Veerennide puhastamine, akende tihendamine ja katuselaastude asendamine võib tunduda igav ja nõme töö, kuid see on hädavajalik, et kaitsta maja ilmastiku eesti. Mis juhtub, kui need tööd tegemata jätta ja kui kaua võtab aega, et maja täielik koost laguneks?
Oletame, et maja katuses on auk, millest tuleb vesi sisse. See ei jää ühte kohta pidama, vaid levib edasi. Kui õues ei saja, aga on külm, siis tuleb august sisse hoopis külm ja kuiv õhk. Samas hoiab aga maja kelder soojust ja niiskustaset.
Kui külm ja kuiv ning soe ja niiske kokku saavad, tekib kondenseerumine. Selle tulemusena hakkab värv ja tapeet seintelt kooruma. Tegelikult on see aga üks väiksemaid muresid, millega pead silmitsi seisma.

Katus pole aga ainuke koht, kust vesi majja pääseb. Samuti vananevad aknatihendid ja katuselaastud, mistõttu saab vesi, lumi ja külm ka sealt kaudu sisse. Selle tulemusena hakkab akent ümbritsev sein mädanema ja laseb niiskuse majja, mis hakkab maja mujaltki kahjustama.

Teine probleem, millele inimesed ei mõtle, on hoovis kasvavad puud. Asi pole ainult puude suuruses või selles, et need kukuks majale peale, kuigi see võib ka oht olla. Puu ajab oma juured sügavale laiali ja samuti muudavad need ebatasaseks maja alust pinda. Kui maja eest jääta hoolitsemata ja see hakkab mädanema ning konstruktsioonid nõrgenevad, siis suurt kahju tekitavad ka puurjuured.

Kui kaua läheb, et maja oluliselt halveneks, kui selle eest hoolitsemata jätta? Loomulikult sõltub see elukohast ja sealsetest ilmastikuoludest. Soojas kliimas toimub niiskusest tulenev mädanemine rutem, mis omakorda muudab maja struktuuri kiiremini nõrgaks.
Külmas kliimas tekitavad kõrged miinuskraadid maja vundamenti pragusid, mistõttu kaotab maja oma põhilise toestuse.

Maja remonditööde täpsemast kavandamisest loe lähemalt siit.