Värvide säilitamisnippe

Ideaalne oleks, kui värvi jagub täpselt, aga iga kord see ei õnnestu. Seda jääb kas puudu või üle. Kui aga värvi jääb siiski üle, siis oleneb säilitamisviis sellest, kui palju seda üle jäi. Värv säilib kõige paremini õhukindlalt suletud anumates püsival temperatuuril, kaitstuna otsese päikesevalguse ja külmumise eest.

Kui värvimistöö on pooleli ning pead säilitama poolenisti täidetud purke või isegi üpris täis purke, siis eemalda kaas ja kata purk tihedalt liibuva kilega. Pane kaas tagasi ning lisa silt toote nime ja tootja, värvi nime ja koodi ning viimase kasutamise kuupäevaga.

Kui värvi jäi üle alla poole purgi, siis tuleb värv ümber valada väiksemasse tiheda kaanega anumasse ning lisada kaanele silt samade andmetega, mis enne mainitud.

Kas seisnud värv kõlbab veel kasutada?

See oleneb palju sellest, kuidas värvi on säilitatud. Kui sul on värv tema originaalpurgis, siis saab kasutuskõlblikkust kindlaks teha nii kinnise kui ka avatud purgi vaatlemisel. Kui aga värv on muusse nõusse ümber kallatud ja seal pikalt seisnud, ning sul ei ole ka teada, millal seda värvi viimati kasutati, siis üldjuhul pole midagi sellega teha.

Kui aga purk on ilusti kinni ja kuskilt ei leki ning purki loksutades on kosta värvi loksumist, lisaks on purgilt näha, et värvi võib veel kasutada, st tema kasutusaeg ei ole veel möödas, siis on asi turvaline — see värv on kõlblik. Säilivusaja kohta on hea teada, et säilivusaeg võib olla seatud kuupäevalise tähtajana — kehtib niikaua, kuni näitab kuupäev purgil. Säilivusaeg võib olla määratud ka nii, et purgilt leiad tootmisaja ja etiketilt, kui kaua toode säilib alates tootmisest, näiteks kaks aastat purgil toodud kuupäevast.

Kui teed purgi lahti ja näed, et värv on kuivanud, tükiline või pealt koorikuga kaetud, siis võid kindel olla, et see värv ei sobi enam värvimiseks. Seisnud värvi tasub siiski alati segada, palja silmaga vaatlemisest ei pruugi kasu olla. Kui tükid segunevad kergesti, siis saab selle värviga veel värvida, vastasel juhul mitte. Kasutuskõlbmatust reedab ka mädamuna hais.

Kui säilituspurk on läinud roostetama, siis selles seisnud värviga värvida enam ei saa.

Mida teha kasutuskõlbmatu värviga?

Värvijääke ei tohi kunagi valada kanalisatsiooni, veekogusse või pinnasesse. Isegi mitte siis, kui toode on veepõhine. Värvis sisalduvad ained raskendavad näiteks veepuhastusprotsessi puhastusjaamades.

Värvijäägid tuleb viia spetsiaalsesse kogumispunkti, kas jäätmejaama või ohtlikele jäätmetele spetsialiseerunud prügilasse. Tühjad värvipurgid võib ära visata tavaprügiga või viia pakendikonteinerisse.

Allikad: Vivacolor, Sadolin

LOE KA: