Kui remonditööde käigus muudetakse ruumi funktsiooni või tõstetakse seinu ümber, tuleb enamasti algusest peale ümber kavandada ka elektrisüsteem. Ka sellisel juhul tuleks teha paigalduse kohta elektriprojekt. Nii saab plaanida näiteks juhtmete jaoks piisava läbimõõduga kanalid või torud, et hiljem ei peaks hakkama äsjaremonditud seinapinda lõhkuma.

Kõige targem on joonistada iga majas või korteris asuva ruumi kohta eraldi plaan. Plaanile tuleks kanda kõik mööbliesemed ja tehnika ning mõelda läbi, millised kohad vajavad väljavalgustamist, kus hakatakse lehte lugema, kus tööd tegema ja kus mugavalt televiisorit vaatama. Peale pistikupesade ja lülitite asukohtade on oluline mõelda antennidele ja võrgupesadele. Selliselt tuleks üle vaadata kõik eluruumid, kuid kõige enam väljakutseid kohtame köögis, elutoas ja vannitoas.
Igal juhul on remonditööde käigus mõistlik vahetada senised, ehkki veel toimivad elektriseadmed moodsate vastu välja.

Tuleviku vajadustega tuleks kindlasti arvestada lastes paigaldada pigem rohkem pistikupesi kui vähem. Kui igas ruumis on kõikides seintes piisavalt pistikupesi, saab hiljem oma kodumasinaid ja seadmeid oma soovide kohaselt ümber paigutada ilma, et oleks vaja võtta kasutusele tülikaid pikendusjuhtmeid. Samuti tuleks hoolikalt läbi mõelda kodu interneti-; TV- ja telefoniühenduste skeem projekteerides vastavad pistikupesad võimalikult paljudesse tubadesse.

Kui pistikupesasid kodus napib, siis võetakse appi pikendusjuhe. Sageli on ühe pistikupesa taha ühendatud koguni kolm või neli pikendusjuhet. Pikendusjuhtmeid võib muretult kasutada lambi või teleri toiteks. Küll aga tekib arvestatav oht, kui ühendada pikendusjuhtme taha võimsaid elektriseadmeid või kui ühendada omavahel mitu pikendusjuhet.

Lüliti iga ukse juurde ning pistikupesad ka hoovi

Paigutades valgustuse lülitid iga ukse juurde, ei pea pimeduses kobama. Ka trepikoja valgustus peab olema lülitatav igalt korruselt; koridori valgustus aga mõlemast otsast ja koridori suubuvate uste juurest. Magamistoa valgustuse lüliti tuleks asetada ka voodi lähedale nii, et saad valguse sisse ja välja lülitada ilma üles tõusmata. Hea nipp on varustada valgustuslülitid väikeste märgutuledega, mis pimedas aitavad kiiresti lülitit märgata.

Muide, pistikupesi läheb vaja hooviski. Tihti on ainus majast väljas asuv pistikupesa terrassil ja sealt edasi käib kõik pikendusjuhtmetega. Aiast sõltuvalt võib pistikupesi vaja minna erinevates kohtades nii sees- kui väljaspool maja.

Pistikupesi läheb vaja elektritoitel muruniiduki või aiatööriistade kasutamisel ning samuti on talvel jõulutuled aeda saada minimaalse hulga pikendusjuhtmetega. Kui aias on mitmeid pistikupesi, saab teisaldatavaid valgusteid kasutada vastavalt aastaaegadele. Muidugi peavad pistikupesad välistingimustes paiknema ettenähtud kõrgusel ja olema varustatud rikkevoolukaitsega, kuid selle eest hoolitseb juba elektritööde teostaja.

Õuevalgustuse võib paigaldada ka hiljem, kui see on elektriprojektis olemas. Tavaliselt ehitatakse esmalt maja ja seejärel kujundatakse aed. Kui maja elektrikilbi ja -kaabelduse projekteerimisel on välisvalgustusega arvestatud, võib kaablid õue vedada siis, kui jõutakse aiatöödeni.
PIR-valgustid hoiavad kokku vaeva ja energiat. Teatud aiavalgusteid juhitakse liikumisanduriga, mida võib kasutada siseruumideski.

Allikas: Ensto

LOE LISAKS: