1. Sul puudub selge eelarve

Selge eelarve ei ole see, mida pank sulle ütleb, et sa maksta jõuad. See on eelarve, mille sa ise koostad. Tee omale vähemalt poole aasta eelarve, kaasa sinna kindlasti kõige kallimad talvekuud. Pane kirja oma kuukulud: söök-jook, erinevad kodukulud, bensiinikulu, olemasolevad laenud, kindlustused, krediitkaardi võlad, laste ja oma hobidele kuluv, lemmiklooma kulud, riiete ja jalanõude kulud ning tee kindlaks, kas oled üldse võimeline omale uut kodu soetama. Usalda selles küsimuses ainult oma eelarvet.

Kui sul on selge pilt oma võimalustest, siis saad uurida ainult oma hinnaklassi jäävaid kinnisvarakuulutusi — nii säästad aega ja ka raha, mis võinuks kuluda siis, kui oleksid omale üle jõu käiva “unistuste kodu” ostnud.

2. Jätad uurimata, kui palju pank sulle laenu annaks

Kui oled maja välja valinud, siis käi kõigepealt ära pangas. Ära kunagi löö müüjaga käsi enne, kui oled pangaga sotid selgeks saanud — kui palju sulle laenu antakse, millist laenu sa saad taotleda, kui kõrge on intress, kas sinu väljavalitud maja sobib hüpoteegi seadmiseks, millised peavad olema lisatagatised jne. Kui oled pangast saanud teadmise, et sa oled n-ö laenukõlblik, siis hoia kindlasti seda joont, et sinu laenuvõimekus ei langeks selle aja jooksul, mil sa lõplikult uue kodu endale saad, ja edaspidi ka. Hoia kindlasti kõik kulud kontrolli all!

3. Sul puudub laenu sissemakseks vajalik summa

See kuidagi ununeb või hakatakse seda ajama alles siis, kui majaostu asi juba kindel. Enamasti ei ole inimestel sissemaksuks vajalikku vaba raha ning see tuleb kas eelmise kodu müügist või tuleb see kuidagi muud moodi sõpradelt-sugulastelt laenates kokku saada. See kõik võtab aega, ja sellega tasuks varakult sotid selgeks saada. Sellega haakub ka sinu eelmise kodu müümine — kui kiiresti sa sellest lahti üldse saad. Kui uue kodu ostmise üks eeltingimusi on eelmise kodu mahamüümine — sest kuskilt peab ju raha teatavasti tulema —, siis ei tohi seda protsessi kuidagi unarusse jätta, need peavad paralleelselt käima.

4. Jätad ostuhinnale lisamata muud kulud

Kodu lõpphind ei ole mitte see müügisumma, mis on kinnisvarakuulutuses kirjas, vaid ikka oluliselt rohkem. Huvitatud osapool tellib panga jaoks tavaliselt hindamisakti, arvestada tuleb notaritasudega, laenulepingu sõlmimise tasuga, kodukindlustamise jms-ga. Mõni neist kuludest lisandub su igakuiste kulude sekka mitmekümneks aastaks, nagu kodukindlustusmakse, koduvalveteenuse tasu jne.

5. Sa ei tutvu piisavalt ostetava kodu varjatud puudustega

Siin ei aita muud, kui küsida omanikult, maaklerilt ning alati tasub maja vaatamise juurde kaasata ka ehitusspetsialiste, kes oskavad vigu märgata. Mida rohkem sa majaga kursis oled, seda täpsemini oskad tulevikus tehtavaid investeeringuid planeerida. Millegi ümbertegemisest või korrastamisest ei pääse sa nagunii.

LOE KA: