki pinnale kandmist alusta alati aknapoolsest laeservast. Korraga laki nelja kuni viie laua laiune riba. Lakkimist alusta laki võõpamisega laudadevahelisse prakku või sulundisse, seejärel kanna lakk lauaküljele ja tasanda pind valguse suunas. Jälgi, et laua servadele kantud lakk ei hakkaks valguma. Tööd jätka sama laia ribana kuni lõpuni, uut riba alustage jälle aknapoolsest seinast.

Kui soovitakse lakkida juba eelnevalt lakitud lage, siis eelnevalt tuleb muidugi pind puhastada ja loputada ning seejärel eemaldada kraapraua abil lahtine vana lakk ning parema nakke saavutamiseks karestada kogu pind lihvpaberiga. Lakkimiskordade vahel lihvi pinda kergelt ja eemalda lihvimistolm.
Allikad: Vivacolor, Värvikeskus