Aga nagu iga asja juures, on ka selles töös oma reeglid, mida tuleb järgida.

1. Seemnete valik

Idandamiseks või võrsete kasvatamiseks sobivad kiirelt idanevad seemned. Kõige mugavam on osta spetsiaalselt idandamiseks mõeldud seemnepakke. Müügilt leiab lutserni (alfaalfa), mungoa, sojaoa, läätse, lambaläätse, ristiku, porru, sibula, rukola, kressi, rõika, sinepi, punase kapsa, brokoli, seesami, päevalille, nisu, tatra jt seemneid. Samuti saab osta seemnesegusid.

Ära idanda taimekasvatuseks mõeldud seemneid, need võivad olla kemikaalidega töödeldud. Samuti ei kõlba süüa kartuliidud ega tomati noored võrsed. Aedoa ja põldoa idandeid tuleb enne tarvitamist kuumtöödelda, sest toorelt on nad mürgised.

NB! Valmis seemnesegudesse on valitud ühesuguse idanemisajaga seemned. Kui segad ise segu kokku, tuleb sellega arvestada.

2. Idandamine

Idandamisnõuks sobib ka tavaline klaaspurk, mille avaus on kummirõnga abil kaetud marli või võrguga, et üleliigne vesi saaks ära voolata. Seemned puhasta prahist, loputa ja leota olenevalt seemne suurusest 6–24 tundi, kuni seemned on paisunud. Pärast paisutamist kontrolli seemned üle ja eemalda kõik elutud mittepaisunud seemned, sest need hakkavad idanemise asemel niiskes keskkonnas riknema ja võivad nii kogu purgitäie head kraami ära rikkuda.

Kuna seemnete maht suureneb idandamise ajal märgatavalt, siis võta idandamiseks väike kogus seemneid — 2–3 supilusikatäit on piisav. Seejärel aseta purk hämarasse kohta 45-kraadise nurga all kaldasendisse, purgisuu allapoole (kas suuremasse kaussi või nõuderestile). Idandamise ajal ei vaja seemned otsest valgust, hämaras kasvavad idud mahlakamaks ja pikemaks.

Ideaalne temperatuur idandamiseks on 20–22 kraadi. Jahedas seeme ei idane ja liiga soojas pigem rikneb. Loputa seemneid kindlasti 2–3 korda päevas puhta toasooja veega. Idude loputusvett ei tohi toiduks tarbida, kasuta seda toataimede kastmisveena.

Kui idud on paraja pikkusega, võid nad tõsta valguse kätte, et lehekeste alged värvuksid roheliseks. Seejärel pane idandid karbiga külmkappi. Loputa neid veega enne tarvitamist.

Kõige paremad on kuni kolme päeva vanused idandid, hiljem hakkab taimealge oma kasvuks tarvitama kõiki neid kasulikke aineid, mida idandid sisaldavad. Idandid säilivad külmkapis umbes nädala.

Foto: Pixabay

3. Kas idandada või kasvatada võrseid?

Idandamine toimub ilma mullata, kuid võrsete kasvatamiseks võid kasutada eel-idandatud seemneid — eel-idandades saad saaki kiiremini külvata õhurikkasse mullakihti.

Võrsete kasvatamiseks sobivad suhkruherned aga ka tavalised rohelised herned, allikkress, päevalilled, põld-võõrkapsas ehk rukola, rõigas ja ka kõik teraviljad. Võrsete kasvatamine on nagu tavaline taimekasvatus, tuleb jälgida, et külvid ei kuivaks või ei vaevleks liigse niiskuse käes. Söögikraami saab neist näpistada pikema aja jooksul.
NB! Nisuvõrsed meeldivad ka kiisudele!

4. Millised nõud idandamiseks valida?

Esimesteks katsetusteks pole tõesti muud vaja kui mõnda võrguga kaetud purki või toidutopsi, mille põhjas on augud. Kui aga idandamine muutub elustiiliks, siis on mugavam muretseda omale spetsiaalsed idandamisnõud.

Mitmekorruselisi idandamiskasvuhooneid saab ka ühe korruse kaupa kasutada ning seemnete igapäevane läbiloputamine on tänu düüsisüsteemile ja kogumisnõule väga mugav. Saadaval on ka tumendatud materjalist kasvuhooneid, need on idandamiseks veel eriti tõhusad.

Minu kogemuste põhjal on kasvuhoones mugavam väiksemaid seemneid idandada ja purgis suuremaid, nagu munguba ja herned. Kasvuhoones tuleb jälgida, et väikesed seemned loputusdüüse ära ei ummistaks.

Müügil on ka idandamispurgid, millel on spetsiaalne kaas. Selle soetamine on küll rahaline väljaminek, aga tänu kaanele, mis hoiab purki täitsa iseseisvalt vajaliku kalde all püsti, õnnestub idandamine lõpuks paremini. Naljaga pooleks öeldult kehtib see eriti siis, kui marli ja kummiga purgid on paar korda köögipõrandale kildudeks lennanud.

Neid seemneid, mis muutuvad niiskuse mõjul veidi limaseks, näiteks linaseemned, allikkress, sinep, rukola, on kõige mugavam idandada spetsiaalsel idandamisalusel, mis koosneb klaaskausist ja selle peal olevast sõelast. Need alused näevad koos rohelise kraamiga köögi aknalaual ka eriti šikid välja. Iga kord seemnete üleloputamisel tuleb ainult alumine klaasalus ka hoolikalt puhtaks küürida, lihtsalt vee vahetamine ei ole piisav.

HEA TEADA

Suhkruherned on mitu korda kallimad, kuid neil on tavalise herne ees suur eelis. Suhkruhernelt saab söögiks korjata päris pikki võrseid, sest nad jäävad ka kasvades mahlaseks. Tavaline hernevõrse on mahlane vaid väga noorelt, ainult idulehe faasis. Seejärel muutub võrse kiuliseks.

LOE LISAKS: