1. Püüa mitte liiga vara alustada. Talvejärgse aiakorrastamise kõige raskemaks osaks on kannatlikult õige aja ootamine ning enda tagasihoidmine. Kui lõikad kahjustada saanud põõsad ja püsikud liiga vara tagasi, võib hiline külmahoog või lumesadu neile hoopis suuremat kahju teha.
Kõigi surnud varte ja okste tagasilõikamine võib tunduda hea idee, kuid mõnede alles jätmine — näiteks nende, mis paiknevad aia tagaservas — võib pakkuda väärtusliku elupaiga pesitsuskohta otsivatele lindudele. Oota mullatöödega ning peenarde läbikaevamisega seni, kuni maapind on talvisest lumest ja vihmast pisut tahenenud. Liigmärja pinnase töötlemine ja sellel käimine võib mullapinna liiga tihkelt kokku pakkida.

2. Hinda taimede tervist. Üks esimesi asju, mida aias talve taandudes teha, on taimede tervise hindamine — millised taimed elasid talve kenasti üle ja millised mitte ning millised on saanud väiksemaid talvekahjustusi. Pea siinkohal meeles, et taim, mis näeb surnud välja — oksad on kuivad ja rabedad, lehed kaotanud värvi, varred hallitanud — ei pruugi seda alati siiski olla. Selleks, et aru saada, kas puisema püsiku või puu oks on surnud või mitte, kratsi küüneotsaga pisut selle koorepinda. Kui koorealune osa on roheline, on oks elus; kui see on kõva ja pruun, siis on tegemist surnud oksaga. Samuti saab oksa testida seda kergelt painutades — kui oks on elastne ja painduv, on see elus.

3. Kontrolli külmakahjustusi. Lumi ja jää võivad õrnematele taimedele liiga teha. Kuid pea meeles, et kuigi külmast näpistada saanud taim võib pealtnäha surnud paista, on siiski võimalik, et selle juurestik on elujõuline. Oota kahjustatud osa tagasilõikamise või taime väljakaevamisega seni, kuni viimnegi külmaoht on möödas. Seni aitavad surnud varred või oksad taime uute võimalike külmalainete eest kaitsta.

4. Tee endale selgeks, millal ja kui palju midagi tagasi lõigata. Surnud oksad ja varred võib julgelt maha lõigata, kuid oluline on see, millal seda teha ja kui suures ulatuses. Üldiselt tasub tagasilõikamisega oodata seni, kuni kõige väiksemgi külmaoht on möödas, erandiks on siinkohal viljapuud, mida võib (või on isegi soovitatav) varem kärpida. Kui hakkad kahjustusi saanud puude oksi või puitunud vartega püsikuid tagasi lõikama, siis arvesta lõikekohaks ca 5 sentimeetrit esimesest elujõulisest pungast (see näeb välja roheline ja kopsakas) või koht, kus on näha, et varred või oksad hakkavad juba rohelisteks ja elujõulisteks muutuma. Eelmise hooaja püsikute surnud varred võid maani maha lõigata. Taimede tagasilõikamine annab kevadisele kasvuspurdile hoogu juurde, nii et kui ilmad soojemaks lähevad, siis näed tõenäoliselt, kuidas tagasilõigatud taimed ohtralt uusi võrseid ja lehti kasvatama hakkavad. Nii nagu juba öeldud sai — kõik su aia põõsad ja püsikud ei vaja lõikamist — jäta mõned aiale varju pakkuma ning lindudele pesamaterjaliks.

5. Kärbi viljapuud enne pungade puhkemist. Kui sa pole veel viljapuude lõikamist ette võtnud, siis lisa see oma lähiaja plaanidesse, enne kui puhkevad pungad ja õied ja lehed. Kõigepealt eemalda teravate oksakääride abil surnud või haigustunnustega oksad. Järgmiseks kujunda puu võra vastavalt soovitud kujule ja suurusele ning pea silmas seda, et päikesevalgus puu keskosale kenasti ligi pääseks.

6. Ära kiirusta multšimisega. Paljud kasulikud putukad ja tolmeldajad talvituvad mahalangenud või pinnase pealiskihti mattunud lehtedes. Kui puudealused kevadel liiga vara paksu multšikihiga katad, võib talvitunud putukatel olla raske välja pääseda. Oota multšimisega seni, kuni pinnas soojenema hakkab. Samuti on see hea põhjus, miks langenud lehed maapinnale jätta, mitte neid kokku riisuda, ning vältida pinnase liigset tallamist.

7. Puhasta ja korrasta mõned peenrad kevadisteks istutustöödeks. Hoolimata eelpool toodud hoiatustest ei pea sa kogu kevadiseks aiaeluks valmistumist ootele jätma. Tee kindlaks kohad aias, mis kõige esimesena tähelepanu vajavad — näiteks majaesine peenar, kuhu soovid lilli istutada või köögiviljaaed, millega alustamist sa ei suuda kuidagi ära oodata — ning alusta neist. Puhasta peenrad eelmise aasta suvelillede jäänustest ning kasuta maapinna õhutamiseks harki. Kui maapind pole liiga niiske, võid selle labidaga läbi kaevata — kobesta pinnas ja lammuta suuremad mullakänkrad. PS! Hoia seejuures silma peal, et sa kogemata sibullillede sibulaid välja ei kaevaks. Niipea kui külmaoht on möödas, võid juba tõsisemalt aiatöödesse mattuda. Ja mis kõige olulisem, märka ja naudi seda, kuidas taimed hooaja pöördudes tasapisi järjest ärkama hakkavad!

Allikas: Houzz

LOE LISAKS: