1. Mõtle asukohale

Mitte kõiki ei ole õnnistatud pargisuuruse aiaga ja seetõttu ei olegi asukoha suhtes alati valikuvabadust. Kui aga variante on, siis tasub need hoolikalt läbi mõelda — kas ehitada varikatus elumaja külge ja ühendada terrass majaga, leida varjuline koht mõne suurema õunapuu all või rajada terrass hoopis majast eemale, mõnda aianurka? Kõik sõltub aia suurusest ja eelarvest, kuid tasuks silmas pidada ka mugavat liiklemist, sest taldrikute ja toitudega tuleb mõnikord ka toa ja terrassi vahet jooksmist ette.

2. Kaunista oma õuetuba nii, et sellest saaks pikendus su tubasele elule-olule

Ka õueruumi kujundades on võimalik mööbli ja sisustusaksessuaaridega oma isiklikke maitseeelistusi ja stiili mängu tuua. Lisa julgelt dekoratsioone — lillepotte, patju, värvilisi kangaid ja vaipu. Meeleolu loovad ka ronitaimed.

3. Mõtle meeleoluvalgusele

Kui lisada laua kohale või selle vahetusse lähedusse valgusallika, saab mõnusaid koosviibimisi nautida ka pärast päikese loojumist. Põnevama lahendusena võid pergola kaare või varikatuse alla riputada lühtri. See lisab õueruumi mõnusaid valgusnüansse ning muudab istumiskoha ka pimedamal ajal mugavalt kasutatavaks. Lihtsam alternatiiv on riputada varikatuse alla või terrassi vaetusse lähedusse lihtne valguskett. Ka see pakub piisaval hulgal valgust.

Foto: Shutterstock

4. Kaitse söögilauda ilmastiku eest

Meie kliimas on ilm pidev mõttekoht. Kord sajab nädalate kaupa vihma, siis aga lõõskab mitmeid päevi järjest kõrvetav päike. Mõlema eest on varju tarvis. Kui viia istumisala katuse alla, aitab see aias nautlemise hooaega märgatavalt pikemaks muuta.

Katusealuse mõnusamaks muutmiseks võid täiendada seda kardinatega, see pehmendab muidu nurgelisena tunduvat struktuuri ja muudab olemise hubasemaks.

5. Muretse jahedamateks õhtuteks soojaallikas (või mitu)

Tänu soojusallikale on võimalik hakata terrassi kasutama juba varakevadel ja teha viimased aiapeod veel hilissügiselgi. Tänapäeval ei ole keeruline oma aeda seda õiget leida — on nii elektril, gaasil kui ka puuküttel toimivaid lahendusi.

6. Asenda laud millegi põnevamaga!

Alati polegi vaja lauda - näiteks köögisaarekest meenutav lett loob märksa vabama õhkkonna. Nii ei ole külalised naelutatud terveks õhtuks laua ümber asetsevatele toolidele, vaid söömisele vahelduseks saab ka mugavamalt ringi liikuda.

LOE LISAKS: