Uue kollektsiooni tulek hõigati välja mõni aeg tagasi Rootsis Älmhultis toimunud IKEA iga-aastasel demokraatliku disaini päeval. Veel pole siiski selge, millised tooted kollektsiooni kuuluma hakkavad –sarja esitletakse alles 2019. aastal.
IKEA demokraatliku disaini päeva eesmärgiks on firma eesmärgid läbipaistvamaks muuta ja jagada teavet, mis muidu kulisside taha jääks. Päev viiakse igal aastal läbi Älmhultis, kus kunagi avati esimene IKEA kauplus.
Koostöös NASA ja Lundi ülikooli tööstusdisaini kooliga peaks sündima kollektsioon, mis võtab parima sellest, mida teadlased ja insenerid kosmoselendudest on õppinud, eriti sellest, mis puudutab piiratud elamisruumi.

IKEA avaldas sellegi, et koostöös NASA-ga peaks projekti käigus selguma, kuidas disainida eluruume Marsil elamiseks ning kuidas muuta planeet Mars koduseks neile, kes seal elama hakkavad.
„Koostöö eesmärgiks pole see, et IKEA läheb Marsile, kuid me oleme uudishimulikud, kuidas kosmoses elamine välja näeb, milliseid väljakutseid see elanikele seab ning millised vajadused peavad olema rahuldatud. Ühtlasi püüame teada saada, mida me teistele inimestele sellest kogemusest huvitavat ja olulist leida võime,“ selgitas IKEA loovjuht Michael Nikolic.

Eluasemed muutuvad üha väiksemaks

„Kui disainid midagi kosmoselaevas ja Marsil elamiseks, pead olema loominguline, kuid ka täpne, leidma asjadele mitmesuguseid erinevaid kasutusvõimalusi ja mõtlema hoolega läbi jätkusuutlikkuse aspektid,“ lisas Nikolic.
Firma loodab, et idee uuest kollektsioonist muudab inimeste elutingimusi, sest elamised muutuvad aina väiksemaks ning 70 protsenti elupindadest asub linnades.
„Linnastumise ja väikeste elamispindade esitatud väljakutsed muudavad meie kodusid,“ kinnitavad IKEA esindajad. „Suurtes linnades on mikroelamised ja suurte elamispindade kahanemine juba täna reaalsus.“

Rippuv riiul Jordi Iranzolt.
Rootsi mööblitootmishiiglane kaasab projekti mitmeid disainereid, kes juba on loonud väikeseid ja paindlikke eluruume ning mööblit, mis arvestab iga vaba sentimeetriga nii põrandal kui isegi laes.
Näiteks on juba olemas rippuvad riiulid Jordi Iranzolt, efektiivselt ruumi kasutav „elamiskuubik“ Till Könnekerilt ja vahetatavate pealispindadega riiulisüsteem Matej Chaberalt. Käesoleva aasta demokraatliku disaini päeval kuulutas IKEA välja ka koostöö Hay ja Tom Dixoniga.
Vaata ka videost, kuidas saab väikesel pinnal ratsionaalseid lahendusi luua.
Allikas: disainiajakiri Dezeen