Mitte ainult soodne hind

Mina avastasin enda jaoks IKEA juba 2006. aastal, kui me alles esimest oma kodu sisustasime ja kui otsisime mõistliku hinnaga tooteid, aga eelistasin siiski puitu ja muid naturaalseid materjale. Lisaks oli mul sel ajal vaja uue kodu jaoks suhteliselt kõike — alates kahvlitest kuni voodipesude ja rätikuteni. Sinnamaani olime elanud minu lapsepõlvekodus ja ma olin otsustanud, et ei taha sealt mitte kui midagi kaasa võtta. IKEA annab võimaluse sisustada minimaalsete rahaliste vahenditega ja samas nii, et elamine on endiselt praktiline ja näeb ka viisakas välja. Olgem ausad, Eestis on suures osas sarnane mööbel kordades kallim. Rääkimata pisividinatest, mille hinnad võivad erineda lausa mitmekordselt — nt on mul enamus köögitarvikuid Ikeast, ostetud aastal 2006 — suur osa neist on roostevabast metallist ja need maksid kordades vähem kui Eestis ning need näevad praegu samasugused välja kui siis kui need ostsin. Enamus siis ostetud toodetest on meil siiamaani kasutuses.

IKEA teeb küll masstooteid ja selle tõttu saab ka pakkuda madalamaid hindu, kui mõni teine pood, ent väga paljud nende tooted on kohandatavad või mitmel moel kasutatavad, seega lase ainult fantaasial lennata ja saad midagi omanäolist.

Internetist leiab väga palju ideid, kuidas IKEA tooteid omanäoliseks teha — google otsing “IKEA hackers” annab palju huvitavaid ideid. IKEAs leidub väga palju tooteid, mis on viimistlemata puidust — seega saab need enda soovi järgi värvida, peitsida või õlitada nii, et need just sinu elamisse sobiks ja sinu maitse järgi oleks. Üks kõige mitmekülgsem mööblisari IKEAs on IVAR sari. See on viimistlemata männipuidust ja sellest saab teha niipalju erineva ilmega mööblikooslusi, et lase vaid mõttel lennata. Soovitan otsida Google pildiotsingust “Ivar hack” ja näed, millest ma räägin.

Näiteks selline variant, mis meenutab meie garderoobi:

Lisaks on paljud IKEA tooted väga mitmekülgselt kasutatavad — näiteks lihtsatest ruudukujulistest riiulitest saad kombineerida ja kujundada just omale sobiva koosluse ja lisada neile sahtleid, korve, kaste ja muid selliseid lisasid, mida saab juurde osta ja mis riiuli mõõtudega ideaalselt sobivad.

IKEA paneb suurt rõhku mõistlikule pakendamisele — kõik tooted on pakendatud selliselt, et need oleks võimalikult kompaktsed. Tänu sellele on võimalik tavalise sõiduautoga enamus mööblist ise koju tuua. Ruumi nendes pakendites ei raisata. Näiteks tõime me seekord neli suurt kummutit, ühe meigilaua, ühe täispika peegli, nõusid, karpe, kardinasiinid ja kõik kardinad ja mahutasime selle kenasti oma autosse, kus olid tagumised istmed alla lastud. Tõenäoliselt diivan meie autosse ei mahuks, aga muu mööbli saame vabalt ise koju tuua.

Foto: IKEA mööblipakendid — kõik see mahtus meil autosse ära

Meil pole kodus palju IKEA mööblit, aga minu lemmikud IKEA tooted on need, mis aitavad kodus korda luua, asju organiseerida ja teha nii, et igal asjal oleks oma koht ja kapid-sahtlid-riiulid oleks organiseeritud. Selleks on Ikeal meeletult lai valik tooteid. Need leiab kodulehelt Interjööri korrastajad alt. Spetsiaalsed sahtlitesse mõeldud sahtlisisud, karbid ja sahtlite eraldajad aitavad sahtlid praktilisemaks muuta ja need korras hoida. Paljusid neist toodetest saab kasutada ka muus mööblis, mitte vaid IKEA toodetes.

Sisustusideed ja näidistoad IKEAs

IKEA toodete disain on erinevate alade spetsialistide koostöös sündinud. Tootesarju on nii romantilisse maakoju kui ka modernsesse linnakorterisse sobivaid. Igal aastal tuleb ka uusi tooteid juurde, mis just hetke trende peegeldavad, olles samal ajal mõistliku hinnaga ja läbimõeldud. IKEA läbimõeldud disain mängib rolli ka selle mööbli kokkupaneku juhendites. Need on nii lihtsad, et ka algaja saab edukalt hakkama. Ma olen ise kogu IKEA toodud mööbli kokku pannud ja mul ei ole veel kordagi mitte mingit probleemi sellega olnud. Seni on kõik detailid karpides olemas olnud, kinnitusvahendeid piisavalt ja juhendid lihtsamast lihtsamad.

Foto: Üks näidistuba Läti Ikeas

Mis mulle eriti meeldib Ikea poodides käies on see, kuidas nad on suutnud teha poe selliseks, et seal alati põnev on. Ja mitte vaid mul — mu mees naudib sealkäike samapalju kui mina. Meie IKEA-käigud on alati sellised, et me veedame poes pea terve päeva. Kuus tundi IKEA-s veeta pole mingi probleem. IKEA poed on selliselt üles ehitatud, et poodi sisse minnes on esimene osa selline, kust sa lihtsalt läbi jalutad ja otseselt poekorvi midagi panna ei saagi. Selles osas on näidistoad ja -köögid, kus saad mööblit ise testida — avada sahtleid ja kappe, istuda diivanitel ja tugitoolides, uurida lähemalt köögimööbleid ja nende lisavõimalusi. Toad on nii-öelda lavastatud, et saaksid koguda ideid, kuidas asju paigutada ja ruumi maksimaalselt ära kasutada. Iga näidistoa juures on märgitud toa ruutmeetrid ja köögi puhul ära toodud ka mööbli koguhind. Ikea ei müü ainult äärmiselt odavat mööblit, vaid näiteks diivani võid sealt osta nii 69 euro kui ka 2900 euro eest. Igale maitsele midagi. Kallima hinnaklassi pehme mööbli ja madratsite garantii on 10 aastat ja köögimööblil lausa 25 aastat.

Need näidistoad on sisustatud mitte vaid mööbliga, vaid lisatud on ka kardinad, vaibad, diivanipadjad, raamatud jms detailid, mis ruumi koduseks teevad. Kõiki neid tooteid saab poe järgmises osas juba omale ostukorvi lisada. Näidistubade juures saad võtta paberist mõõdulindi, pliiatsi ja ostunimekirja, kuhu saad märkida toote nime või koodi ja hinnasildilt lao riiuli numbri, mille järgi hiljem poe kõige viimases osas saad ise laost võtta väljavalitud mööbli paki ja sellega kassasse minna.

Foto: Palju praktilist mööblit väikestesse ruumidesse

Läti IKEA-s oli üks näidisköök, mida pildistasin seetõttu, et meil on plaanis samamoodi ahi tööpinnast kõrgemale tõsta ja alla sahtlid teha. Ahjupealset osa saab kasutada n-ö riiulipinnana. Täpselt sama kõrge kapi plaanime me ka ise teha:

Järgmise pildi tegin seetõttu, et seal poes olles tekkis idee ka meile üks selline kitsam riiul tekitada ahjukapi kõrvale, kuhu läheksid nt kokaraamatud, mida meil on üsna palju.

Veel tekkis idee see riiul sarnaselt köögisaarele teha kontrastses toonis ehk siis musta asemel hoopis tammepuidust ja riiul diagonaalse plaadiga pooleks jagada:

Veel näidiskööke ja köögitarvikuid:

IKEA vaibavalik:

Läti IKEA hinnad võrreldes Soome IKEAga

Tegin hinnavõrdluse Soome hindadega ka. Ainukesed tooted, mis olid Lätis kallimad, olid mõned kardinad. Kokkuvõttes kogu ostukorvi vahe oli umbes 130 eurot. Kulutasime umbes 800 eurot, Soomes oleks täpselt samad tooted maksma läinud 937eurot. Kummutitel oli kohati lausa mitmekümneeurone vahe ja kuigi pisividinate hinnad erinesid vaid 1-2 euro ulatuses, siis kui näiteks erinevaid karpe mitmeid võtta, siis tuleb juba jällegi korralik hinnavahe sisse.

Samas meeldis mulle väga, et me ei pidanud laevaga sõitma, sest see on alati lisaajakulu ja ka rahakulu. Kütusele kulus muidugi rohkem kui Soomes käies oleks kulunud, aga meile meeldis, et me ei pea kellaajaliselt kuskil olema ja saame omas tempos liikuda. Me otsustasime meelega külastada Läti IKEAt tööpäeval ja kuu lõpus, lootes, et siis on vähem rahvast ja oligi — väga vähe inimesi oli poes, parklas oli piisavalt ruumi ja mingeid järjekordi ega ootamist kuskil polnud.

Võtan nüüd kojutoodud mööbli ja sisustuse ette ning proovin need lähipäevil omadele kohtadele saada. Järgmises postituses teen täpsema ülevaate, mida me sealt seekord koju tõime.