Ettevõtmise idee on inspireeritud Andrei Tarkovski filmist „Stalker“, mis on filmitud Eestis ning mille tegevustik toimub valdavalt „Tsooniks“ nimetatavas keskkonnas.

“Just kunstnikud on alati olnud need „stalkerid“, kes hüljatud ja kardetud aladel esimesena tegutsevad – seejärel tulevad kinnisvaraarendajad, elavneb turism kogu piirkonnas ning järgneb ehk ka majanduslik õitseng – siis on aga „stalkerid“ siirdunud juba muudesse kohtadesse,“ selgitas üks idee autoritest Raoul Kurvitz. „Seesama protsess tõestab end praegu ka Telliskivi linnakus, kus algul loominguliselt hõivatud räämas piirkonnast on saanud noobel ja kallis paik ning hinnatud restoranide rindejoon,” lisas ta.

Tööstusala Ida-Virumaal, mis hõlmab kummituslikke endisi ja praegusi tööstusobjekte, tõlgendavad kunstnikud kui eksistentsiaalse konflikti tsooni, kus oma eluõiguse eest võitlevad nii tööstuse hiilgeaja varemed ja struktuurilised riismed kui ka paratamatult pealekasvav, samas toimunust traumeeritud ja teisenenud loodus. Projekti on plaanis kaasata kunstnikke nii piiri tagant kui ka
Eestit.

Tsoon pole siiski kavandatud ainult kunstiprojektina, vaid hõlmab ka turismiettevõtlust. See mitmekesistab piirkonna pakkumist ja võimaldab koostööd kohalike ettevõtjatega. Samuti võimaldab see huvitavaid koostööprojekte kultuurivallas, näiteks muusikasündmustega. „Oluline on kindlasti turism Venemaalt, kus Stalkeri-huviliste kogukond on kas või samanimelise arvutimängu tõttu päris muljetavaldav,“ ütles projekti kaasautor, MTÜ Tsoon esindaja Indrek Leht.

Analoogseid projekte, kus ekspositsioonipind tõuseb tähtsuselt võrdsena eksponeeritava kunsti kõrvale ja loob lisakonteksti, on edukalt varemgi tehtud. Näiteks on muutunud kultuurihuvilistele maamärkideks Hangar Bicocca keskus Itaalias ja Carrières de Lumières Prantsusmaal. “Ka sel projektil on õnnestumise korral rahvusvahelise järellainetuse potentsiaal. Kogemust saab edasi kanda teistesse tsoonilaadsetesse keskkondadesse maailma võrreldavates piirkondades,”sõnas Indrek Leht.

Disainiöö kutsub kõiki huvilisi 25. septembril kell 19.00 efektset multimeediaetendust Noblessnerisse vaatama. Üritus on kõigile tasuta.
Jaga
Kommentaarid