Püsilillede suurus algab maapinnalähedastest padjanditest ja lõpeb suurte mitme meetriste hiiglastega. Ka annab nende rikkalik valik võimaluse kasutada neid erinevate valgustingimuste ja mullaviljakusega aladel.

Laiemalt võttes on püsikud mitmeaastased rohtsed taimed, millede maapealne osa sügisel kuivab, olles talletanud kõik toitained maa-alusesse jämenenud juurikasse ehk risoomi. Kevadel tärkavad nad uuesti, kasvavad, õitsevad ja kuivavad, ja nii aastast aastasse. Mõned püsikud on igihaljad, mis püsivad rohelisena ka talvel. Püsikute hulka kuuluvad peale püsilillede ka dekoratiivsed kõrrelised, alpitaimed, sõnajalad, veetaimed, sibullilled.

Kasvukoht

Kõige paremini kasvavad taimed aias siis, kui leida just talle kasvuolude poolest kõige sobivam koht. Nii jääb ära ka aiapidaja üks töömahukamaid töid — ümberistutamine. Püsililled sobivad kasvama: püsikutest koosnevasse lillepeenrasse; segapeenrasse koos ilupõõsaste, suvelillede ja okaspuude kääbusvormidega; kiviktaimlasse ja veekogu kallastele. Vastavalt kasvukohale, kas see on varjuline või päikseline, ning arvestades mullaomadustega (lubjarikas, happeline, liivane, savine), valitakse ka taimed. Suurem osa püsililli eelistab siiski päikesepaistelist kasvukohta ja rammusat mulda. Toitainetevaesel pinnasel jääb taimede kasv kiduraks ja varjulises kohas õitsemine väheseks.

Peenra planeerimine ja kujundamine

• Leia peenrale sobiv asukoht aias. Selleks sobivad hästi eesaed, teede servad, terrassi ja isteplatsi ümbrus, majaseinte ääred jne. Vastavalt kasvukoha tingimustele (valgus, vari, mullastikutingimused) vali välja ka sobilikud taimed. Lillepeenar on aias üks töömahukamaid osasid. Kui sul aega napib, ole nende planeerimisega pigem tagasihoidlik või vali väga vähenõudlikud ja vastupidavad taimed.

• Arvesta lillede õitsemise ajaga. Kasutades erinevatel aegadel õitsevaid püsililli, saad värvika peenra, mis õitseb maikuust novembrini. Kui sa tead, millal on sinu puhkuse aeg ja millal sa veedad kõige rohkem aega oma aias, kavanda suurim õitsemise aeg just sellesse kuusse. Varakevadel õitsevad lumeroosid, karukell, amuuri adoonis, kopsurohi. Mais ja juunis õitsevad: pojeng, õevane murtudsüda, kitse-enelas, kullerkupp, kuldne piimalill, lupiin, inkarvillea. Juulis ja augustis õitsevad: astilbe, kellukad, raudrohi, härjasilm, nelgid, päevaliilia. Sügisel õitsevad: purpur-siilikübar, aedfloks, krüsanteemid, päevakübar, kuldvits, kaunis kukehari. Ära koorma peenart liigirikkusega. Kasuta vähem liike ja lase neil peenras korduda. Nii mõjub peenar harmoonilisemalt ja on silmale ilus vaadata.

• Arvesta püsikute erineva kõrgusega. Peenar moodustub sel moel, et kõrgemad püsikud istutatakse tahaserva ja kõige madalamad jäävad esiserva. Peenras, mis on vaadeldav igast küljest, istutatakse kõige kõrgemad püsikud keskele…

SEOTUD LOOD: