Näitus vastandab niisiis maa väiksust disainerite tihedusele ja saavutuste rohkusele.

Londonis on Eesti disainiväljapanekutega käidud varemgi, ent seekordne näitus on eelnenutest ülevaatlikum ning sisaldab uusi tooteid ja eksponaate.

Esile on tõstetud näiteks sisustustooted, (jalg)rattad, moeaksessuaarid ja näiteid e-riigile iseloomulikest toodetest. Esindatud on ligi 60 disainerit, kelle hulgas on nii teenekaid kui ka äsja kooli lõpetanud lootustandvaid noori loomeinimesi, kes on auhindu saanud nii Eestis kui ka välismaal.

Kollektsioon on põhjamaiselt karge – iseloomulik on minimalistlik stiil, naturaalsed materjalid, leidlikud lahendused ja huumor. See väljendub ka väljapaneku kujunduses, millel on nimeks «Piirideta sinine» ja mille on loonud Helen Sirp.

EDL-i presidendi ja näituse idee autori Ilona Gurjanova sõnul loodab Eesti Disainerite Liit välisnäituste kaudu hoogustada kultuurivahetust ja disainiturismi: tutvustades Eestit kui kiiresti arenevat disainimaad, luues disaineritele võimalusi jõudmaks rahvusvahelisele areenile ning pidades silmas disainikaubanduse hoogustumist.

Varasemalt on rändnäitus esil olnud Brüsselis, Tallinnas, Viinis, Stockholmis ja Caenis. Järgmised sihtkohad on Pariis ja Berliin.

Eesti disaini ülevaatlik rändnäitus kuulub EV100 ja Eesti EL-i nõukogu eesistumisperioodi kultuuriprogrammi.

Näitusel esinevad Matti Õunapuu, Stella Soomlais, Johanna Tammsalu, Maria Sidorenko, Jaanus Tamme, Urmas Lüüs, Kairi Kuuskor, Janno Nõu, Mare Kelpman, Indrek Narusk, Piret Loog, Karl Annus, Mihkel Mäll, Mihkel-Emil Mikk, Mihkel Güsson, Egert Uibo, Sofia Hallik, Tanel Veenre, Monika Järg, Karmen Saat, Raili Keiv, Toivo Raidmets, Kärt Summatavet, Mait Summatavet, Andres Labi, Tarmo Luisk, Mihkel Masso, Maile Grünberg, Reet Aus, Sille Sikmann, Tõnis Vellama, Elmet Treier jt.

Näitus ja Eesti Disaini Maja pop-up-pood on avatud 14.–24. septembrini kella 11–18.

Jaga
Kommentaarid