Masintoodetud palkmaja

Masintoodetud palkmaja on tehases masinatega töötlemise teel toodetud palkmaja, nimetatakse ka freesprussmajaks. Masinaga toodetakse väga erineva paksuse, kõrguse ja diameetriga majapalke nii liimitult kui ka naturaalsena (nn massiivpalk). Palkmaja tootmine on võimalik nii ümar-, ovaal- kui ka kandilistest palkidest.

Eestis masintoodetud palkmajade tootjatel on valikus väga erinevaid ja põnevaid tüüpprojekte, kuid kasutatav tehnoloogia võimaldab välja töötada ka just kliendi ja arhitekti soovile vastava modernse lahenduse. Näiteks linnakeskkonda sobiva nurgalahendusega palkmaja või kahekordse seina ja lisasoojustusega masintoodetud palkmaja.

Käsitöö-palkmajad

Käsitöö-palkmaja toodetakse tänapäeval eelnevalt kuivatatud palkidest ja kuivades tootmistingimustes. See tagab majade kõrgema kvaliteedi ja tootmisprotsesside suurema tõhususe. Käsitöö-palkmaja on keskkonnasõbralik — nende tootmisel tekib minimaalselt tootmisjääke. Käsitöö-palkmaja puhul säilib naturaalse koorimise tulemusena seinas rohkem ka puitu, mis võimaldab suurema läbimõõduga seinte tootmist. Käsitöö-palkmaja saab toota nii kandilistest kui ka ümarpalkidest seintega.

Käsitöö-palkmaja pakub kordumatuid lahendusi, sest palgid töödeldakse eraldi, mis omakorda tagab iga ehitatud maja originaalsuse ja omapära.

Vipson Projekt OÜ. Eramu Eestis, käsitöö-palkmaja

Puitkarkassmaja

Puitkarkassmaja ehitatakse viisil, kus seinad ehitatakse vertikaalsetest postidest ja neid siduvatest horisontaalsetest vöödest. Karkass täidetakse soojustusmaterjaliga ja suletakse mõlemalt poolt.

Puitkarkassmajasid võib omakorda ehitada mitmel viisil, tuntumad on elementidena ja moodulitena ehk ruumelementidena ehitamine.

Elementmaja

Elementmaja on energiasäästlik ja kõrge kvaliteediga, mis toodetakse horisontaalsetel pindadel ja kontrollitud kliimaga sisetingimustes. Elementmaja tootmisprotsess on standardiseeritud, kasutatavad materjalid on kuivad ja puidu tugevus kontrollitud — kõik see tagab kvaliteetse ja kiire tulemuse optimaalsete kulutustega.

Üldjuhul võtab elementmaja tootmine tehases aega vaid mõne nädala, teist samapalju maja püstitamine. Kaasaegne tehnoloogia ja ehitusmaterjalid võimaldavad ettevõtetel toota energiatõhusaid ja samas väga loodussõbralikke materjale sisaldavaid elementmaju.

Moodulmaja

Moodulmaja ehk ruumelementmaja ehitatakse moodulitest. Moodul on ehitise ruumiline osa, kus põrand, seinad ja lagi on omavahel juba tehases kokku monteeritud. Moodul võib sisaldada ka mitut väiksemat ruumi.

Moodulid toodetakse tehastes kontrollitud tingimustes ja kvalifitseeritud spetsialistide käe all. Standardiseeritud tootmisprotsessi tulemusena on võimalik maja ehitada ka kuni 95%-lise valmidusastmeni. Näiteks võib enne püstitamist teha siseviimistluse ning paigaldada kommunikatsioonid, köögimööbli ja sanitaartehnika.

Valmismoodulid transporditakse ehitusplatsile ja monteeritakse vundamendil tervikehitisteks — moodulmajadeks. Tehnoloogiast tulenev kõrge valmidusaste hoiab kokku aega ja kulusid ehitusplatsil ning hoiab ära ilmastikust tekkida võivate probleemide esinemise. Tulemuseks on kvaliteetne ja energiasäästlik moodulmaja.

Sven Mats, Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees ja Matek AS tegevdirektor:

“Tehases toodetud puitmaja on kindlasti parim võimalik valik majaehitajale. Soliidselt Eesti Puitmajaliitu kuuluvat ettevõttelt maja ostes võib olla kindel, et maja on korrektselt ja normidele vastavalt projekteeritud. Selle ehitamiseks on kasutatud sobilikku ja õige niiskussisaldusega puitmaterjali, korrektseid töövõtteid ning maja vastab igati kehtivatele ehitus ja energiatõhususnormidele.

Tihti räägitakse puumaja „elamisest“ ja naksumisest — see on valdavalt tingitud kas majakonstruktsioonide aladimensioneerimisest, märja puitmaterjali kasutamisest või läbimõtlemata insenertehnilistest lahendustest.

Tehasemaja hinnad võtmevalmis majalahendustele algavad 1000 eurost ruutmeetri kohta ja lähtuvalt maja suurusest ja tehnosüsteemide keerukusest ning viimistlusmaterjalidest võivad ulatuda 1700 euroni.

Korrektselt ehitatud ja kõiki riigimakse sisaldav puidust tehasemaja on kindlasti samas hinnas või soodsam samade parameetritega ning eriti makse sisaldava kivimaja ehitusega, paraku vohab eriti just eramajade platsiehituses päris suur hämara ehituse osakaal. Seega on alati oluline võrrelda võrreldavat ning eriti just endale kodu ehitades on mõistlik lähtuda tõdemusest, et ma ei ole nii rikas, et osta odavat toodet. Kehtib väga adekvaatselt majade puhul, sest maja on investeering aastakümneteks, korrektselt ehitatud maja vajab vähem hooldus- ja remonditöid, selle ülalpidamiskulud on madalamad ning lisaks murevabamale elukeskkonnale võib olla kindel, et kodu väärtus ajas ei lange, vaid see on väärtuslik kapital ka järgnevatele põlvkondadele.”

Allikas: moodnekodu.ee

LOE LISAKS: