Eestis kasvavatest taimedest on kõige ohtlikumad sinine käoking, mürk- ja surmaputk, sügislill, adoonis, must belladonna, koeranaeris, pukspuu, varesjalg, maikelluke, kirju sarikhernes, näsiniin, ogaõun, kukekannus, sõrmkübar, küpress-piimalill jt piimalillelised. Õige tarvitamise korral on paljud neist ühtaegu väärtuslikud ravimtaimed.

Maailmas leidub enam kui 10 000 liiki mürgiseid taimi, kuid enamik neist kasvavad Eestist soojema kliimaga aladel. Meid ümbritsevad taimed pole tavaliselt inimesele ohtlikud. Iga ravimtaim, kui teda valesti kasutatakse ja iga ohutu taim võib osutuda ohtlikuks, kui teda liiga suurtes kogustes süüa. Näitusel saab näha mürgiseid ja raviomadustega taimi, kes elavad meiega koos toas ja õues.

Näitusel on hea võimalus ravim- ja mürktaimedega tutvust uuendada ning saada teadmisi nende kasutamise või nendest hoidumise kohta. Parim viis taimemürgistuste vältimiseks on õppida mürktaimi tundma maast madalast. Ka ravimtaimede tundmisest on palju kasu.

Oleme harjunud iga tühisemagi tervisehäda puhul haarama tabletipurgi järele. Samal ajal võib meil aias või aia taga kasvada ravimtaim, kelle kasutamine on meie tervisele ohutum. Mis võiks veel parem olla tassikeset lõhnavast melissi- või münditeest — see on tõeline nauding ning stress on nagu peoga pühitud.

12.-13.08 näitus “Ravim- ja mürktaimed” Tallinna botaanikaaias.

LOE VEEL: