Sõna “kabel” ei anna hoonest aga täielikku ülevaadet. See on koht, kus on toimunud ka kõiksugused uhked tseremooniad ja seda juba 15. sajandist saati. Näiteks on hoones leidnud viktoriaanlikul ajal aset mitmed kuninglikud pulmad. Lisaks on Püha George’i kabelis ristitud paljud kuningliku perekonna liikmed.

Samuti on kabelis peetud matuseid ja sinna on maetud lausa kümme Briti kuningat. Võib-olla just seetõttu tekib uhkesse kabelisse astudes tunne, et tegemist on millegi tõeliselt suursugusega. See on ikkagi kuninglik kirik, millel on sündmusterohke ajalugu.

Kui soovid külastada Windsori lossi, siis tuleb suunduda Londonist otse lääne suunda. Sinna saab rongiga, sõit võtab kokku umbes pool tundi. Seejärel tuleb istuda ümber ja sõita veel kuus minutit. See kuninglik kindlus on paiknenud lubjakivisel pinnasel Thames’i jõe ääres juba 900 aastat. Esialgu oli see valmistatud vaid mullast ja palkidest, kuid aja jooksul on seda ümber ehitatud kividega.

Päikesepaistelisel hommikul võib lossi siluett meenutada isegi muinasjutulossi mõnest Disney animafilmist. Vahel rikub kuninglikku ilmet aga mõni lossist üle sõitev lennuk, mis suundub Heathrow lennujaama suunas. Imekauni Windsori lossi juurest on märgata aga Püha George’i kabelit, mille heraldilised kujutised on juba kaugelt näha.

Cotswoldi säravast kivist ehitatud kabel

Püha George'ile pühendatud kuninglik kabel asub selles kohas juba 13. sajandist saati. Kabelihoonet hakati ehitama kuningas Edward IV soovil 1475. aastal ja hiljem maeti ta samasse paika. Lõplikult sai kabel valmis aga 50 aastat hiljem ja sel ajal oli troonil kuningas Henry VIII.

Kabel on ehitatud soojast meekarva Cotswoldi kivist, mis toodi kabeli ehitamise ajal praamiga mööda Thames’i jõge Oxfordshire’i kaevandusest. Kõige parem näeb see kollakashall kivim välja päikesepaiste käes.

Kui astud gooti stiilis kabelisse, kõrgub sinu eest 22-meetrine uhkete kaunistustega võlvlagi. Vahekäigus on olemas ka peegel neile, kes soovivad vaadelda suursugust lage, aga ei taha või ei saa pead pikalt kuklas hoida.

Lisaks ehivad seinu uhked vapid, millest prestiižseim on Kõige Üllama Sukapaela ordu vapp. Kusjuures 2008. aastal löödi Prints William ordu rüütliks ja lähitulevikus oodatakse ka Prints Harry liitumist.

Kõige Üllam Sukapaela ordu ehk lihtsalt Sukapaela ordu pärineb 1340. aastast kuningas Edward III ajast. Tema uhke ja lai terasmõõk, mis on 203 sentimeetrit pikk, asub siiani kabeli külgkoridoris. See on paiknenud seal juba 400 aastat. Kuningas Edward III sai inspiratsiooni kuningas Arthuri ja ümarlaua rüütlite legendidest. Niisiis pani ta aluse elitaarsele ordule, milles on 24 liiget. Liikmed saab jagada kaheks 12-liikmeliseks grupiks, et pidada piigivõitlust. Selle traditsiooni austamiseks peetakse iga aasta juunikuus spetsiaalset tseremooniat.

Eriti suurejooneline on aga koorile mõeldud ala, mis on keskaegsete meistrimeeste saavutus. Ligi 250 meistrit töötasid külgmistel seintel olevate kaunistuste kallal, mis nikerdati Inglise tammest ja mis näeb hetkel väga tume välja, sest see on aastaid seisnud ja seda on töödeldud. Seinale on kinnitatud ka erinevad messingust tahvlid, millest mõne kinnitamisaeg ulatub isegi 1368. aastasse. Kui lähed sinna turistina, võid esireas istuda ja kujutada ette, kui suursugune näeb välja Harry ja Meghani laulatus, mis seal peagi aset leiab.

Loomulikult kaunistavad ruumi ka imekenad viktoriaanlikud vitraažid. Ainult läänepoolse akna vitraaž on keskajast ja seal on 75 erinevat paneeli, millel on kujutatud kuningaid, pühakuid, paavste, peapiiskoppe ja piiskoppe. Parempoolses alumises reas on arvatavasti kujutatud kollastes kingades puuvasaraga peamüürseppa, kelle nimi oli William Virtue.

1969. aastal valmis kabeli lisa, milleks oli kuningas George VI memoriaalkabel. See on pisike raudväravatega nišš, millel on John Piperi joonistatud moodsad vitraažid. Uuemasse kabelisse on maetud kuninganna Eliabeth II isa, ema ja tema noorem õde Margaret, kelle hauakivi on kujundatud tema poeg, Snowdoni krahv. Arvatakse, et ühel päeval maetakse kuninganna ja Prints Philip samuti sinna. Proua Wallis Simpson ehk Windsori hertsoginna matused korraldati küll Püha George'i kabelis, kuid hertsoginna maeti oma abikaasa Edward VIII kõrvale kuninglikku hauakambrisse, mis asub Frogmore’is.

Megan Markle — esimene ameeriklane, kes abiellub Püha George’i kabelis

Püha George’i kabeli vahekäik on läänepoolsest uksest altarini ligi 78 meetrit pikk. 19. mail sammub mööda maha rullitud sinist vaipa Meghan Markle. Pulma on kutsutud 800 külalist, kuid televisiooni ja interneti vahendusel elavad kuninglikule pulmale kaasa miljonid inimesed.

Kuigi Püha George’i kabelis abiellumiseks pole vaja olla aadlisoost, siis päriselt on seal abiellunud vähesed lihtsurelike hulka kuuluvad. Mitte kunagi ei ole Püha George’i kabelis abiellunud ameeriklane, Meghan Markle ongi esimene. Arvatakse, et Prints Harry ja Markle’i laulatus kestab umbes tunnikese.

Umbes kella ühe ajal päeval astuvad pruut ja peigmees kabelist välja ja poseerivad väljaannete fotograafidele kivitrepi mademel, mis jääb läänepoolse akna juurde. Ajal, kui Meghan astub aga kirikuuksest välja, on temast saanud hertsoginna.

Allikas: edition.cnn.com

LOE KA: