Karusmarjade puhul on põnev jälgida nende kuju ja värvust, mis varieerub kollasest ja rohelist toonist punase ja peaaegu mustani. Marja kuju võib olla ümmargune, ovaalne, pirnikujuline või piklik. Huvitav on see, et ühe põõsa külge võib sattuda nii hapukaid kui ka magusaid marju. Kuigi mitmed tikrisordid on mõnusalt magusad, sobivad nad hästi ka diabeetikutele, sest neis leidub võrreldes teiste puuviljade ja marjadega suhteliselt vähe fruktoosi.

Tikrid võitlevad haigustega ja aeglustavad vananemist

Kindlasti ei tasu tikreid põõsa külge jätta, sest neis sisaldub palju kiudaineid, eeterlikke õlisid ja C-vitamiini — viimast lausa 20 korda rohkem kui samas koguses apelsinides! Samuti leidub marjades teisi vitamiine ja mineraale ning oomega-3 rasvhappeid. Rikkalik vitamiiniloend sisaldab A-vitamiini, folaate, pantoteenhapet (vitamiin B5), püridoksiini (vitamiin B6) ja tiamiini (vitamiin B1), samuti mineraale nagu kaltsium (osteoporoosi vältimiseks), magneesium, kaalium (aitab tasakaalustada vererõhku), vaske, fosforit ja mangaani. Rauasisaldus aitab säilitada head vereringet. Karusmarjad parandavad naha toonust, aeglustavad vananemist ning pärsivad kehas põletikulisi protsesse. Samuti on karusmarjast abi põieprobleemide puhul.

Marjades leiduvad flavoonid ja antotsüaniinid omavad kasulikku toimet võitluses vähirakkudega ja neuroloogiliste haigustega. Suure kiudaine sisalduse tõttu (100 g, 26% päevasest kuidainevajadusest) on tikker suuteline ennetama käärsoolevähki. Teiste uuringute kohaselt jälle aitasid karusmarjad blokeerida rinnavähi diagnoosiga patsientidel vähirakkude kasvu. Seega on tikker üks ütlemata hea mari, mida tasub kindlasti ka suures koguses talveks varuda.

Foto: Pixabay

Karusmarjade säilitamisest

Karusmari on sobilik nii mahlaks, moosiks kui ka külmutamiseks smuutide, kissellide ja kookide tarbeks. Samuti saab temast valmistada põnevaid kastmeid liharoogade juurde.

Sügavkümutamisel säilib karusmarjade toiteväärtus kõige paremini. Vilju saab külmutada kas tervelt või purustatult. Kui maasikad või vaarikad muudavad külmutamisel oma maitseomadusi, siis tikker on üks väheseid marju, mille aroom ja maitse jääb ka peale külmutamist samaks. Kui soovid teha täpselt paraja konsistentsiga toormoosi, ära kasuta mitte blenderit vaid lase võimalusel marjad läbi hakklihamasina.

Kuumtöötlemisel tasuks vältida C-vitamiini kadu. Marjade kuumtöötlemiseks sobivaim temperatuur on 75-100° kraadi vahel. Vitamiinide kadu soodustab ka ilma kaaneta potis keetmine või liiga tihe segamine. Kaant ei tohiks liiga sagedasti kergitada ega segamisega liiale minna. Mõni keedab tikreid moosiks koos kestadega, mõni ilma. Kestad on aga väga vitamiini- ja kiudainerikkad ning niisama neid minema visata ei tasuks. Kui kestad häirivad, purusta enne keetmist tikrid saumikseriga.

Tikrimoosist saab tõeliset hõrgu ahvatluse, kui keeta tikreid koos teiste puuviljadega — pirnidega, õuntega või aprikoosidega. Ingveri ja kardemoniga segatuna saab aga tikrist väga mõnusa kastme lihatoitude juure. Järgnevalt jagame ühe soolase ja ühe magusa retsepti:

Foto: Pixabay

Tikrimarmelaad vanilli, portveini ja aprikoosidega

Vaja läheb:

1 kg tikreid
750 g moosisuhkrut
1 dl valget portveini
2-3 aprikoosi

Pese tikrid ja aprikoosid, puhasta ja purusta blenderis või saumikseriga. Et protsess viimasel juhul lihtsam oleks, võid lisada ka tilga vett, kuid mitte rohkem, kui pool klaasi. Pane purustatud segu koos suhkruga potti ja lisa portvein. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kaabi seemned terava noaga tikritele lisaks ja pista intensiivsema maitseelamuse saamiseks ka kaunad potti. Kuumuta tasakesi keemiseni, siis keeda vaiksel tulel 15-20 minutit, kuni tikrid on pehmed. Soovi korral eemalda vaht. Lõpuks võta vanillikaunapoolikud potist välja, tõsta kuum moos steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe. Soovi korral võid retseptist aprikoosid välja ja asendada meelepärase komponendiga. Proovida võid ka purustatud Kreeka pähkleid (100 g).

Karusmarja-chutney kardemoniga

Vaja läheb:

1 l karusmarju
2-4 šalottsibulat
2 porgandit
2 dl punase veini äädikat
2,5 dl suhkrut
pöidla suurune tükk ingverit
1 tl kardemoni
1 tl uhmris purustatud koriandriseemneid
1 sl riivitud apelsinikoort
1-2 sl oliiviõli
1/2 tl soola

Koori porgandid, sibulad ja ingver. Porgandid lõika õhukesteks lõikudeks, sibulad pisikesteks ribadeks ja ingverid võimalikult peeneteks tükkideks. Pane hautamispoti põhja tilk õli ja prae õrnalt paar minutit korralikult segades poragndid koos sibulate ja ingverikuubikutega läbi. Et maitseainete eeterlikud õlid paremini seguneksid, kuumuta ka need õlis koos nimetatud aedviljadegaga, sekka võid puistada ka riivitud apelsinikoore. Seejärel lisa potti karusmarjad, suhkur ja punase veini äädikas ning lase segu ümbes 10 minutiks keema, seejärel hauta madalamal tulel umbes 10 minutit, kuni marjad on kergelt püreestunud. Vahepeal desinfitseeri purgid ja kaaned ning kui segu on valmis, tõsta see purkidesse. Kaaneta ja jäta jahtuma ning aseta hiljem keldririiulile või külmikusse seltskondlikke pidusööke ootama!

LOE LISAKS: