Majandus- ja taristuminister Urve Palo sõnul on praeguse regulatsiooni järgi kasulikum ehitada suuremaid hooneid, kuid energiasäästu vajadusi arvestades tuleb soodustada, et ehitataks pigem väiksemaid maju.

„Kuna väikeelamutel on köetava põrandapinna kohta rohkem välispinda ja soojakadu seetõttu suurem, selgus, et 100-ruutmeetriste või väiksemate majade puhul oli kohustuslike energiatõhususe nõuete täitmine ebamõistlik ja liialt kulukas,“ selgitas Palo. „Samas on väikest hoonet odavam ülal pidada ning seetõttu on keskkonnale kasulikum, et ehitataks pigem väiksemaid maju, isegi kui need ruutmeetri kohta veidi enam energiat kulutavad.“

Uue määruse järgi võib kuni 100-ruutmeetrise köetava pinnaga väikeelamute puhul energiatõhususarvu piirväärtust rakendada koefitsiendiga 1,15. Kui täna ei tohi ehitatava väikeelamu energiatarbimine ühes aastas olla üle 160 kWh ühe ruutmeetri kohta aastas, siis edaspidi lubatakse kuni 100 m2 väikeelamu puhul energiatarbimist kuni 184 kWh ruutmeetri kohta aastas. Kuni saja ruutmeetrise pinnaga maju püstitatakse Eestis ehitisregistri andmetel aastas ca 80. Energiatõhususe miinimumnõudeid rakendatakse pärast 2008. aasta 1. jaanuari ehitatud hoonetele.