Kui küttehooajaks on sinu kodus valminud just uus küttekolle, siis muidugi tuleb sel lasta esmalt kuivada. Selleks ava müüritud küttekolde siiber ja tuhaluuk. Jäta avatuks kuni kuivamisprotsess on lõppenud. Agu Allikivi firmast Ahjuvaim soovitab esimese tule teha küttekoldesse kaks nädalat pärast küttekolde valmimist.
Esmast tule tegemist alusta vähese kütusekogusega, kuni kaheksa ööpäeva jooksul kütuse hulka järk- järgult suurendades seni, kui kütteseadme välispind on käega katsudes mõnusalt leige.

Sobilik küttematerjal

Koldes kütmiseks sobivad kõik puuliigid. Kasuta ainult kuiva halupuud (suhteline niiskus 15– 20%). Too halud toasooja juba kütmisele eelneval päeval, et halud soojeneksid toatemperatuurini ja halgude pind jõuaks välise õhu niiskusest kuivada.
Kasuta sobiva suurusega halge (läbimõõduga 4–10 cm). Halgude soovitatav pikkus on tuharesti pikkus. Ümarad halud tuleb alati pooleks lõhkuda.
Müüritud küttekollete puhul ei ole sobilik kasutada ainult pressitud saepuru või turba briketti, sest nende kütteväärtus on oluliselt suurem lehtpuu omast ning küttekolde kiire kuumenemine võib oluliselt kiirendada selle lagunemist. Ära lao küttekollet üleni puid täis!
Küttekolle ei ole mõeldud prahi ega jäätmete põletamiseks. Ära kasuta mitte mingil juhul vedelaid kütteaineid koldes oleva küttematerjali süütamiseks!

Kui palju puid?

Näiteks 2800-3200 kg kaaluva ahju maksimaalne puude kogus on 12-14 kg ühe kütmiskorra kohta. Jaga see kaheks osaks. Teine osa pane ahju alati alles siis, kui tule leegid on juba kustunud ja koldes on söed. Sule tuharuumi uks ja ava ettevaatlikult kolde uks, ning aseta järgnev küttekogus hõõguvatele sütele. Nii toimides ei ole ohtu, et tuppa tungiks vingu.

Ohutu puhastamine ja hooldus

Küttekolle ja tuharest puhasta tuhast enne igat kütmiskorda. Kontrolli, et tuhasahtel ei oleks täis ja vajadusel tühjenda see (puhasta sinna kogunenud lahtisest tuhast). Kui kasutad selleks tolmuimejat, tuleb hankida tuha imemiseks vajalik lisaseade. Ohutuse tagamiseks tegele tuhaga ainult siis, kui ahi ja tuhk on täielikult jahtunud.
Müüritud küttekollet tuleb regulaarselt puhastada, vähemalt kord aastas. Müüritud küttekolde puhastamisel tuleb alati järgida riiklikke-, piirkondlikke- ja kohalikke ettekirjutusi/ määrusi.
Ava tahmaluugid ettevaatlikult. Pärast puhastamist kontrolli, et tahmaluugid on õigesti kohale asetatud. Puhasta müüritud küttekollet alati jahtununa.
Küttekollete uksed on projekteeritud nii, et õhuvool pühib klaasi seestpoolt ja hoiab selle läbipaistva. Kui klaasi pinnale satub siiski tahma, tuleb see puhastada, kohe kui ahi on jahtunud. Tuhk on alati käepärane ja ökoloogiline puhastusvahend. Niisuta majapidamispaber ja võta sellega tuhasahtlist veidi peent tuhka, ning hõõru kergelt klaasi tahmunud kohta. Puhasta klaas seejärel niiske majapidamispaberiga ja kuivatage lõpuks hoolikalt. Ära kasuta lahusteid sisaldavaid puhastusvahendeid.

Võimalikud tõmbetakistused

Tõmberaskused või suitsu sisseajamine võib tekkida järgmistel juhtudel:
Ahjus asetseva küpsetusahju põhjas olev söeluuk on suletud.
Suitsusiiber on suletud või ahju/korstna tahmaluugid ei ole kinni.
Ahi või korsten on värskelt ehitatud – niiske korsten või küttekolle tõmbab halvasti.
Temperatuur õues on kõrgem kui sees, nt. kesksuvel.
Ahi on olnud kaua kütmata.
Ilm on väga niiske ja tuulevaikne. Madalrõhkkonna ja vihma ajal on tõmme halvem, kui lihtsalt tuulise ilmaga või külmal talvepäeval. Hea korstnamüts peab lõõri kuivana ja aitab vältida niiskus- ja külmakahjustusi.
Puud on liiga niisked, kondenseeruv niiskus sulgeb lõõri tõmbe.
Toas on sundventilatsioon, mis tekitab alarõhu, kuna suunab korstna tõmbe tagurpidi.
Kui kahtlustad tõmbe puudumist, kontrolli korstna õhuvoolu suunda, süüdates tikutuli avatud korstna puhastusava ees. Kui õhuvool on ruumi poole, tuleb korstnat natuke soojendada, et tõmme taastuks. Selleks võib kasutada elektrilist ehitus fööni.

Mida veel kütmisel meeles pidada?

* Ahi hakkab sooja andma alles siis, kui kütmisest on veidi aega möödas. Külmade ilmadega küta üks ahjutäis kaks kuni kolm korda päevas.
* Ära sulge siibrit liiga vara.
* Ära usu müüte. Kindlasti pole õige kütta poolavatud siibriga ja uskuda, et nii kestab põlemine kauem ja sama koguse kütusega annab ahi rohkem sooja. Kui siiber on pooleldi kinni, ei põle kütus täielikult ära. Tekib tahm, mis ladestub suitsulõõridesse ja muudab need tuleohtlikuks.
* Mittetäielik põlemine tuleb ka kallim, sest kuna lõõrid lähevad kiiresti umbe, tuleb sagedamini kutsuda korstnapühkija.
* Nii kamina kui ahju ukse ees peab olema tulekindlast materjalist kaitse. Uksega kütteseadme puhul vähemalt 40 cm jagu koldeava ees ja 10 cm külgedel ning ukseta kütteseadme puhul 75 cm koldeava ees ja 15 cm külgedel. Tulekindel ala olgu pigem suurem, kui väiksem.

Allikas: Ahjuvaim, Agu Allikivi
Miks tõmme on halb ja mida ette võtta, saab lisaks lugeda siit.