Töö alustamiseks on tarvis osta vajalikus koguses kipsplaate. Kaarja seina valmistamine ja paigaldus algab selle põrandale märkimisest. Selle abiks kasutatakse nööri ja pliiatsit. Plaadi kandeprofiili teha kumeraks painutamisel sisselõiked. Profiil kinnitakse põrandale. Kumerad kaarprofiilid laes ja põrandal ühendada vertikaalse profiiliga, mis kinnitatakse U-profiilile kruvidega. Õiget asendit kontrollitakse vesiloodiga.

Samal viisil, kui on põrandal painutatud profiil, on vaja teostada ka lae osa. Esmalt kinnitatakse see keskelt puukiiluga, siis paigaldadatakse vertikaalsed profiilid. Lõplikult kinnitatakse peale vertikaalsete osade loodimist. Karkassipostide vahe täidetakse mineraalvatiga. Karkassile paigaldatakse edasi painutatud kipsplaat. Seda tehakse alates kaarprofiili keskmest mõlemale poole servade suunas.

Erinevad kipsplaadi painutus meetodid

1. Õhukesed kaardunud lehe meetod
Lisaks standardpaksusega (12,5 ja 9,5 mm paksune) kipsplaadile on olemas ka nn. remondikipsplaat, mille paksus on ainult 6,5 mm. Seetõttu paindub see kergemini kui tavaline. Sellise plaadi painutamine ei nõua täiendavaid seadmeid. See kipsplaat on tugevdatud klaaskiuga, mis annab materjalile plastilisust.
Samas on remondiplaadi paigaldamisel ka omad probleemid. Esiteks: seda on raskem lõigata. Teiseks: kuna see on õhem, siis tuleb seda paigaldada kahes kihis. Kolmandaks: see on hinna poolest harilikust tublisti kallim ja lõppkokkuvõttes tuleb alati tõsiselt kaaluda selle kasutamist.

2. Kuiv meetod
Kuiva meetodit kasutatakse juhul, kui on võimalik paigaldada plaat suure painderaadiusega (0,5-1 meeter). Esiteks on vaja koostada metallkarkass. Tuleb painutada metallprofiilid ja koostada neist „skelett“ mille osad kinnitada omavahel. Siis kinnitada plaat ühest äärest selle külge ja hakata aeglaselt plaati painutama. Samaaegselt tuleb plaat kinnitada „skeleti“ külge kruvidega.

Tegutseda tuleb ettevaatlikult, muidu on oht kahjustada kipsplaat. Neil juhtudel, kui on vaja painutada kipsplaati väiksema raadiusega, kasutada veidi teistsugust meetodit.
Ühel pool kipsplaati teha paralleelselt sisselõikeid. Sisselõigete vaheline kaugus üks, kuni viis sentimeetrit sõltuvalt painderaadiusest. Mida väiksem vahega on sisselõiked, seda väiksem saab olla raadius. Lõiked teha sellise sügavusega, et läbi jääks lõikamata umbes kaks millimeetrit plaati. Sisselõiked jäävad painutamisel kumerale poole. Pärast pahteldaks nad kinni.

3. Märg meetod
Painutades kipsplaati märjal meetodil on vaja spetsiaalset ogadega pika käepidemega rulli. Selle töö võib teha ka naaskliga. Kõigepealt teha augud plaadi pinda sellele küljele, mis on nõgus. Kui kasutada naasklit, siis teha augud ainult paberi paksuselt. Järgmiseks tuleb plaadil augustatud külg niisutada, kasutades kraanivett ja pintslit või rulli.
Niisutada tuleb seni, kuni vesi ei imbu enam materjali sisse. Muidugi pole vaja ka üle pingutada. Plaadi teine külg peab jääma kuivaks. Viie kuni kümne minuti pärast painutada kipsplaat karkassile, kasutades kruvisid.
Allikas: Kodukorda.net, sise-ja välisviimistluse meistrid