Katuse ruutmeetrihinna võrdlemiseks lisati tavamaterjali maksumusele aluskatte, katuseneelu lahenduse ning ääre- ja harjadetailide hind, jagades selle katuse suurusega. Keskmine hind erinevate katusematerjalide lõikes kujunesid algjärgnevalt:

Ruutmeetri keskmine hind käibemaksuga (katuse üldpind 171 m2)
Bituumensindlid 19,26 eurot
Plekist kiviprofiil 17,39 eurot
Värvitud eterniit 17,86 eurot
Laineline betoonkivi 17,28 eurot

Võrdlus näitab, et katusematerjalide hinnaerinevused ei ole suuremad kui 11,5%, kusjuures üllatuslikult oli kõige kõrgem keskmine maksumus bituumensindlitel. Siiski tuleb arvestada, et neli bituumeni hinnapakkumist erinesid kõige rohkem. Sellele materjali osas tuli nii kõige odavam kui ka kallim konkreetse maja katuselahenduse eelarve, mis erinesid kaks korda. Kolme kõige soodsama keskmise hinnaga katusematerjali (plekk, eterniit, kivi) hinnaerinevus oli kõigest 3,3%.

Hinnaerinevused ilmnevad aluskatte ja katuse turvatoodete hindades

Kui eri katusematerjali hindades suurt erinevust ei ole, siis ilmneb see suhteliselt suurelt aluskatte maksumusel. 171-ruutmeetrisele katusele pakuti hingavat aluskatet vahemikus 108 kuni 410 eurot. Kogu katuse maksumust see väga palju ei mõjuta, kuid sellegipoolest soovitas mõni müüja hinnaeelise saamiseks odavamat mittehingavat aluskatet. Viimane sobib väljaehitamata ventileeritud pööninguga majale, kuid soojustatud katusekonstruktsioonide korral on võrreldes hingava aluskattega vajalik lisatuulutuskanal ning eraldi tuuletõkke paigaldamine.

Teine suur erinevus tekkis turvatoodete lõikes: näiteks 300 euro eest pakuti käigusilda ja redelit, 540 euro eest olid lisaks eelpool nimetatule komplektis ka lumetõkked. Silma torkab see, et bituumensindli müüjad ei tahtnud üldse turvavarustust pakkuda, see oli puudu ka osades eterniitkatuse pakkumistes. Pärast katuse valmimist võib aga majaomanikule tulla ebameeldiva üllatusena päästeameti nõue tagada korstnapühkijale turvaline ligipääs korstnani (katuseluuk, katuseastmed või redel) ning töötasapind (käigusild) korstna hooldamiseks. Halvimal juhul võib ilma katuse turvavarustuseta maja jääda sootuks kasutusloata, kui päästeamet ei pea ehitist ohutuks.

Kuna erinevate katusematerjalide hind on praktilised ühtlustunud, paigalduskiiruses ja -lihtsuses ei ole tänapäeval olulist erinevust ning enamik olemasolevaid katusekonstruktsioone kannab kõigi materjalide raskust alates bituumensindlist kuni kivini, muutuvad otsustamisel olulisemaks muud kriteeriumid, eelkõige majaomaniku maitse, millist katust ta oma hoone n-ö viiendale fassaadile soovib, ja katuse eluiga.

Allikas: Monier

LOE LISAKS: