Kui peres ei kasva just lapsi, keda lõbusate päkapikkude või pontsakate konnadega rõõmustada, vali aeda mõni maitsekas skulptuur, mis haakub hästi maja arhitektuuri või ülejäänud aiakujundusega. Mõnikord täidavad skuptuuri rolli hästi ka massiivsed lillepotid. Nii nagu ka toas, vajab hästi läbimõeldud õueruum fookuspunkti. Et silm puhkaks ja kompositsioon liiga kirjuks ei lähe, leia skulptuurile oma koht — see võib kaunistada terrassi, kiviktaimlat või maja sissepääsu. Kindlasti ei mõju skulptuur veenvalt üksiku detailina keset suurt muruplatsi. Skulptuur aitab meeleolu luua ja vähemalt poole üldmuljest loob ümbrus, kuhu see asetada.

Kui soovid, et aed oleks mõnus rahu-oaas, leia koht Buddha-kujule, mis on ka Euroopa aiakujunduses viimastel aastatel trendikaks elemendiks.

Õiget kuju otsides võib piir kitši ja maitseka vahel teinekord üsna häguseks minna, kuid sellest ei ole midagi — kõige tähtsam on ikkagi see, et aed oleks enda omanikule mõnus koht, kus viibimisest rohkelt rõõmu tunda!

Ka materjali osas leidub aiaskulptuure seinast seina — traditsioonilise kivi, pronksi või puidu kõrval kohtab üha enam ka muid materjale. Need lihtsa vormiga kujukesed on üles ehitatud traadist.

Teretulnud on ka lahedad ideed — miks mitte panna sarvilise looma “pähe” kavama mõni kaktus?

Kui looma- ja linnumotiivid on aedadesse tavaline valik, siis toredaks lahenduseks on ka kalad — miks mitte ehtida sellega oma veesilma?

Vanasti oli jõuakamates villades tava panna treppi valvama majesteetlikud lõviskulptuurid. Väljapeetud loomamotiiv sobib rohelusega peaaegu alati hästi, seda ka moodsas aias.

Skulptuur ei pea kindlasti imiteerima antiikajale omast esteetikat. Kaasaegsesse aeda sobivad hästi modernsed ja minimalistlikud vormid.


LOE LISAKS: