Hansaposti tootejuhi Kristjan Kulli sõnul kasvab õhksoojuspumpade müük hüppeliselt kahel perioodil aastas - sügisel kui külm ja niiskus tuppa tungivad ning suve hakul esimese kuumalaine ajal.

Enne pumpa ostma kiirustamist tasub siiski enda jaoks kaardistada pumba plussid ja miinused, võrrelda erineva hinna ja kvaliteediga lahendusi ning vajadusel pidada nõu ka valdkonna eksperdiga.

Õhksoojuspump on kõige efektiivsem kombineerituna mõne teise kütteliigiga. Näiteks ahiküttega maja jahtub talvel kiiresti ning on pererahva kojujõudmisel ebamugavalt külm. Õhksoojuspump aitab kodust äraoleku ajal hoida stabiilset temperatuuri ning kui õhtul ahju köetakse, siis lülitab pump ennast ise välja. Sellisel moel saab hoida kulud madalad, maja sisekliima sobiva ning ei hakka häirima ka pumba tekitatav mürafoon. Samamoodi on õhksoojuspump kasulik ja säästlik lisavõimalus majades, mida köetakse elektriga.
Ühekordne investeering pole suur ning igakuine kokkuhoid võrreldes elektriküttega on märgatav. Õhksoojuspump võiks olla kasutusel niiskete ja jahedate ilmadega ning elektriküte käredate külmakraadidega.

Õhutemperatuur ja ruumi suurus

Enne ostuotsuse langetamist tuleb ennast kurssi viia valiku, võimaluste ja hindadega. Spetsialist soovitab hindu vaadates alati uurida, mida hind sisaldab – kas ainult toodet või ka paigaldust ja tootekoolitust. Siin on tähtis teada, et kui õhksoojuspump ise paigaldada, siis reeglina garantii ei kehti. Ka on oluline toodet tunda ja õigesti kasutada, et ei tekiks rikkeid, mis lisaks kulule tähendaks talvel ootamatult külma tuppa jäämist.

Erineva hinna ja kvaliteediga õhksoojuspumpadel on mitmeid erisusi. Seega ei peaks pimesi hinnast lähtuma, vaid toote näitajaid enne ostu vaatama ja võrdlema. Soodsamad pumbad ei ole enamasti suutelised üksi maja soojaks kütma, kuid võivad lisakütjana ja sooja hoidjana osutuda väga efektiivseks. Kui maja kütmine on oluline ka suurte külmakraadidega, tuleb tavaliselt ka rohkem investeerida.
„Õhksoojuspumba ostul tuleb vaadata kasuteguri muutumist erinevate õhutemperatuuride juures, mõned toodetest on sobilikud vaid jaheda ilmaga kütmiseks, teised on efektiivsed ka 20-30 külmakraadi juures. Ühtlasi tuleb jälgida energiakulu, millega soe tuba erinevate välisõhu temperatuuride juures saavutatakse,“ seletab Kristjan Kull.

Teine kriteerium, mille alusel pumpa valida, on köetava ruumi suurus. Enamik toodetest on mõeldud kuni 100 ruutmeetri kütmiseks või jahutamiseks. Kvaliteetsematele õhksoojuspumpadele saab osta täiendavalt 2 või 3 siseosa ehk õue paigaldatakse küll üks seade, kuid majja sisse saab panna erinevatesse tubadesse ja tasapindadele eraldi seadmed. Selline lahendus on mugav, sest ei sunni tubade uksi sooja saamiseks lahti hoidma.

Toote jõudlus ei sõltu vaid ruutmeetrite arvust

Pumba valikul ei saa lähtuda ainult köetavate ruutmeetrite arvust. Toote efektiivsus sõltub ka maja soojustusest, ruumide kõrgusest, klaasipinnast ning isegi maja asukohast – kas hoone on tuulepealsel rannikul või sisemaa metsas. Tooteinfos väljatoodud köetavate ruutmeetrite maht lähtub normaalsest soojustusest ja tavapärasest ruumi kõrgusest, kui näiteks maja elutuba ulatub läbi kahe korruse, siis tuleb koos spetsialistiga otsida sobilik lahendus.

Asjaolu, millega õhksoojuspumpa ostes tuleb samuti arvestada, on selle tekitatav müra. Kõik õhksoojuspumbad teevad vähemal või suuremal määral häält. Tänapäevase õhksoojuspumba heli võib võrrelda näiteks kaasaegse külmkapiga – eluruumides ei häiri, aga magamistoas võib segama hakata.
Seetõttu ei soovitata panna õhksoojuspumba siseosa magamistuppa ega välisosa magamistoa välisseinale. Viimast tuleb vältida eriti sellisel juhul, kui maja on puidust, siis on mõistlik eelistada seadme paigaldamist näiteks maaraami külge. Seade teeb häält sulatamise ja kütmise ajal, kui õhusooja hoitakse ühtlasel tasemel, siis on hääl praktiliselt märkamatu.

Kui sobilik õhksoojuspump on välja valitud ning paigaldatud, tuleb sellesse suhtuda nii nagu teistessegi seadmetesse – aeg-ajalt hooldada, puhastada, laagreid vahetada. Enamasti saadakse sellega ise hakkama, mõnikord on tarvis ka spetsialisti kätt. Reeglina on pumbad siiski väga töökindlad ning rõõmustavad majaomanikke väikeste elektriarvetega.

Õhksoojuspumba plussid ja miinused

+ säästlikkus ja ökonoomsus
+ mõistliku suurusega ühekordne investeering
+ sobib nii ruumi kütmiseks kui jahutamiseks
+ sobib nii majja, korterisse kui suvilasse
+ kogub tolmu ja puhastab õhku (osad seadmed)
+ saab ühendada nutiseadmega ning lülitada distantsilt tööle (osad seadmed)
+ kuivatab niiskeid ruume

- ainsa kütteallikana enamasti ebapiisav
- tekitab müra
- paneb ruumis õhu liikuma
- kütab ühte ruumi, eeldab siseuste lahtihoidmist või igasse ruumi eraldi siseosa paigaldamist
- kuivatab õhku
- võib ebasobivas asukohas talvel lund täis tuisata

Kasulik teada

- Hansaposti tootejuhi Kristjan Kulli sõnul tuleb jälgida, kas toote hind sisaldab ka paigaldust (üle Eesti) ja tootekoolitust.
- Seadme peab paigaldama litsentseeritud spetsialist, kellelt tuleb küsida vastav akt. Kui seade paigaldada ise, siis ei pruugi garantii kehtida.
- Kui paigaldus on ka hinna sees, siis võib tekkida täiendav lisakulu korvtõstuki vajadusest. Kui seadme saab paigaldada maapinnalt või rõdult, siis lisakulusid ei teki.
- Tootekoolitus on oluline selleks, et seadet hooldataks korrapäraselt, mis tagab ka vajadusel garantiiremondi. Enamik tootjaid pakuvad garantiid kaheks aastaks, osadel ulatub pumba garantii viie aastani.
- Pikka garantiid pakkuvad tootjad nõuavad enamasti ka spetsialisti poolt läbiviidavat regulaarset hooldust.
- Õhksoojuspumba eluiga on minimaalselt 10 aastat. Kui toodet hooldatakse regulaarselt, kasutatakse heaperemehelikult ja pigem lisakütteallikana või jahutajana, siis võib toode töötada ka 20 või rohkem aastat.

Inverteri roll

Õhk-õhk-soojuspumba soetamisel tuleks eelistada inverterkompressoriga soojuspumpasid. Inverterkompressor tagab tänu muutuvale kiirusele efektiivselt ja sujuvalt ühtlase ja mugava temperatuuri.
Turult võib siiski leida veel ON-OFF tüüpi õhksoojuspumpasid, mis töötavad kogu aeg täisvõimsusel ning seetõttu toimub soovitud temperatuuri saavutamiseks palju sisse-välja lülitusi.
Seda tüüpi õhksoojuspumbad kütavad ruume ebaühtlaselt – ruum on kord külm, siis jälle liiga soe. Seega on inventerkompressoriga varustatud õhksoojuspumbad efektiivsemad ja vähem energiakulukad kui ON-OF tüüpi kompressoriga varustatud õhksoojuspumbad. (Eesti Soojuspumba Liit).