Praegu on Tallinna uute büroopindade osas vakantsid nullilähedased. Mitmed uued projektid on tulemas, mis peaks katma olemasoleva nõudluse kesklinnas, Ülemistes ja Veerenni tänava kandis. Samas tasuks büroomaja ehitamist kaaluda Kristiine ja Mustamäe suunal, sest seal on hetkel uusi projekte vähe ning vajadus ületab seetõttu ka pakkumist. Kui korterimüük on stabiliseerumas, siis büroo- ja kaubanduspindade järele on nõudlus kasvav.

Suure nõudluse põhjuseks vahepealsete kasvuaastatega ettevõtjaile kogunenud reservid ning kasvanud või stabiilsed käibed. See on andnud kindlustunde büroovahetuse ja laienemisotsuste vastuvõtmiseks. Nõutuimad büroopinnad on eelkõige vahemikus 150-300 ruutmeetrit.

Võidavad värsked ideed

Kaubanduspindadeturul on endiselt atraktiivseim kesklinna piirkond, kus on piisavalt nõudlust ning lisandumas ka uut müügipinda. Näiteks Rotermanni kvartal on alustanud laienemisplaanide elluviimist ja 2016. aastal tuleb turule Pro Kapitali arendatav keskus Peterburi teel. Teine aktiivsem linnaosa on Mustamäe, kus samuti on juba rajamisel või planeerimisel mitu uut kaubanduskeskust. Mitmed arendajad vaatavad ka Lasnamäe suunas ning otsivad Tallinna suurima magala teenindamiseks sobivaid kinnistuid, et rajada piirkonda uut kaasaegset kaubandust.

Uute keskuste tulek võib tekitada raskusi aga osale vanematest. Lasnamäel on näiteks mõningaid vanemaid, nii öelda turu stiilis ostukeskuseid, mis on juba ajale jalgu jäänud ning kauplejatest tühjenemas. Käidav asukoht lihtsalt pole enam sugugi kõige löövam argument, aina enam loeb ka kaubanduskeskuse hea kontseptsioon ning arendaja püüd keskust pidevalt värske ja kaasaegsena hoida, leida uusi ideid. Uute kaubamärkide tulek keskusesse ja mõne vanema väljapraakimine tuleb keskusele kasuks.

Lao -ja tootmispindade osas on samuti nõudlus kasvanud, nii Tallinnas kui ka lähiümbruses. Kõige enam pakuvad ettevõtjatele huvi linnasisesed pinnad. Näiteks Laki tänava ja Kadaka tee kant on endiselt väga nõutud. Siiski usun, et perspektiivis läheb tootmine ja suurem ladustamine linnaäärsetesse, Tallinna lähiümbruses arendatud ja arendatavatesse tehnoparkidesse. Nõutuimad on kuni 1000 ruutmeetrised pinnad uuemates hoonetes. Oluline on hea juurdepääs suurte veokitega ning manööverdamisvõimalus. Väiksemad, kompaktsed lao- ja tootmispinnad jäävad endiselt nõutud kaubaks Mustamäel Kadaka tee ja Laki tänava kandis ning Lasnamäel Punasel tänaval.

Kokkuvõttes. Nii nagu korteriostjad ootavad uut kvaliteeti, paremaid ideid ning säästlikkust kõrvalkuludes, nii soovib ka äripindade klientuur arendajatelt ja omanikelt uudsust, värskust ja paindlikkust.