Meie seis oli selline, et tagatiseks oleks olnud anda kaks maatükki, kokku ligi 10 hektarit, abikaasa kahe töökoha palk ning vanemahüvitis, sest olen parasjagu lapsega kodus. Meid võttis vastu üks tore haldur, kes teatas, et maa tagatiseks ei sobi ning nemad vaatavad ainult viimase kuue kuu sissetulekut. Püüdsime siis selgitada, et see info ei ole õige, kuna olin alles raseduspuhkusel ja vanemahüvitis hakkas märtsis jooksma. Rääkisime mis me rääkisime, aga milleski vastu ei tuldud. Öeldi, et tulge kuue kuu pärast tagasi, kui teie pere sissetulek on poole suurem. Ise mõtlen, et kui mõnel on võimalus oma tööandjaga rääkida, jagades aastapalk poole aasta peale ära, siis on laenu saamise võimalused mitmeid kordi suuremad.

Veel pakuti üsna kõrget intressi ja kuna tagatis maatüki näol ei sobinud, siis soovitati hakata 20 000 euro kaupa taotlema. See näeks välja nii, et ehitad esimese osa eest nii kaugele kui jõuad, seejärel tuleb tellida hindamisakt ning siis vaadatakse, kui palju üldse laenu juurde saaks. Selline variant polnud meie jaoks mõeldav. Lahkusime väga negatiivse tundega.

Tund aega hiljem oli meil aeg kirja pandud teises, veidi väiksemas pangas. Mäletan, et ootasime autos, mõlemal oli tuju täiesti läinud ja arutasime, kas üldse on mõtet minna rääkima. Siiski võtsime end kokku ja astusime uksest sisse. Meid võttis vastu haldur, kes oli üdini positiivne. Viskas kiirelt pilgu meie esitlusele ja ütles, et mis siin muud, kui teeme ära! Suhtumine oli lihtsalt nii positiivne, et kõik eelnev läks justkui meelest. Selgus muidugi sealgi, et on vaja lisatagatist, sest maatükist ei piisa. Suureks eeliseks oli laenukomisjoni vastutulek, kes arvestas terve aasta sissetulekut, mitte ei olnud nii kinni viimases kuues kuus. Intressi saime üllatavalt madala ning tingimused sobilikud.

Vahepeal olid meie peres aktuaalseks teemaks ka muud tehingud ja seetõttu pangalaenu taotlemine venis. Augustiks oli selge, et lisatagatis on meil olemas ning võib taotluse sisse viia. Mul on hea meel, et asjad nii kiirelt liikusid ning seda suurelt sellepärast, et meie haldur oli juba varem kõik ettevalmistused selleks teinud.

Lühidalt nägid meie toimingud välja nii:
1. Valisime välja panga ja halduri. Kohtusime ja rääkisime oma soovidest.
2. Lasime tagatise ära hinnata panga jaoks sobival kinnisvarafirmal. Küsisime hinnapakkumist paljudelt ettevõtetelt ja hinnavahe oli kohati isegi 200 eurot. Meie saime eramu + krundi ära hinnatud 350 euro eest.
3. Esitasime laenutaotluse, saime komisjonilt positiivse vastuse ja allkirjastasime pangas laenulepingu.
4. Pärast seda saime järgmisel päeval notari juurde aja, kus tegime asja ametlikuks. Tagatise omanik andis notaris oma loa ning kohal oli ka panga esindaja, kellega sai kõik vajalikud dokumendid allkirjastatud. Lisaksin veel, et arvestada tuleks üsna suurte kuludega notari juures. Laenulepingu allkirjastamine ja vajalikud notariaalsed tehingud läksid meile maksma ca 1700 eurot.
5. Ülejärgmisel päeval kandis pank laenu meie kontole.

Meie soovitus

Kui lähete panka laenu taotlema, siis soovitame enne kõik vajalik info kirja panna. Tehke korralik esitlus, kus toote välja olulisema: kes te olete, kus te tulete, milline on laenusoov, mida soovite soovitud summaga korda saata, teie võimalused/sissetulekud ning üleüldine taust. Nii on halduril lihtsam jälgida ning ma siiralt usun, et laenukomisjon märkab teie suurt tahet.

---

Uus lugu juba järgmisel reedel!

Laura muid tegemisi saab jälgida www.nautigehetke.com

Jaga
Kommentaarid