* Ukse lengi komplekteerimine
Ukse komplekt koosneb tavaliselt järgmistest osadest: ukseleng(uksepiit) ja ukse leht. Välisuste puhul on üldjuhul lengi osa juba kokku monteeritud ning seda koos uksepakuga.
Siseuste puhul tuleb leng tavaliselt ise enne paigaldust kokku monteerida. Siseustel on uksepaku olemasolu valikuline, seega müüakse siseustele uksepakke komplektist eraldi. Ukse lengi komplekteerimine oleks hea teha sirgel horisontaalsel pinnal. Lengi ülemine horisontaalne osa kinnitub üldjuhul lengi vertikaalosade peale.
Lengi kokku monteerimisel kruvide või poltidega on vajalik eelnevalt puurida augud ette (kui ukse valmistaja poolt pole seda tehtud) vältimaks puidu lõhenemist.

* Ukse lengi välismõõtmete järgi ava ehitus
Tänapäeval poes leiduvate uste jaoks vajalike avade mõõtmed on üldjuhul standardiseeritud. Enne ava tegemist tuleb välja selgitada paigaldatava ukse lengi mõõtmed: näiteks 2090x890 mm ukse lengi puhul on vajalik ava mõõt 2100x910 mm, nii jääb vajalik 10 mm vahe kogu perimeetris PUR-vahuga fikseerimiseks.
Enne uue ava tegemist seina tuleks kindlasti selle teostatavuse osas konsulteerida ehitusinseneriga ja vajadusel saada vastavad load ja kooskõlastused, et ava sisse tegemine ei seaks ohtu hoonet või inimesi.

* Ukse lengi kruvidega paigaldus
Pärast seda, kui on ukse leng on komplekteeritud ja ava tehtud, saab paigaldada ukse lengi, selleks on uksekomplektis tavaliselt kaasas vastavad kruvid ja tüüblid. Betoon- ja kiviseina lengi paigaldamisel kasutada tüübleid.
Ukse lengi kinnitus toimub üldjuhul läbi lengi postide, selleks, et saada teada kuhu on vaja (betoon- ja kiviseina puhul) augud puurida, tuleks leng ajutiselt ukseavas fikseerida, seda on kõige mugavam teha kiiludega, mis on saadaval ehituspoes, aga kiilud võib ka ise puidust valmistada.
Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et ukse oleks loodis ja täpselt sellises asendis nagu ta lõpuks paigaldatakse. Siin tuleks tähelepanu pöörata ka sellele, kuidas asetseb ukse leng seina tasapinna suhtes ehk - kui lengi tasapind on sama seina omaga, on hilisemad viimistlustööd( nt. liistude paigaldus) oluliselt lihtsam.
Pärast ukse fikseerimist märgi pliiatsi või markeriga augud, eemalda uuesti leng ja puuri augud. Aukude olemasolul paigalda tüüblid ja paigalduskruvid.

* Ukse lengi reguleerimine paigalduskruvide ja kiiludega
Pärast lengi paigaldust ei tasu paigalduskruvisid veel täiesti kinni keerata, sest näiteks juhul kui ukseava serv ei ole täiesti sirge, või ukseava mõõtmed ei ole üleval ja all täpselt samad, hakkab uksepost painduma vastavalt ukseava servale. Selleks, et seda vältida saab kasutada samuti kiilusid. Kiilud peaksid olema sätitud paigalduskruvidele võimalikult lähedale Paigalduskruvisid tuleks pingutada järk järgult.. Ukse lengi sirgust saab kontrollida pikema loodiga. Kui leng on kõver või ei ole loodis, saab seda reguleerida kiilude paksustega.

* Lengi ja seina vahe tihendamine ehitusvahuga
Pärast ukselengi paigaldust kiilusid mitte eemaldada ja kiilude poolt tekitatud ava ukse lengi ja ukse ava vahel täita ettevaatlikult ehitusvahuga vältides vahu sattumist ukse lengile. Ehitusvahuga tuleks tihendada kahes osas- ühelt ja teiselt poolt seina, nii on tagatud tihe ühendus lengi ja ukseava vahel.

* Piirdeliistude ja lävepaku paigaldus
Pärast ehitusvahu kuivamist tuleks üleliigne paisunud vaht ära lõigata, selleks sobib kõige paremini papinuga. Kui ukse lengi üks serv on tasa seina kummagi poolega, on olukord lihtsam ja piirdeliistud saab paigaldada ukselengi külge nii, et liist katab seina ja lengi vahelise vuugi. Kui leng asub seinatasapinnast seespool tuleks leida vastavate mõõtmetega nurkliistud või jätta piirdeliistud üldse ära ja viimistleda uksepaled. Piirdeliistude liitekohad nurkades tuleks lõigata 45 kraadi alla, nii jääb tulemus kõige parem. Kui liistud on mõõtu lõigatud, paigalda liistud liimi (nt. metallist lengide puhul) ja/või peitpea-naeltega (puidust lengide puhul).
Pärast liistude paigaldust (ja liimi kuivamist) saab liistu ja seina vahele jääva prao täita silikooni või akrüüliga, üleliigse silikooni või akrüüli eemaldamiseks kasuta sõrme või näiteks ümara otsaga jäätisepulka.
Lävepaku paigaldamisel (kui see ei ole osa ukse lengi komplektist) tuleb tähelepanu pöörata sellele, et see ei hakkaks piirama ukse liikuvust. Lävepakk tuleks kinnitada põranda kattematerjali all oleva konstruktsiooni külge (puit, betoon vms.) kruvidega, sarnaselt ukse postide kinnitamisele.
Allikas: RentMarket
Milline on hea siseuks, sellest saad pikemalt lugeda siit.