1. Tianducheng ehk Pariisi ebaõnnestunud replika

Tianduchengi arendustegevus algas 2007. aastal ja ligi 500 miljonit eurot maksma läinud arendusprojektiga plaaniti Pariisi bulvaritelt tuttavates neoklassitsistlikes elamutes majutada umbes 100 000 inimest. Kuigi plaanitud rahvamasse pole õnnestunud linna meelitada, siis on paik populaarseks sihtkohaks turistide seas, kes käivad imetlemas Eiffeli torni, Champs Elysees’ tänavat ja teisi Pariisi linnaruumist mahaviksitud vaatamisväärsuseid.

2. Thamesi linnake Shanghai lähistel

Teine sadu miljoneid maksma läinud hüljatud linnake Hiinas on inspiratsiooni saanud Londonist ja Suurbritannia väikelinnadest. Linn valmis 2006. aastal, kuid rahvast ei ole see paik suutnud enda juurde tänini meelitada. Küll aga on Thamesi linn populaarne paik fotosessioonideks ja eriti armastavad seal pildistamas käia pulmi pidavad noorpaarid.

3. Hallstatti koopia Luoyangis

UNESCO maailmakultuuri pärandi nimestikku kuuluv maaliline Austria Hallstatti mägikülake sai omale Hiinasse koopia 2012. aastal. Imiteeritud ei ole mitte ainult üksikuid maju, vaid Hallstatti pealt on maha viksitud terve külakeskus. Kohalik kaevandusmagnaat kulutas koopiaküla ehitamiseks 845 miljonit eurot lootuses kohale meelitada Hiina jõukamaid elanikke. Nagu paljude teiste samalaadsete replikaprojektide puhul, on jäänud kaunis külakene tänaseni elanikke ootama ning umbkaudu pool kinnisvarast seisab tühjana.

LOE LISAKS: