1. Vali usaldusväärne ehitaja ja õpi teda usaldama.

See on kogu protsessi A ja O. Sa pead niipalju taustauuringuid tegema kui vähegi võimalik. Usaldusväärne ehitaja on nagu hea perearst või lapsehoidja, sest tema kätte usaldad sa lõppude lõpuks oma tulevase kodu ja selle, kuidas sa ise koos perega end vaston teinud ja käi neid maju vaatamas, küsitle nende majade elanikke. Iga kogemus loeb. Hea oleks valida mitme soovitatud ehitaja seast, kõigi nendega kohtuda ja usaldada ka oma sisetunnet, sest me oleme kõik inimesed ja osadega tekib meil parem kontakt kui teistega. Kaasa valimisse terve oma pere. Ehituse ajal suhtlevad ehitajatega kõik pereliikmed ja kõigil peab hea olema. Parem kuluta ehitaja leidmisele rohkem aega, kui teed seda, et hakkad kiirustades suvalisega peale.

2. Enne ehitama asumist vali kõik välja.

Alates ehitusmaterjalist, värvidest ja lõpetades köögimööbli ja muu furnituuriga. Sul võiks olla suhteliselt selge ettekujutus sellest, milline võiks lõpptulemus olla. See vähendab oluliselt stressi, kui tead, mida tahad. Kui teed valikuid jooksvalt, siis tekivad möödarääkimised ehitajaga ning viivitused, sest pole päris täpselt selge, milline on tellija soov. Sinu soovid on aluseks sellele, kuidas su uus kodu olema hakkab, mis tunne seal aega veeta on. Ja ehitajal on ka siis selgem, mida sa lõpptulemusena ette kujutad. Kõige tipuks aitab eelnev valik ka ehituseelarvel silma peal hoida.

3. Ilm mängib sulle vingerpussi — lepi sellega.

Kui ehitad maja esimest korda, siis siin on ehitamise kaks tähtsat reeglit:
1. Halb ilm takistab ehitamise edenemist.
2. Kui halva ilma tõttu ei ole ehitajaid kohal, siis ei pruugi see kohe tähendada seda, et olete graafikust maas.

Lühidalt — sul ei ole vaja stressata sellepärast, kas püsite graafikus või mitte, sest hea ehitaja annab takistustest sulle nagunii kohe teada.

4. Suhtle oma ehitajaga tihedalt.

Iga hea suhte alustala on avatud ja aus suhtlus. Kui sind miski häirib, siis ära jää lootma sellele, et äkki läheb see üle, vaid võta oma ehitajaga kohe ühendust ja arutage asja. Niiviisi saavad probleemid palju kiiremini lahendatud. Selline avatud suhtlemine ja härjal sarvist haaramine vähendab oluliselt pingelise aja stressi.

5. Käi valmivat maja vaatamas.

Oma silm on kuningas. Niipea, kui tunned, et tahad ehituse edenemist näha, siis mine vaatama! Kui oled teinud kõik selleks, et ehitaja oleks hea (vt 1. puntkti), siis rahutab avanev pilt su suure tõenäosusega maha. Mis veelgi parem, lepi ehitajaga kokku, et käid näiteks ülepäeviti kohal ja teete väikese ringkäigu ja kokkuvõtte, mis tehtud, mis teoksil.

Kokkuvõttes taandub kõik 1. punktile — usaldusväärsele ehitajale. Kui oled selle punktiga vaeva näinud ja hea ehitaja leidnud, siis on pool tekkivast stressist juba ette maandatud.

LOE LISAKS: