Kui sul on aiamaa, oled kindlasti märganud, et augustikuus on aias tõeliselt linnuvaikne. Linnud oleks nagu kõik korraga kuhugi kadunud. Alles juuli keskel oli aed pesast lahkunud verisulis linnupoegi täis, aga nüüd korraga pole kedagi.

Lindude sulgimine

Olenevalt aastast hakkavad juuli lõpust - augusti algusest kõik pesitsemise lõpetanud vanalinnud sulgima. Linnusuled on proteiinist-keratiinist unikaalsed moodustised, mis koosnevad lõpututest mikroskoopilistest harudest, mis kõik on omavahel paindlikult seotud. Sellisena annab sulg sooja, kaitseb ja võimaldab lennata. On olemas ka udusuled ehk suled, mille ülesanne on ainult sooja anda. Sulgede omapära on aga see, et nad vajavad tõhusaks toimimiseks pidevat hooldust. Iga asi, mis liigub, ka kulub. Linnud lendavad ja maanduvad, tõusevad õhku ja istuvad okstel, hõõruvad ennast vastu pesaõõnsust jne. Suled vajavad kaks korda aastas väljavahetamist. Selleks tõmbuvad kõik vanalinnud suve lõpus varju ja alustavad sulgimist. Kuna sulgimise ajal on linnud kaitsetumad kui muidu, hoiduvad nad eriti kiivalt peitu. See on esimene põhjus, miks suve lõpus aias linde pole näha. Teine põhjus on noorlindude puhkus. Kõlab imelikult, aga nii see on.

Noorlindude puhkusereis

Enamus aialindude selleaastaseid noorlinde teeb augustikuus puhkusereisi. Kodukoht jäetakse maha ning lennatakse ja hulgutakse ringi koos suurte karjade teiste sama aasta noorlindudega. Osa linde lendab päris kaugeid ringe, osa väiksemaid. Isegi varblased, kes elavad kogu oma edasise elu praktiliselt samas põõsas ehk maksimaalselt 100 m raadiuses, teevad augustis ca 2 km pikkuse puhkusereisi koos teiste noorlindudega. Nii õpitakse elu, kogutakse ja jagatakse kogemusi grupi teiste lindudega ning külastatakse koos umbrohuväljasid, et süüa ja jõudu koguda. See on iseseisva elu alustamise õppelend. Sellel lennul on veel üks praktiline põhjus. Kõik noorlinnud, kes lendavad sünnikodust kaugemale ja läbivad selle nn puhkusereisi, otsivad endale ka uue kodukoha. Nad võivad tulla ka tagasi oma sünnikohta, aga pigem mitte. Seega kui augusti lõpus hakkab sinu aed jälle tasapisi noorlindude säutsumisest täituma, pole need tõenäoliselt enam need tibud, keda sa juulikuus pesast lahkumas nägid.

Valmista oma aed noorlindudele ette

Kuna noored linnud valivad omale uue elukoha juba augustis, on oluline, et sinu aias oleks piisavalt atraktiivseid elemente, mis paneks noorlinde ka sinu aia kasuks otsustama. Mis on lindude jaoks atraktiivsed elemendid aias, mis lisavad elukohana väärtust?

Esiteks muidugi looduslikud elemendid nagu viljapuud, marjapõõsad, hekk või tihedad põõsad, kuhu varjuda. Aga kindlasti ka lapike kõrget rohtu, mida pole muruks niidetud - seal leidub palju putukaid, liblikaid ja taimeseemneid.

Teiseks sobivate pesakohtade olemasolu. Siin tulevad arvesse samuti tihedad põõsad ja hekid; aga ka mõni puuriit, lauahunnik, ja isegi oksa- või risuhunnik aianurgas. Kõige lihtsam viis pesakohtade loomiseks on aga korralikud pesakastid üles panna.

Pesakaste paigalda aeda augustis. Kuigi nõukogude ajast on meil juurdunud teadmine, et pesakaste tuleb panna üles talvel külma ilmaga redelil kõõludes, on palju mõistlikum teha seda kohe kui suvine pesitsemine on lõppenud ehk augustis. Juulikuus ei maksa lindude elupaiku veel segada, aga augusti esimeseks nädalaks on seda juba väga õige aeg teha.

Pesakasti ülespanekuks suve lõpuks on tegelikult kolm väga head põhjust:

1. Noorlinnud leiavad pesakastid üles juba sellel aastal

Augustis omale uut elukohta valivad noorlinnud võtavad uued pesakastid omaks ja valivad need järgmisel kevadel elupaigaks. Nii hoiad sina ja linnud ühe aasta kokku võrreldes talvise või kevadise pesakasti panekuga.

Augustis tehakse siiski vaid otsus ja koha valik. Pesapaika ja territooriumi asutakse aktiivselt kaitsma alles järgmisel varakevadel. Aga siis lähtutakse juba sellest otsusest.

Vanalinnud hoiavad juba valitud elupaika ja pesakohta tavaliselt kogu elu. Seda nii kergesti ei muudeta ega loovutata. Seega kui sul on plaan oma aeda rohkem linde meelitada, on selleks võimalus just sügisesel pesakasti panekul.

2. Linnud saavad talvel külmaga pesakastides ööbida.

Saksa ornitoloogide põhjaliku uurimuse järgi hukub igal aastal kordades rohkem linde sooja ööbimiskoha puudumisel, mitte nälja tõttu. Näljane lind külmub muidugi kergemini surnuks, aga just pesakastide sügisene ülespanek vähendas Saksamaal kordades lindude talvist hukkumist. Seega leiavad sinu ülespandud pesakastid väga tihedat rakendust läbi aasta. Talvel kogunevad linnud pesakastidesse ööbima lausa kümnete kaupa kokku, et koos sooja hoida. Samuti kasutavad talveks meile jäävad linnud sügisel vabaks jäävaid pesakaste oma talvevarude hoidmiseks.

3. Augustis on sul mugavam pesakasti üles panna kui talvel külmaga

See on väga praktiline põhjus, kui sa veel kahtled ja lindude seisukohad sind nii väga veel ei veena. Milleks ronida veebruari pakase ja paksu lumega metsa, kui saad seda teha lühikeste pükstega ja suvise puhkuse ajal? Mina küll ei tea. Kas sina tead?

Kui sul on juba aias pesakaste, on just nüüd õige aeg ka olemasolevad pesakastid üle vaadata ja koristada. On ju põnev teada saada, kas ja kes sinu eelmisel aastal pandud pesakastis tegelikult pesitses. Pesa sisu järgi saab üsna tihti öelda, kelle kodu see oli. Kui näiteks pesakasti ava on saviga kitsamaks müüritud ja pesa koosnes eranditult männikoore laastudest, siis on see olnud kindlasti puukoristaja koduks.

Kontrolli pesakastid üle, tee oma tähelepanekud ja puhasta pesad vanast pesamaterjalist ning riputa üles uued pesakastid, mis täiendavad olemasolevat pesadevõrku.

Allikas: Rodoaed.ee blogi