Nõudepesumasin on end juba tõestanud, et võrreldes käsitsi pesemisega hoiab see vett kokku umbes kaks korda. Võrreldes muu olmetehnikaga või vett soojendava elektriboilergia on nõudepesumasina energiatarbimine ka suhteliselt mõistlik.
Muidugi on tarbitava energia kogus proportsionaalne kulutatava vee mahuga ning mida täpsemini satub vesi ja pesuvahend nõudele, seda puhtamana need pesust välja tulevad ja seda madalamad on kokkuvõttes kulud. Samuti sõltub tulemus, milliseid programme ja lisavalikud konkreetsel masinal on.

Nõudepesumasinat valima minnes tasuks mõelda nõudepesumasina mahutavusele, st sellele, mitu nõudekomplekti see suudab ühe korraga (1 pesutsükliga) pesta ja kuivatada. Nõudekomplekti moodustavad: üks suur praetaldrik ja supitaldrik, alustass, üks tass või klaas, kahvel, nuga ja kaks lusikat. Järelikult, mida suurem pere, seda rohkem nõudekomplekte selles kasutatakse.

Olenemata nõudepesumasina mõõtmetest mahutab see rohkem nõusid, kui sellel on olemas eraldi söögiriistade alus. Kastruleid, panne ega suuremaid nõusid ei loeta nõudekomplekti hulka, seepärast tuleks nende puhul arvestada lisaruumi vajadusega.

Seega sobiks 4-liikmelisele perele hästi nõudepesumasin, mille mahutavus on 8–10 nõudekomplekti ja mille mõõtmed on 60х60х85 cm, samas kui perepaarile piisab ka 45х55х45 cm suurusest ja 4–5 komplekti mahutavast nõudepesumasinast.

Vali, millal masin tööle panna

Kõik nõudepesumasinad tekitavad müra ja vibratsiooni, seega kui plaanite nõudepesumasinat õhtuti kasutama hakata, tasuks vaadata mudeleid, millel on olemas mürasummutussüsteem Silent System või mudeleid funktsiooniga “Viitstart“, mis lubab edasi lükata programmi käivitamise mugavamale ajahetkele, kui pere kodus ei viibi.
Mida kujutavad endast põhilised programmid, mis peaksid olemas olema nii lihtsamatel kui võimsamatel nõudepesumasinatel.

Kui määrdunud nõusid on vähe, saab nende pesuga kiiresti hakkama programm “Pool masinatäit“, mis lisaks kõigele hoiab kokku elektrienergiat, vett ja pesuvahendit. Režiim “Kiirpesu“ aga saab 30 minutiga hakkama mitme nõrgalt määrdunud nõudekomplektiga.

Programm „Intensiivne pesu“ puhastab vaevata 65–70 °С juures ka väga määrdunud nõud. Kergesti purunevate pokaalide ja üldse õrnade nõude pesemiseks sobib hästi „Delikaatne pesu“ temperatuuril 30–45 °С. Kui kasutada kvaliteetseid pesuvahendeid, siis ei pea muretsema, et see masinas tsükli jooksul ära ei lahustuks.

Nõude väga põhjalikuks pesuks ja desinfitseerimiseks ei ole midagi paremat kui režiimid “Hygiene” ja “Oxygen”, mis neutraliseerivad kahjulikud bakterid ja ebameeldivad lõhnad.

Enamik tänapäeva nõudepesumasinatest on täiesti ohutud tänu lekkekaitsele ja Aqua Stop režiimile, lisaks aitavad kindlustunnet tõsta juhtimispaneeli ja ukse automaatne lukustamine, mis kaitseb masinat rikete eest, uudishimulikke lapsi kõrvetuste eest ning kodu ja naabreid üleujutamise eest.

Nõudepesimasin vajab ka ise pesu ja hooldust, mille sagedus sõltub, kui tihti masinat kasutatakse ning milline vesi. Kord paar jooksul võiks aga ikka masinat spetsiaalse puhastusvahendiga läbi pesta.

Kuidas vältida roostevaba terasese murenemist?

Kõige sagedasem korrosioon roostevabal terasel on murenemine, millel on materjalile hävitav mõju. Noaterad on sellele eriti altid. Murenemine algab tillukestest, nõelapiste moodi aukudest, mis on palja silmaga nähtamatud.
Kui augud kasvavad, võib tumehalli kuni musta värvi teralise struktuuriga kahjustatud ala olla mitme millimeetri suurune. Sellise korrosiooni põhjuseks on kaitsva pealiskihi lagunemine.
Lagunemist põhjustavad kloriidid, mida leidub tavalise soola kujul joogivees ja toidujääkides. Ka toidus leiduvad happed tugevdavad seda efekti. Seetõttu on oluline veenduda soolamahutit veepehmendaja jaoks uuesti täites, et nõudepesumasina põhja või muudele osadele ei jääks mistahes ajaks nõudepesumasina soola.
Seda saab vältida, käivitades uuemates nõudepesumasinates eelloputuse või lühitsükli, et loputada ära kogu mahatilkunud regenereeriv sool või soolalahus, mis on mahutist välja tunginud. Aluselised tooted, nagu pesuainete lahused, ei põhjusta roostevaba terase pinna murenemist.
Rasvajäägid kogunevad ja ladestuvad sõelale ja pesukambrisse, kui väga rasvaseid nõusid pestakse tihti lühiprogrammide või kiirtsüklitega. Pesuprogramm tuleb valida alati olenevalt nõude määrdumise astmest. Liigsed rasvajäägid tuleks nõudelt või pannidelt enne nende nõudepesumasinasse asetamist maha kraapida, nt lihtsalt kasutatud söögiriistade või paberkäterätiga.

4 sammu integreeritava nõudepesumasina valikul

1. Tehke kindlaks tulevase integreeritava nõudepesumasina mõõtmed, et see sobiks täpselt köögiruumi.
2. Lugege kokku, mitu nõudepesukomplekti regulaarselt kasutate ja kui tihti üldse nõusid pesete.
3. Mõelge läbi, millisel ajal tavaliselt nõusid oleks mõistlik pesta.
4. Otsustage, milliseid nõudepesumasina funktsioone vajate: nõude desinfitseerimine tuleb kasuks, kui peres on lapsed. Intensiivne pesu aga siis, kui armastate valmistada rasvasemat toitu või küpsetisi.
Allikad: rde.ee, somat.ee