Järgnevalt annab SanSan.ee vannitoasisustuse e-pood neli lihtsat nõuannet, millele tuleks boileri valikul tähelepanu pöörata.

1. Kas elektriboiler või gaasiboiler?

Kõigepealt tuleb alustada sellest, kas sooja vett toodab gaasi- või elektriboiler. Paljud meist elavad uutes majades ning ei teagi, kuidas soe vesi nende vannituppa jõuab. Meelde on jäänud, et see on boiler, mis asub “seina taga” või “lae all” aga täpsemalt ei ole teada.
Gaasiboiler on klassikaliselt kompaktne väike seadeldis, mille juurde viivad kollase markeeringuga gaasitorud. Lisaks on gaasiboiler alati ühendatud korstna või ventilatsioonitoruga, mille järgi tunned selle ära.
Elektriboiler on välimuselt tavaliselt suuremat veepaaki meenutav seade, mis sageli (kuid mitte alati) on silindri kujuga. Elektriboiler on süsteemi ühendatud külma- ja soojavee toruga ning elektrijuhtmega.
Elektriboiler sobib kõikidesse ruumidesse, gaasiboiler eeldab gaasiühenduse olemasolu. Seega, gaasiboileri asemele võib panna ka elektriboileri, kuid vastupidi mitte.

2. Kui on gaasiboiler, siis milline?

Gaasiboileri valikul on ainsaks oluliseks näitajaks võimsus. Gaasiboiler töötab vee läbijooksu soojendamise põhimõttel, ehk oluline näitaja on maksimaalne vee tarbimine ühel hetkel. Kui Sinu majapidamises on dušš ning nõusid peseb põhiliselt masin, siis sobivad ka väiksemad mudelid, mis suudavad toota kuni 10l sooja vett minutis.
Vanni, mitme duši ja käsitsi nõudepesu korral soovitame valida võimsama mudeli, mis tagab piisava sooja vee olemasolu. Võimsama mudeli puhul ei pea kartma, et see oluliselt rohkem gaasi tarbib, sest kõik uuemad gaasiboilerid oskavad ise reguleerida gaasi kulu sõltuvalt vajadusest ning ilmaasjata energiat ei kuluta.

3. Kui suurt on vaja ehk mitu liitrit?

Selle küsimuse võiks ümber sõnastada ja küsida pigem, kas on vann või dušš ning kas majas on nõudepesumasin või pestakse käsitsi? Duši ja nõudepesumasina puhul peaks kuni 2-liikmelise perekonna vajadusi rahuldama ka 50-liitrine boiler ning puudub vajadus väga suure seadme järgi.
Vanni puhul või suurema pere puhul peaks hakkama valima alates 150-liitrisest mudelist ning kui teie vannituba ehib mõnus 2-inimese mullivann, siis oleks tark valida 200- või 300-liitrise boileri.
Võib kasutada ka lihtsat valemit: IGA PERELIIGE = 50 L ning vann on samuti pereliige.
Seega, 2-liikmeline perekond, kes kasutab ka vanni, peaks valima alates 150 l mudelist (3 X 50 = 150).
Suurimad tavakasutuseks pakutavad boilerid on 300-liitrised ning neid saab paigaldada raskuse tõttu ainult põrandale.

4. Horisontaalne või vertikaalne?

Jälgige oma sisekujundust. Kuigi tehniliselt on vertikaalsed boilerid natuke efektiivsemad, on see vahe siiski üsna väike ning esteetiliselt ilus vannituba, kus boiler on diskreetselt lae paneeli taha paigutatud on rohkem väärt, kui väike elektrikokkuhoid.
Vertikaalne, ehk püstine boiler sobib paremini tehnoruumidesse, peidetud kappidesse ja nurgatagustesse.
Horisontaalne, ehk “pikkupidi” boilerit saab kinnitada seinale või lakke ning seetõttu on rohkem ruumi vannitoas.
Kui teie vannitoas ruumi napib või on boiler väga nähtava koha peal, võiks valida üldse õhukese Velis boileri, mis on kõigest 27 cm paksune ning näeb nii ilus välja, et selle võib paigaldada ka kõige nähtavamasse kohta. Boilerit saab paigaldada mõlemat pidi ning tehnoloogiliselt on see tipptasemel.