Kõige lihtsam viis lapsi lõbustada on kinnitada puude vahele kas poest ostetud või ise vanast lauajupist ja köiest meisterdatud lihtne kiik. Kui asi aga tõsisemalt ette võtta, võib ehitada ka lahedama ja suurema kiigeplatsi, kuhu mahub korraga tegutsema mitu last.

Foto: Tofs.com

Kiike ehitades tasub kindlasti läbi mõelda võimalikud ohud. Näiteks ei tohiks kiigepuule riputada kolme kiike järjest, sest keskmise juurde pole võimalik ohutult pääseda. Kui kiikuja on täishoos, peab temast lähima puu või esemeni jääma vähemalt 2,5 meetrit vaba kukkumise maad. Mõistlik oleks kiige juurde pääs vähemalt ühest suunast piirata näiteks põõsastega ja kasutada kiige turvaala tähistamiseks teist värvi liiva, et vältida kiikujale ette jooksmisi. Ohutuse huvides võiksid vanemad mõistagi oma istumiskoha sättida nii, et avaneks hea vaade mängunurgale.

Kui fantaasial rohkem lennata lasta ja aias ruumi jagub, võib erinevatest atraktsioonidest kokku panna mahuka mängumaa, kus ei tule tüdimus peale ka kõige püsimatutel. Siin on ühendatud liumägi mängumaja ja liivakastiga. Kui energiat üle peaks jääma, saab ka trampoliinil hüpata.

Tõeline unistus on jalgadele tõstetud päris oma maja. Kavalalt on ära kasutatud maja alune ruum, kuhu on seatud mänguasjad ja ronimisredel.

Tõeline nauding pisikestele Tarsanitele!

Kahekorruselise mänguala võib olla ka lihtsa konstruktsiooniga — liivakast all ja istumisala kõrgemal.

Kui rahakott ega insenerioskused keeruliste liumägede ja mängumajade konstrueerimist ei toeta, toob palju rõõmu ka lihtne isetehtud liivakast. Liivakasti suurusega ei tasu üle pingutada, sest väikesed lapsed tajuvad objekte niigi suuremalt ja turvaliselt tuntakse end pigem pisemas liivakastis. Nii ei ole ka pisemal alal üksi kõhe mängida. Samuti tasuks mõelda liivakasti lähedusse kraani paigaldamisele — nii saab liivakooke tehes mugavalt vett võtta. Liivakasti ümbritsemiseks on palju toredaid võimalusi. Osaliselt võib selle piirata hekiga, aga võib katsetada ka näiteks puupakke. Et puit pindu ei ajaks, tasuks see eelnevalt korralikult töödelda.

Veel üks lahe idee — liivakasti äärtele võib kujundada praktilised pingid.

LOE LISAKS: