Aia ehitamisel tuleks silmas pidada järgmisi soovitusi:

  • aed peaks sobima hoone ja ümbruskonnaga;
  • aia kõrguse valikul peaks lähtuma ümbruskonnas varem ehitatud aedade kõrgusest;
  • üle 1,5 m kõrgused aiad peaks kooskõlastama kohaliku omavalitsusega;
  • aed tuleb paigaldada krundi sisepiiridesse;
  • väravate asukoht ning suurus tuleb hoolikalt läbi mõelda, ka see, mispidi need lahti käivad;
  • majaümbruse planeerimistööd on tark ära teha enne aia ehitamist;
  • olenevalt asukohast peaks arvestama aia vastupidavusega vandalismile.

Puitaia ehitamine

Puitaia suureks plussiks on võimalus valida just endale sobiv ja meelepärane lahendus, alustades aia värvist, aialippide kujust ja lõpetades laudise paiknemisega (kas horisontaalne, vertikaalne vm).

Puitaia ehitamisel kasutatakse aialippideks tavaliselt kas sügavimmutatud või värvitud aialippe. Aiapostideks kasutatakse nelikanttoru 60x60 mm, mis tuleks kuumtsinkida ja vajadusel värvida. Aiapostide vahe võiks olla 2500—2700 mm.

Aiapostide paigaldamine

Piirdeaia ehitamise esimene ja paljude jaoks kõige keerulisem etapp on aiapostide paigaldamine. Enne seda tuleb kindlaks teha krundipiirid ja täpsustada vajadusel maaaluste kommunikatsioonide asukohad. Krundipiiride kindlakstegemiseks võib kohale kutsuda maamõõtja, kes märgib uuesti krundi nurgad, või usaldada oma olemasolevaid märke.

Järgmisena mõõdetakse üle piirdeaia kogupikkus ja arvutatakse perimeetri pikkuse põhjal vajaminev aiapostide kogus, ja nüüd on õige aeg mõelda ka juba väravatele.

Aiapostide vahe ei tohiks olla üle 2700 mm. Perimeetrile tõmmatakse juhtnöör, mis tähistab tulevase piirdeaia asukohta ja märgitakse aiapostide asukohad kas värvimarkeriga või puittikuga.

Reapostidele kaevatavad augud võiksid olla vähemalt 700 mm sügavused, diameetriga vähemalt 250 mm, ja väravapostide augud minimaalselt 800 mm sügavused diameetriga 350 mm.

Aiapostide paigaldamist on mugavam teha kahekesi. Üks inimene jälgib loodi ja juhtnööri abil postide joondumist ja teine saab ettevaatlikult samal ajal täita postiaugu betooniga ja betooni tihendada.

Postide kõrguse saab määrata horisontaalse nivelliiriga või kui ehitada piirdeaed vastavalt maapinna kaldele, saab paigaldada ülemise kõrgusnööri.

Mis juhtub, kui kasutada kuumtsinkimata aiaposte?

Välisel vaatlusel pole õieti midagi aru saada, sest posti välispinda katab värvikiht ja kõik tundub korras olevat. Tegelikult aga tekib posti sisekülgedele rooste juba paari nädalaga, seda eelkõige tänu maa seest tulevale niiskusele. Kuna aiapostid ja väravad tehakse üldjuhul nelikanttorust, mis on seinapaksusega kuni 3 mm, siis on oluline, et detailid saaksid kaitsva kihi ka seestpoolt, seda võimaldabki kuumtsinkimine. Tsingikihil on veel üks hea omadus, nimelt võime ennast ise „parandada“ — väiksemad vigastused ja kriimustused suudab tsink elektrokeemilise protsessi tulemusena hoida korrosioonikindlana.

Vertikaalne ja horisontaalne puitaed

Vertikaalse puitaia ehitamisel kinnitatakse aiapostide külge puitpõõnad ja puitpõõnade külge omakorda aialipid (soovitavalt nelja kruviga).

Kohtades, kus soovitakse suuremat privaatsust, võivad lipivahed olla väiksemad, ent kui lipivahe on alla 10 mm, siis laudade paisumine võib põhjustada selle, et aialipid ei pruugi olla enam ideaalselt sirged.

Vertikaalset puitaeda saab muuta vastupidavamaks, kui lisada lipiotste kaitseks kattelaua. Ent kui kattelauda ei soovita paigaldada, saab aialippide otsad saagida selliseks, et vihmavesi neilt alla valgub, kas ümaraks või kolmnurkseks.

Horisontaalse puitaia ehitamisel kinnitatatakse aiapostide külge kas hööveldatud või hööveldamata lauad horisontaalselt. Laudade vahed jäetakse tavaliselt suuremad kui verikaalse puitaia puhul. Kohad, kus soovitakse piirdeaiaga tagada suuremat privaatsust, tuleks puitaia ehitusel kasutada topeltalaudist, ehk mõlemale poole aiaposte kinnitatakse laudis.

Allikas: piirdeaiad.ee

LOE LISAKS: