Loomasõprade jaoks on kurb tõde see, et mitte kõik inimesed ei oska lemmikuga seotud rõõme hinnata ning kass, koer või mõni muu lemmikloom võib ostjaid peletada ja kinnisvara väärtust selgelt langetada. Kui kasutusele võtta õiged meetmed, saab aga lemmiklooma olemasoluga seotud kahjud lihtsa vaevaga likvideerida. Esimese sammuna peab emotsionaalselt leppima, et kõik ostjad ei pruugi olla loomasõbrad. Kuigi “Muri” võib olla just nagu pereliige, peab mõned lihtsad sammud astuma, et teda pildilt veidi kõrvale lükata ja seada fookusse just korteri plussid, mida ostjad tegelikult näha tahavad.

1. Neutraliseeri lemmikloomale omased lõhnad

Kuigi sina ise ei pruugi enam lemmikuga kaasnevaid lõhnu tunda, võib seda tajuda ostja. Haistmismeel on inimestel väga tugev ja see võib märkamatult mõjutada ostja kogemust. Kindlasti jääb häiriv lõhn neile mällu ja võib mõjutada nende hinnapakkumist. Kui kassiliiv on liiga kaua vahetamata, võib tundlik ostja lihtsalt lahkuda. Et seda kõike vältida, proovi teha nii:

Kui põrandal on vaibad, lase need aurupuhastajaga üle. Sama käib voodite ja diivanite kohta. Kui ilm vähegi lubab, tuuluta alati tuba korralikult enne kinnisvara näitamist. Kuigi õhuvärskendajad võivad aidata, siis võlts lillelõhn on tihti liiga tugev ning võib ostjat peletada rohkemgi kui loomalõhn. Hea lahendus on pigem eluslilled, mis annavad värskust ja silmailu nii silmale kui ninale. Vaheta kõik õhufiltrid, kus võib olla loomakarvu. Kindlasti tasub enne tolmuimejaga koristamist vahetada tolmukott välja, vastasel juhul levitab see puhastamisel varasemast tolmu ja karva segust tingitud ebameeldivat lõhna.

2. Peida vaateväljast kõik lemmikuga seonduv

Esmanäitamisel oleks hea, kui silma alt on peitu tõstetud kõik, mis puudutab lemmiklooma. Alustades tema joogi- ja sööginõudest ning pesast kuni perepiltideni, millel ta koos teiega poseerib. Isegi kui teie lemmik on pühak ja hoiab tegelikult hästi korda, siis ostjatel võivad automaatselt kerkida silme ette pildid õõvastavatest olukordadest, millega mitte nii tublid lemmikud hakkama on saanud.

3. Paranda looma põhjustatud kahjud nii toas kui ka õues

Loomad on armsad, aga nad jätavad selgelt ka oma märke nii kodus kui hoovis. Kui maja ja hoovi natuke korda teha enne näitamist, võib olla looma olemasolu oluliselt vähem silmatorkav. Kui aias on muru kahjustatud, viska muruseemet uuesti pruunidele kohtadele. Täida hoovis oma koera tekitatud nn kaevandused. Need ei ole ainult inetud, vaid ka ohtlikud, juhul kui keegi komistama peaks.

Korista looma karvad igalt poolt, kaasa arvatud nurkadest ja külmkapi tagant. Kui uksed on ära kraabitud, siis värvi need üle või vaheta välja. Ehituspoes näiteks müüakse puiduvaha, mis katab kraapimise jäljed väga edukalt.

Kui parkett või laminaat on lootusetult ära kraabitud, siis vaibad aitavad suuremaid kahjusid esmanäitamisel varjata, küll aga tuleb ostuhuvi korral huvilist antud vigadest teavitada, et nad oskaksid hinnata parketivahetuse kulusid. Samas, et sellist ebamugavat olukorda vältida, võib teha investeeringu enne müüki ise ära - see on suur kulu, aga müügihinna tõus võib olla korduvalt suurem, kui hilisem kauplemine ja sellega seotud ebamugavustunne.

4. Arvesta, et ostja võib loomi karta

Kõige parem on see, kui näitamise ajaks on võimalik lemmik mõne tuttava juurde hoiule viia. Kui aga looma ei ole võimalik naabri juurde või maale ära saata, siis peaks kaaluma puuri kui potentsiaalsed ostjad on kohal. Kui loom ei ole sellega harjunud, siis peaks teda puuriga enne ostjate külastusi harjutama hakkama. Lisaks esteetlistele eesmärkidele on tegelikult ostjate ohutuse jaoks oluline, et lemmikloom oleks kinni. Varbast naksavad tuhkrud või ostjat uudishimulikult nuuskivad koerad ei pruugi ostjale kinnisvarast just parimat mälestust jätta.

5. Kui kinnisvara müük on sulle stressirohke, siis on ta seda ka sinu lemmikloomale. See, et igasugused võõrad uurivad ja puurivad sinu kodu iga nurka, on loomale täiesti arusaamatu. See võib tekitada tema närvilise käitumise, nagu nutmine või pidev haukumine. Võid ka nõu pidada loomaarstiga leida viisi, kuidas lemmikut stressirohkes olukorras rahustada.

Allikas: Annika Jenkins, Arco Vara kinnisvarablogi

LOE LISAKS: