Legend:
Korter Sakala tänaval kujundati ärimehele, kes elab hoopis linnast väljas. Ta on liikuva eluviisiga ja reisib töö tõttu palju. Korter on pigem linnakorteri funktsiooniga või kasutusel külaliskorterina, kus alaliselt ei elata, kuid on loodud hubane miljöö koduseks olemiseks.

1. Anne, kuidas tagantjärele kogu protsess tundub?
Protsess oli kiire ja intensiivne. Igati tore kogemus. Hea meel on uute kontaktide üle ning kindlasti saab ka tulevikus koostööd teha projektis osalenud firmadega.

2. Kas messi eelõhtul oli ka mõni halb üllatus varuks seoses korterite valmimisega?
Võib öelda, et messiehitus sarnaneb tavaehitusega. Ikka tuli protsessis ette väikseid muudatusi, nii nagu tavaehituseski juhtub — mõni pistik või valgusti oli planeerimatult muutnud asukohta, kuid see ei mõjuta kogutervikut.

Halvimaks üllatuseks oli aga teade, et Sakala korteri lükanduksed ja eritellimusmööbel ei jõua valmis — tagasilöök tootmisprotsessis. Seega jäi kogutervikust palju puudu, kuid üldmulje oli ikkagi väga hea ka nendeta. Paratamatus, millega tuli leppida.

3. Mis olid põnevamad leiud või võtted nendes korterites, mida soovitate teistelegi?
Sakala projektis oli soov, et põrandale leiaksime kalasabaparketi. Messioludes on seda aga tehniliselt veidi keeruline teostada, sest paigaldus võtab palju aega. Oleme rõõmsad, et leidsime siiski firma, kes oli nõus meie ideed paberilt ellu viima. Nii siis lõigati tammelaudadest kalasabamuster kokku. Samuti on see hea võte asendamaks kallist prantsuse kalasabaparketti. Kel pealehakkamist, aega ja soovi, saab sama võtet kasutada oma kodupõrandaid tehes.

Välja tooksin veel elegantse köögi ning ripplakke integreeritud kubu - hea lahendus, kui tegemist on avatud köögiga. Ruum jääb soliidsem ja avaram. Populaarseks osutus ka vannituppa valitud dušinurgalahendus, mille juhtpulti sai ühendada I-Podi ning valida sobivat meeleolumuusikat. Samuti oli heaks lahenduseks triikimislaua integreerimine garderoobikappi. Kui ruumi on kodus vähe, siis see on igati hea lahendus.

Esikus ja vannitoas kasutasime keraamiliste plaatide asemel betoonvärvi. Samuti saab seinapindadel tapeedi asemel kasutada sädelevat dekoratiivvärvi või -krohvi.

4. Milline oli tagasiside külastajatelt ja mis sai näidiskorterite sisust?

Tagasiside on olnud positiivne. On küsitud nii sisustuse kui ka eraldi detailide kohta. Arvan, et iga külastaja leidis endale midagi põnevat.

5. Mis kogemuse projektis osalemine teile andis?
Kogemusi sai mitmeid. Suurim neist koos- ja meeskonnatöö ning sellega kaasas käiv paindlikkus.
Oli olukordi, kus selgus, et mõnda soovitud materjali ei jõuta lühikese aja tõttu tellida või seda pole laos vajalikus koguses ning ideid tuli kohandada või ringi mõelda. Samas muutusid lahendused seeläbi põnevamaks, lihtsamaks ja paremaks. Tegelikult ei jäänud ükski oluline idee teostamata.

Anne Saarniit
Tegutseb sisearhitektina aastast 2000. Aastal 2007 lõi ettevõtte ubin pluss OÜ, mille tegevusalaks on sisearhitektuurne projekteerimine. Enamik seni valminud projektidest on kodud, lisaks mõned kontorid ja administratiivruumid.

Anne Saarniit, erakogu. Vt ka galeriid korterist allpool.