Enne taimede ostmist ja mullaga mängimist peaks alustama planeerimisest — üle vaatama ilmakaared ja päikese liikumise, rõdu mõõtmed ja võimalused. Otsustama peab sedagi, kas rõdust saab vaid köögivilja- ja maitsetaimeaed või samal ajal ilus eluruumi jätk koos lugemisnurgaga.

Sisusta nutikalt

  • Kasuta ürdi- ja lillepottide paigutamiseks redelriiuleid, mis aitavad ruumi säästa. Redelina kulgevad riiulid aitavad vältida taimede ühte kohta kuhjumist ning tagavad kõigile taimedele piisavalt õhku ja valgust.
  • Kasuta ruumi säästvaid nutikaid lahendusi, näiteks rõdutoole, mille sees on praktilised panipaigad väiksematele aiatööriistadele, mullale ja väetisele. Rõdule mööblit valides arvesta, et see peab taluma niiskust, tuult ja temperatuuri kõikumist.
  • Tuulisel rõdul kasuta köögiviljade ja maitsetaimede kaitsmiseks igihaljaid okaspuid.
  • Istuta rõdule lisaks köögiviljale ja maitsetaimedele ka lilli, mis teevad sinu rõdust vaatamisväärsuse ka möödakäijatele. Paiguta lilled rõdu ääre külge kinnitatud rõdukastidesse ja rippuvatesse amplitesse, nii ei hakka lilled köögiviljakasvatust segama. Rõdul kasvatamiseks sobivad nii võõrasemad, petuuniad, lobeeliad, viirpelargoonid kui lavendel. Amplitesse võid panna ka maasikaid ja mustikaid, aga arvesta, et need nõuavad kõvasti hoolitsust ja õiget mulda.

Raja läbimõeldud aed

  • Rõdul saad kasvatada nii ürte, maitse- ja ravimtaimi kui köögivilju, aga ruumi piiratuse tõttu pead valima välja oma lemmikud. Üldjoontes saab rõdul kasvatada isegi tomateid, suvikõrvitsat, paprikat ja marju.
  • Osa taimedest võiks istutada sobiva suurusega spetsiaalsetesse kastidesse. Sellised kastid leiad poest, aga võid ka ise näiteks terrassilaudadest meisterdada.
  • Osa taimedest võid istutada rõdule põnevama ilme andmiseks ja paremaks paigutamiseks ka lillepottidesse, emailitud või plekist ämbritesse ja väiksemaid taimi isegi kohvikruusidesse. Üheks omanäoliseks võimaluseks on soetada jupike vihmaveerenni ja kinnitada see maitsetaimede istutamiseks rõdu seinale. Suvikõrvitsate kasvatamiseks võid paigutada rõdu põrandale vanaaegse plekkvanni.
  • Olenemata sellest, kas kasutad kaste või anumaid, pead arvestama drenaažiga. Selleks lisa istutatava nõu põhja mulla alla kas kruusa või kive.
  • Miniatuurse rõduaia muld võiks olla valitud iga taime jaoks eraldi. Õues leidub mulda küllaga, aga enamasti pole kindlust, et see on puhas haigustest, umbrohust ja pakub konkreetsele taimele sobilikku happelisust. Poemulla pakendil on kirjas, milliste taimede kasvatamiseks see sobib (on olemas spetsiaalne tomatimuld ja maitsetaimede muld) ja milline on mulla pH tase. Osad erimullad on juba rikastatud väetisega, osadele on lisatud liiva või turvast. Söödavate viljade kasvatamiseks võiks eelistada nn ökomulda ehk mulda, mis on mineraalivaba, kuid rikastatud orgaaniliste puhaste väetistega.
  • Enamik poes müüdavaid muldasid on eelväetatud, aga kontrolli see pakendilt üle. Väetamata mulla puhul tuleb alustada väetamisega kohe, kui taim on juurdunud. Taimede väetamise sagedus sõltub taime iseloomust, aastaajast ja väetise tüübist, seega kogu iga kasvatatava taime ja väetise kohta infot poest või internetist. Ära kasuta väetiseid kunagi juhuslikult, teadmata, millistele taimedele need mõeldud on, sest väetiste koostised on väga erinevad. Üheks populaarsemaks ökoväetiseks on orgaaniline kanakakaväetis.
  • Kui oled algaja aiapidaja ja külvad ning istutad korraga palju erinevaid taimi, siis lisa neile juurde dekoratiivsed nimetikud.
LOE VEEL: