Silikoonhermeetiku valik

Köökides ja vannitubades ühenduste hermetiseerimiseks tuleb kasutada sanitaarseid silikoone ehk teisisõnu hermeetikuid, millised sisaldavad fungitsiide ning on kõrgendatud vastupidavusega hallitusele ja niiskusele. Lihtsate vanade malmvannide ja plekist kraanikausside korral võib kasutada odavamaid nn happelisi silikoone. Nendele on iseloomulik kuivamise ajal eralduva äädikhappe lõhn.
Kui aga teil on vaja hermetiseerida kaasaegset akrüülvanni, PVC-st valmistatud dušinurka või kunstgraniidist valmistatud valamut või kui teil on vasest kraanid, on ainuõige otsus kasutada neutraalset sanitaarset silikooni.

Pinna ettevalmistamine

* Esimese sammuna tuleb terava noa või lõiketera abil täielikult eemaldada vana hallitanud silikoon. See ei peaks olema eriti keeruline, sest tihtipeale on see juba ise osaliselt ühendusest lahti tulnud.
* Kui aga vana silikoon on siiski kõvasti seina küljes kinni, võib tema pehmendamiseks kasutada näiteks silikoonieemaldajat, mida on saadaval kas aerosoolballoonis või pastana.
* Peale silikoonhermeetiku eemaldamist tuleb hoolikalt puhastada ühendus vana hermeetiku jääkidest, kontrollida, et ühendus oleks tolmu- ja rasvavaba. Soovitav on see teha pesuvahendite abil ja vältida keemiliste preparaatide kasutamist, millised võivad akrüülvanni pinna tuhmiks muuta. Seejärel tuleb ühenduskoht kuivatada.
* Järgmise sammuna paigaldatakse kummalegi poole ühendust maalriteip, et tagada ühenduse ühtlane laius. NB! See tuleb peale silikooni paigaldamist ja siledaks tegemist koheselt eemaldada!
* Vanni korral on soovitav vahetult enne silikooni kasutamist vann poolest saadik vett täis lasta – täidetud vann vajub raamile ja pragu vanni ning seina vahel suureneb. Sellisel moel täidetud ühendus tagab, et tulevikus vanni veega täitmisel hermeetik ühendusest lahti ei rebene.

Silikooni kasutamine

* Silikoonhermeetik kantakse ühenduskohta hermeetikupüstoli abil väikese tagavaraga.
* Ühendus tehakse siledaks vastavas preparaadis või seebivees märjaks tehtud spaatli abil kuni pinnal kile moodustamiseni (3-5 minuti jooksul). Siledaks tehtud ühendus on esteetiliselt ilus vaadata ja väldib pinnale mustuse korjumist ja hallituse teket ning tagab vee vaba voolamise sellel.
* Kohe peale ühenduse silumist eemaldada maalriteip ja oodata kuni silikooni täieliku kuivamiseni.


Allikas: Soudal AS