Vaatemänguline "DOM – disain on moes"

Disainiöö omanäolise moeetenduse "DOM – DISAIN ON MOES" käigus astuvad oma loominguga publiku ette põneva käekirjaga disainerid Eestist. Esitlusele tuleb disainer Ester Soidla kollektsioon "FORMFOLD", mis on inspireeritud origami voltimistehnikast ja on justkui tänapäevane lähenemine Jaapani kimonole. See on rõivaese, mis on täielikult hüljanud traditsioonilised lõiked ja kehakuju järgivad vormid. Tootedisaini protsessi käigus on välja kujunenud kangaste valik, mis ei ole üksnes esteetilise eesmärgiga, vaid on ühtlasi mugav ja praktiline.

Trenkani brändi disaner Aive Viin ütleb oma loodud riiete kohta, et neis on omavahel põimunud teatav lihtsus ja samaaegne keerukus. Lõigete ning kasutatavate materjalide vahel käib maskuliinsuse/naiselikkuse dialoog. Pealtnäha lihtne looming pakub põnevate detailide ja tehnoloogiliste võtete kujul huvitavat vaatemängu, kui sellesse ainult süveneda.

Disainer Hertta Võido loodud Atelier HERTTA tootevaliku moodustavad lambavillased ülerõivad ja aksessuaarid. Disainis lähtutakse eelkõige esemete funktsionaalsusest ning arvestatakse põhjamaise kliima iseärasustega. Kõik esemed on valmistatud kohapeal silmuskootud kangast, mille tooraine pärineb Balti riikidest. HERTTA on aeglase moe bränd, mis väärtustab kestvat kvaliteeti, ajatut disaini ja individuaalset koostööd kliendiga.

Kalle Aasamäe kollektsiooni esitlus

Kalle Aasamäe kollektsiooni "Jaapan on kaugel, Eesti on kaugemal veel" show koosneb õhtusöögist ja kaheosalisest moeetendusest, kus näidatakse Kalle HT moefilmi "Inimene vutlaris" ning spetsiaalselt selle ürituse tarbeks valminud kollektsiooni, kus põhirõhk on keha- ja keskkonnasõbralikkusel. Paljud kasutatavad kangad leiavad teistkordse kasutuse uute toodete näol, mida on dekoreeritud erinevate vahenditega (valgendamine, värvimine jne). Paljud tooted on one size, mis annab kandjale palju suuremad vabadused oma garderoobiga mängida. Värvigamma on põhjamaiselt rahulik, kuid efektsust lisavad dekoorielemendid.

Tuleviku tekstiilid

Disainiöö raames toimub näitus "Vegan Textile", kus tutvustatakse veganimoe konkursi finalistide kollektsioone ja valitakse välja ka konkursi võitjad. Rõivadisaini konkursi eesmärgiks on Eesti rõivadisainis loodussõbralike ja innovaatiliste materjalide ning nende kasutusviiside populariseerimine.

EKA teaduskohvikus vestlevad moedisainer Reet Aus, tekstiilidisainer Miina Leesment ja tekstiilikunstnik Ave Matsin tekstiili uurimise võimalustest ja väljunditest kunstis ning ühiskonnas, traditsioonist ja innovatsioonist ning tekstiilide tulevikust. Kõnelustesari "Fashion Tech Talks" uurib kanga ja tehnoloogia sulandumise viise. Tutvustame, kuidas innovatsioon kangatööstuses muudab meie arusaamu rõivaste kandmisest ja kuidas uued kangalahendused kohandavad meie identiteeti uue reaalsusega.

Moodi leiab tervest linnast

Lisaks Disainiöö programmile tasub moehuvilistel külastada erinevaid Disainiöö satelliite. Oma stuudiod avavad näiteks Stuudio Nahk, Reet Aus ja Stella Soomlais.
Jaga
Kommentaarid