Kõigepealt tuleb endale selgeks teha, kas soovitakse auto varjualust või kinnist garaaži. Varjualune on kindlasti soodsam ehitis, kuid samas kipuvad sinna kogunema kõigi pilgule avatud esemed näiteks autorehvide, lumelabidate või grillsöekottide kujul. Garaaž on privaatsem ja turvalisem, aga nõuab rohkem raha ning planeerimist. Peale tulevase hoone tüübi on oluline otsustada, kas ehitada rajatis maja külge või just elumajast eemale.

Hea mahutavusega abihoone saab ka kitsastesse linnaoludesse

Linnas elav majaomanik soovib suure tõenäosusega krundipinna puudusel varjualuse või garaaži maja külge ehitada. Sel juhul tuleks eelnevalt enda soovid ja vajadused selgeks teha, joonistada visand, millega projekteerija jutule minna ning koos projektimuudatuseks vajalikud lähteandmed paberile panna. Edasi tegeleb juba projekteerija paberimajandusega ise omavalitsuses. Soovides garaaži elumaja külge ehitada, peab lisaks garaažiehitusele arvestama mõningaste majasiseste remonditöödega. Näiteks tuleb kahe hoone vahele paigaldada tuletõkkeuks ja teha mõningal määral ka pisemaid viimistlustöid, mis ukseava saagimisega tekivad. Seda muidugi juhul, kui üldse on soov ja võimalus teha garaaži ning maja vahele otseühendus ukse kujul.

Garaaž koos abiruumidega

Inimesed, kellel on privaatsemas asukohas suurem krunt, soovivad sageli autohoiustamisele lisaks rajada abiruumi või töökoja. Sel puhul soovitaksin garaaž ja töökoja ehitada elumajast eemale ning seda võimaliku müratekke ja turvalisuse huvides. Kaaluda tasub ka kohe vee sissetoomist ja kanaliseerimist, sest hilisem maa uuesti kaevamine läheb oluliselt kallimaks. Kui perepea puhul on tegemist tehnikahuvilise entusiastiga, kes tegeleb igapäevaselt näiteks erinevate tehnikaremonditöödega, tasub garaaži planeerides kindlasti arvestada parima võimaliku päevavalguse ärakasutamisega ja ka sel juhul on soovitav rajada garaaž elumajast lahku.

Tasub soojustada

Rääkides garaaži soojustamisest, võimaldavad tänapäevased materjalid ehitada garaaže, mis ei vaja isegi veel kümne külmakraadiga kütteseadme sisselülitamist ning lasevad pererahval hommikul mugavalt kuivade klaasidega autoga välja sõita. Seega: garaaži soojustamine on sama tähtis kui elumaja soojustamine, sest hästi soojustatud garaaž hoiab otseselt kokku kütte- ja energiakulusid. Kindlasti peab garaažil olema ka korralik tuulutussüsteem ja sõidukilt sulava lume kanaliseerimine, mis juhib liigse vee hoonest välja.

Kes aitab projekteerida ja ehitada?

Huvi korral tutvuda lähemalt erinevate garaažide ja abihoonete lahendustega. Nõu tasub küsida ettevõttest Visionplus Eesti OÜ, kes ehitab ja renoveerib põhitegevusena elumaju, suvilaid ning teeb kõikvõimalikke maakodude ehitustöid. Viimastel aastatel on neile jõudsalt kannale astumas ka abihooned ja garaažid. Firma võtab enda kanda ka kõik ehitus- ja kasutusloa dokumentidega, projektidega ning kõige muuga seotud tegevused.

Kui soovite abi parima võimaliku tulemuse saavutamisel, kirjutage palun e-posti aadressil visionpluseesti@gmail.com. Tehtud tööd ja lisainfo leiab kodulehelt www.visionpluseesti.ee.

Jaga
Kommentaarid