Tavaliselt otsitakse võimalikult head hinna ja kestuse suhet.
Kümme aastat möödub enne kui märgatagi jõuab ja kahe- või kolmekümne aasta pärast lekkivat, pleekinud või oma aja ära elanud katust tuleb vahetama hakata. Mille kasuks otsustada?

50 aastat tehasegarantiid

Gerardi kivipuistega teraskatus ühendab endas ajatu ja kauni välimuse, kerge kaalu (6kg/m²) ja vihmamüra puudumise koos muljetavaldavalt pika elueaga. Konkreetne tehnoloogia sai oma juured juba 58 aastat tagasi Uus-Meremaal.
heakatus
Kuidas siis ikkagi sünnib selline katusematerjal? Gerardi teraskatuse arvestuslikuks elueaks on saadud kiirendatud kestustestide juures Eesti tingimustes 130-190 aastat. Saladus peitub kaitsekihtides. Katusepaneelid kaetakse mõlemalt küljelt väga hea korrosioonikindlusega alumiiniumtsingiga ja lisatakse looduslik kivipuiste, mis summutab vihmamüra, ei pleegi ning tagab katusele eksklusiivse välimuse. Naturaalne kivipuiste on ka äärmiselt vastupidav mehhaanilistele kahjustustele. Langevad puuoksad või isegi tugev rahetorm materjalile jäädavat kahju ei tekita. Materjali pealmistesse kihtidesse on lisatud ka samblikevastaseid aineid, mis hoiavad ära sambliku tekkimise orienteeruvalt 8-12 aasta jooksul.
Kuhu sobib

Millisele majale Gerard sobib?

Esimene selle materjaliga katus paigaldati Eestis 1992. aastal. Enamik meie müüdud katustest on vanemate majade katusevahetuste raames. Gerardi kaal 6kg/m² kohta tähendab, et uus kate on suure tõenäosusega mistahes eelnevalt katusel olnud materjalist kergem ja jääb ära lisakonstruktsioonide ehitamine ning sarikate lisamine. Loomulikult tuleb enne tööde algust hinnata olemasoleva konstruktsiooni seisukorda ja vajadusel kõrvaldada puudused, nagu pehkinud detailid, mittetoimivad ventilatsioonilahendused ja muud kõhkluskohad.
Meie lai profiil- ja värvivalik ning erinevad viimistlusvariandid võimaldavad peensusteni katuse lõppilmet kujundada. See annab koduomanikule vaba voli oma unistuste kodu just oma maitse järgi sättida. Uusehitiste puhul saab kindlasti hakkama suurema sarikavahega, mis taaskord võimaldab kokkuhoidu nii puitmaterjali kui ka töökulude pealt. Minimaalne katusekalle on 10 kraadi.

Välimus

Gerardi katust on lugematutel kordadel segamini aetud kivikatusega. Miski ei viita plekile iseloomulikule peegeldusele, kruvipeadele või räästaservas ootamatult lõppevale plekiservale. Katus saab esteetiline, viimistletud, eksklusiivne.
Talumajade ja vanemate ehitiste puhul pakuvad lahenduse kaks laastuprofiili, mis kõnelevad ilmekalt maja soliidsest minevikust ega riiva silma ajaloolises miljöös.

Tuul, rahe, lumi ja vihm

Gerardi katusepaneelid on kompaktsed (120x40cm). Paneelid kinnitatakse roovituse külge horisontaalselt, materjali pealispinda kahjustamata. Unikaalne kinnitusviis ja kivipuiste kõrvaldavad ka tugevas vihmasajus tekkiva lärmi. Samuti ei pea muretsema ka kõige süngemate tormituulte pärast, kuna paneelide kinnitused on tuule mõjumissuunaga risti.
Meie talvistes oludes ei ole enamikul juhtudel tarvis kasutada lumetõkkeid, kuna lumi püsib suurepäraselt katusel terve talve jooksul, aidates vähendada soojuskadusid katuse kaudu. Kogemus on näidanud, et kare pealispind tegelikult lehti ja oksi ei kogu.
heakatus

Jõukohane paigaldus ka iseehitajale

Materjali kerge kaal ja kompaktsed mõõdud hõlbustavad paigaldustöid. Samuti ei ole vajalik tellida eriteenust katusematerjali katusele vinnamiseks. Paigaldustprotsess on enamiku katusekatetega võrreldes vastupidise suunaga — ülevalt alla. Sedasi on kogu tööaja vältel kindel roovitus redelina jalge all. Materjal on ka piisavalt vastupidav, et vajadusel selle peal kõndida. Samuti lahendatakse korstnaümbrused, seinaliited ja muud sõlmed materjali ülespainetega kohapeal vastavalt konkreetsele sõlmele ja olukorrale, mistõttu ei ole vajadust tellida eraldi korstnaplekke või detaile.

Valmet Josing
Heakatus OÜ, www.heakatus.ee
Gerard roofs ametlik esindaja Eestis

Jaga
Kommentaarid