Kui sul on 20 taime, siis ei jõua sa neile ehitada pudelite ja nööride rägastikku. Palju lihtsam on esivanemate kindel ja igihaljas viis taimede pikaajaliseks isekastmiseks. Taimede potid tõstetakse lihtsalt veenõudesse, kus nad kolmandiku jagu põhjast või poolest saadik on vee sees. Kui on suur pesukauss, siis sinna mahub 3-6 potti ja mida suureb kauss, seda kauem niiskust hoiab. Eriti hea on suur plastist või metallist kandik, mille ääred on 5-10 cm kõrged. Lille ja aianduse poed kasutavad selliseid. Sinna mahub vabalt 10-20 potti.

Kandik või kauss taimedega tuleb suvel lõuna päikse käest ära tõsta, veidi eemale, et päike ei kuivataks taimi — talvel pole see oluline, aga suvel kindlasti. Mida laiem on kauss, seda rohkem see vett mahutab ja seda kauem püsib märg. Nii ei pea taimi päris kurguni vette uputama, mis võib taimed ära määndada. Juured võivad mädanema minna talvel külma ja märjaga, aga aga suvel tõenäoliselt ei juhtu paha, sest vesi aurab 1-2 kuuga täielikult. Peab meeles pidama ka seda, et kui mõni taim on suures, näiteks 5 liitrises auguta mullapotis, siis see pott ei kuiva isegi kuu ajaga päris kuivaks ja sellele polegi eraldi veekaussi alla vaja ja piisab rohkemast kastmisest enne ära sõitu — kallata 1-2 liitrit vett peale, et muld oleks märg nagu soos. Kui poti põhjas on auk, siis ikkagi peab kausi alla panema. 5-10 cm sügavusel vees olev pott on ei tee taime juurtele paha, sest looduses on sageli kuu aega kestvaid uputusi ja taimed peavad hästi vastu.

Teine võte on igale potile panna eraldi suurem pott ümber. Näiteks orhideedel võib olla plastist ümbrispott, mis on 2-3 cm suurem (ehk laiem, kõrgus võib olla sama). Seda on lihtne vett täis kallata, suvel võib panna rohkem: pool kuni 2/3 potist võib täita veega. Talvel aitab pool potti vett. Sõltub ka keskküttest — kui on soe keskküte ja radiaatori kohal, siis võib ka talvel panna kuuks ajaks 2/3 sügavusele vette. Ma ise olen pannud orhideedele potiga sama kõrgused neljakandilised läbipaistvad salati karbid ümber, nii tavapäraseks kastmiseks kui suvepuhkuseks sobivad. Tava kastmise puhul kallan ümbrispoti ääreni vett täis ja lasen pool tundi juua. Suvepuhkusele kuuks ajaks minnes kallan 2/3 ümbrispoti täis. Sel suvel panin mõne orhidee ääreni vee alla ja jäi elama kenasti, kuu aja pärast oli vesi kadunud.

Kolmandaks sobivad ka suuremad, näiteks 2 liitrise jäätise plastkarbid, kuhu mahub 1-2 lillepotti. Sel juhul on veepind laiem, mahutab rohkem ja kauemaks vett, seetõttu taim ei pea olema liiga vee all, piisab 1/3 vett.

Kokkuvõttes võib kasutada igasuguseid kausse ja anumaid, peaasi, et taimede juured võimalikult kauaks ajaks vees oleksid ja teie taimed tervitavad teid rõõmsalt ka 1-2 kuu pärast, kui naasete puhkuselt. Siis on juba vesi joodud ja taimed peaaegu kuivad, kuid siiski elus.

Samal teemal ilmunud videot vaata siit — Kuidas puhkuse ajal kasta potitaimi