1. Paar paari töökindaid

Enne kui käed mõne varrega tööriista külge haagid, ära unusta, et 10 minuti pärast on sul villid platsis ja küünealused mustad. Talv teeb käenaha nõrgaks ka siis, kui talv läbi iga päev puulõhkumiskirvest käes hoiaksid.

Aianduskeskustes tasub veidi aega kulutada sellele, et leida endale paar erisugust kindapaari — ühed mullatöödeks, soovitatavalt sellised, kust mullamustus läbi ei tule, teised sellisteks töödeks, nagu riisumine, kaevamine, kus on vaja lihtsalt käsi kaitsta rakkude ja villide tekkimise eest. Kinnaste puhul on oluline, et need oleksid sinu kätele täpselt parajad — ei väiksed ega suured, vaid parajad. Vahel tasub osta omale pisut kallimad kindad, need üldjuhul peavad kauem vastu. Samuti võiksid kindad õhku läbi lasta, sest higises käes tekivad villid ka kiirelt.

2. Murureha ja tavaline reha

Need kaks asja on ilmselt üsna esimesed tööriistad, mis soojade saabudes kohe vatti saavad. Kodumuru tuleks üle rehitseda mururehaga, nii saad lisaks lehtedele ja muule sodile kätte ka väiksemad kivid, puutükid jms. Muru üle rehitsemine on murule õhutamise mõttes hea, samuti saab sellega lahti ka liigset sammalt teinekord. Mururehaga saab vahel üle käia ka peenrad, kus lilled pole veel kasvama hakanud. Ka sinna on langenud lehti ja jäänud kõdunenud taimede osi. Tavalise rehaga saab neid kohti riisuda, kuhu mururehaga on tülikas minna: tihedate põõsaste alused, puude alused, kõrgema heinaga kohad.

3. Labidas, hark, peenraserva lõikur

Igale muidugi oma. Kevadine muld on teinekord aga niiskusest raske ja kamaraline, mistõttu on võibolla mõistlik valida oma kaevamisriistade parki selline labidas ja hark, millel ei ole kinnitatavat vart, vaid tööriist on ühes tükis metallist. Sellise riista vars ei murdu mulla raskuse all ära. Ka tasuks üle vaadata see, et labidas oleks normaalselt terava servaga. Kui oled nendega töö lõpetanud, siis tee labidas ja hark mullast puhtaks, sedasi püsivad need riistad korras ja teravad.

Peenraserva lõikur on mõnus mugavustööriist, millega on hea peenraservad ära õgvendada. Kui teha seda tööd labidaga, siis jäävad labida kumerused peenraserva näha, lõikuri eelis on see, et tema laba on sirge ja nii tulevad ka peenraservad sirged.

4. Väike istutuskühvel, kobesti ja põlvematt

Püsilillepeenardesse pole teinekord võimalik hargiga möllama minna, ometi on vaja mulda kobestada. Selleks sobib väike käsikobesti. Eriti head on kahepoolsed kõplad, sellised, millel ühes ostas käppkobesti ja teises lõikurkobesti. Viimasega on hea suuremaid mullakamakaid puruks kobestada. Küürakil peenras toimetades saad aga oma selga säästa, kui laskud peenra vahele põlvili ja kasutad põlvede all spetsiaalset matti.

5. Oksalõikur ja -käärid, murukäärid ja redel

Oksalõikur ja -käärid kuluvad marjaks ära, kui aias on viljapuud ja põõsad. Et oksalõikur vajab sinu kahte kätt, siis vali kindlasti selline, mida on mugav kasutada. Paljudel on väga lai haare ja see muudab lõikuri kasutamise ebamugavaks. Proovi poes kindlasti, kuidas on neid käes hoida. Kõrgemate okste lõikamiseks läheb vaja aiaredelit.

Väiksemad käärid ja murukäärid vali samuti mugavuse järgi. Murukääre on mitmesuguseid. Osad sellised, mille käepideme haare käib ülevalt alla, osadel sellised, mille pidemete vahel on vedru, mõnel juhul teeb see kääride kasutamise tülikaks. Et suvel läheb aiakääre päris tihti tarvis, on kõige olulisem nende teravus ja mugav kasutus.

6. Kastekann, veepaak, aiavoolik

Kastekannusid varu omale vähemalt kaks: üks väike pika tilaga, millega on hea kasta ampleid ja lillekaste, teine suurem, millega saab peenraid niisutada. Koduaias on hea omada ka veepaaki, kuhu vihmavesi otse valguda saab, nii on mõnus võtta vett otse loodusest ja taimedele anda. Aiavoolik koos korraliku vihmutussüsteemiga on suvisel põuaperioodil hädatarvilik kõrbenud muruplatsi niisutamiseks ja seda on hea kasutada ka peenarde kastmisel. Voolikuotsikutel võiks olla mitu eri kastmissüsteemi, millega saad reguleerida joa pikkust ja tuleva vee survet.

7. Aiakäru, ämbrid

Aiakärusid on mitmeid ja töö hõlbustamiseks oleks parem selline, mil on neli ratast — kaks ees, kaks taga. Selline käru ei lähe nii lihtsalt ümber. Ämbreid oleks mõistlik omale varuda eri suurusega, nii saavad aias abiks olla ka lapsed, kui käepärast kohe võtta väikseid pangesid.

8. Nöörid ja kinnitusvahendid

Tööks kasvuhoones ja aias on vaja ilmastikukindlaid kinnitusvahendeid ja nööre. Olenevalt taime suurusest ja raskusest ja sellest, kus ta kasvab — kas aias või kasvuhoones —, tuleb valida ka riputusnöörid. Kindlasti uuri poest, millised on head nöörid, mitmed lähevad kahjuks lühikese ajaga vihma ja päikese käes pudedaks.

Mõnusat kõpitsemist aias ja ära unusta ka kevadilma nautida — aiatöid saab teha jupikaupa, kõik ei pea ühe päevaga tehtud saama!

LOE KA: