OÜ TMB Element on üks suuremaid betoonelementide tootjaid Balti riikides. Ettevõte alustas tegevust juba 1961. aastal, tollal Tartu Maja nime all. Alates 2012. aastast kannab kontserni emafirma nime AS TMB.
Praegu toodab OÜ TMB Element kõiki peamisi ehituskonstruktsioonides kasutatavaid betoonelemente: seinaelemente, õõnespaneele, treppe, rõdusid ja muid raudbetoontooteid.
Baltikumi (Eesti, Läti, Leedu) seinaelementide turu maht on sel aastal hinnanguliselt 800 000 m2. OÜ TMB Elemendi osa on sellest ca 15 %. AS TMB juhatuse liige Jaan Luts ütleb, et tootjate müügimahud on palju suuremad, sest sama palju läheb ka ekspordiks.
Ettevõttel on üks tehas Tartus, üks Riia lähedal ja neli Soomes. Läti tehas avati 2005. aastal ning suures osas sealne toodang suundubki Rootsi. Soomes on firma turuosa ca 5-7 % rahalisest mahust ja Soomes töötab ligi 250 inimest. Miks just osteti tehased Soomes?
„Betoonelementide kohapeal tootmine on alati soodsam, sest transport moodustab suure osa lõpphinnast, mõnede toodete puhul kuni 50 %. Suure nõudlusega turusituatsioonis on ka eksport tasuv, kuid turu madalseisus enam mitte. Soome ettevõtete ost oli pikaajaline investeering. Peale investeeringuid Soome on meie ettevõte kaks korda suurem. Ootame, et see aastal tuleb meil oluliselt parem kui möödunud,“ räägib Jaan Luts.
Mis on taganud meie betoonelemente tootvate ettevõtete edu välisturgudel? Jaan Lutsu sõnul on eksportturgudel suur nõudlus, mis tõstab hindasid ning võimaldab kasumlikult eksportida. Lisaks toodetele eksporditakse ka teenuseid, mis kokku annabki praegu konkurentsieelise kohalike ettevõtetega võrreldes. Seda just elamuehitussektoris.
Teiseks oluliseks teguriks on tööjõu kättesaadavus eksportriikides, mis takistab sealsetel ettevõtetel uusi investeeringuid kohalikule turule. Kolmandaks on Jaan Lutsu sõnul meie ettevõtete tooted/teenused kvaliteetsemad, samuti ollakse oluliselt paindlikumad suhetes kliendiga.

Rootsi turg üha suuremas huviorbiidis

Huvitavamaks ja ka suurimaks projektiks on ettevõttel praegu Rootsis uue tselluloosi/pakenditehase töövõtt, kus kliendiks üks maailma suurimaid pakenditootjaid BillerudKorsnäs Sweden AB.
AS TMB gruppi kuuluv Betonimestarit Oy sõlmis 40 miljoni euro suuruse töövõtulepingu, kus ettevõtte tehased Eestis ja Soomes toodavad üle 80 000 tonni betoonelemente, mis kohapeal kokku monteeritakse.
„See on üldse Rootsi riigis üks suurimaid investeeringuid sellel aastal ning meie jaoks "sajandi projekt". Oleme teinud ka IKEA kaubanduskeskusi Rootsis. Plaan on investeerida tootmisse ka Rootsis, sest see on meie peamine eksportturg, kus on suur nõudlus. Edasised investeeringud on praegu vaid visiooni tasandil ning nendest on veel vara rääkida,“ ütleb Jaan Luts.