See närvikõdi, mis sind igapäevaselt valdab, on loomulik ning kindlasti väga põnev. Enda esimese kodu ostmine on suur ning vastutusrohke otsus. Võib olla oled praeguseks rohkem segaduses, kui kodu otsinguid alustades. Siin on 5 abistavat juhtnööri, et sind sellest mõtete keerisest välja tuua.

1. Erinevad võimalused

Kindlasti see maja, mida su parim sõbranna soovitab, võib olla ideaalne, kuid ära tee otsust liiga rutakalt - tunne turgu. Tõsi, kinnisvaraturg on pidevalt muutuv ja kõigega kursis olemine võib olla liiga aeganõudev töö. Siinkohal võid alati maakleritelt abi paluda. Kui tunned, et oled liiga emotsionaalne, küsi nõu kolmandalt osapoolelt, keda usaldad, kuid mõista, et lõpuks hakkad seal elama siiski sina ning see kodu peab sulle meeldima.

2. Ole oma finantsasjades kindel
Internetiavarustes võib leiduda mitmeid laenukalkulaatoreid ning inimesedki on kiired rääkima, kui palju siis kellelgi laenu on võimalik saada. Selleks, et kindel olla, mis on sinu täpne laenuvõimekus ning kokku hoida nii sinu kui teiste aega - mine panka tasuta konsultatsioonile!

3. Lähituleviku plaanid
Kinnisvara ost on justkui viisaastakuplaani tegemine – just nii pikaks ajaks võiks soetatav kinnisvara olemasolevaid ja tekkivaid vajadusi katta. Seega, kui uue kodu ost on seotud uue lapse sünniga või töökoha muutusega, siis tasub endalt üle küsida, kas see on koht, mis katab kõik vajadused vähemalt lähiaastateks.
Ostes enda uut kodu kortermajja, võid jätta küsimata ühe olulise küsimuse - kas ühistu on plaaninud kortermaja renoveerimist, remonti, sisehoovi korrastamist või muid tegevusi, mis võivad igakuiseid kulutusi mitmekümne või isegi saja euro võrra tõsta.

4. Seisa enda õiguste eest
Tahad teada, kas majal on olnud erinevaid kahjustusi? Tuleb küsida! Käisid korterit vaatamas õhtusel pimedal ajal? Võid helistada uuesti ja paluda, et saaksid maja näha päevavalguses. Tahad tutvuda naabritega? Uuri, kuidas eelmistel omanikel on olnud suhted nendega, kas tehakse tihti ühistu koosolekuid, kas uksest sisse tulles öeldakse tere või põrnitsetakse piinlikus vaikuses enda ette maha.

5. Tunne edasist protsessi
Hakkasid otsima kodu, leidsid sobiva, käisid vaatamas ning ütlesid need maagilised sõnad “Jah, ma võtan selle!”. See aga ei ole teekonna lõpp, vaid ainult üks vahepeatus. Pärast sinu otsuse tegemist järgneb hindamisakti tellimine, notari aja broneerimine, millele eelneb ühise aja leidmine ostja, müüja ning pankade vahel.
Ole valmis, et see võtab aega, kuid kui lõpuks see allkiri saab notari juures antud ja võtmed on käes, mõistad, et see kõik oli seda väärt.
Allikas: Arco Vara