Samuti tuleks uurida ühistranspordivõimalusi ning juurdepääsuteede olemasolu: kas on näiteks tagatud juurdepääs avalikult kasutatavalt teelt, kas on olemas vajalikud servituudid, kes teed hooldab?

Selgita välja piirangud

Krundile keskendudes unustatakse sageli, et igale krundile ei saa ehitada just sellist maja, mida ette kujutatakse või mille jaoks on isegi tüüpprojekt olemas. Näiteks võib selguda, et väljavalitud krundile tohib ehitada ainult kindlat stiili hoone, selle fassaadis tohib kasutada üksnes kindlat materjali kindlas mahus või soovitud maja ei mahu krundile ära.

Seega tuleks välja selgitada, kas krundil on ehitamiseks kehtestatud piiranguid — näiteks fassaadimaterjalidele, maja tüübile või katusekaldele.

Vanemate asumite puhul võivad mängu tulla veel muinsuskaitsega seotud nõudmised.

Stiil ja korruselisus

Mõelge, milline peaks olema soovitud maja stiil ja korruselisus — kas soovitud maja sobib väljavalitud krundile ning keskkonda. Vaadake, millised majad on ümbruses ja kas need sobivad teie ootustega.

Kui tulevase maja korruselisus on paigas, saab hinnata, kas maja kinnistule mahub ning kas maja saab sobituda ilmakaarte suhtes võimalikult hästi — magamistuba ja terrass õhtuvalguse poole jne.

Kindlasti tuleks kontrollida krundi kohta olemasolevaid andmeid ja selgitada välja elektri-, gaasi-, kanalisatsiooni-, side- ja küttevõrkudega liitumise võimalused ning millised on autonoomse küttesüsteemi rajamise võimalused (maakütteks vajalik m² kinnistul) jne.

Sama oluline on selgeks teha sobilike kommunikatsioonide liitumistasud ja teenusepakkujate hinnakirjad.

Uuri üldplaneeringut

Oluline on hankida piirkonna üld- või detailplaneering, mis annab ülevaate piirkonna arengust, võimalikest ehitussuundadest ning detailsemat infot kinnistu võimaluste kohta. Kohalikust omavalitsusest saab infot ka topo-geodeetilise alusplaani kohta.

Kui ülaltoodud aspektid on hoolikalt läbi kaalutud, on järgmiseks sammuks maja projekteerimise tellimine arhitektilt või võimalus leida mõni sobilik valmisprojekt. Mõistlik oleks hankida eriosade projektid (vesi ja kanalisatsioon, küte, ventilatsioon, siseviimistlus, elekter, nõrkvool).

Vajaliku info saamisega väheneb võimalus halbadeks üllatusteks ja õnnestub väljavalitud krundile ehitada just selline maja nagu just Sina seda soovid.