1. Teerajad. Killustik on suurepärane materjal aiaradade loomiseks, kuid selleks, et kruus jala all laiali ei vajuks, vali peeneteraline kivi — näiteks graniitkillustik, või siis jämedam purustatud killustik, mis on raskem ning lukustub paremini paika.

Kruusatatud aiatee loomiseks raja kõigepealt aluskivist põhi, mis annab sellele tugeva vundamendi. Kui oled aluskivi kindlalt kinni tampinud, laota teele 5 kuni 10 cm paksune killustikukiht ning tihenda uuesti. Kaubanduses on saadaval ka sideaineid, mis aitavad kiviklibu paremini koos hoida.

2. Killustik ja kiviplaadid. Killustikku või kruusa võib kasutada ka plaadivahede või sillutatud teede vahekohtade täitmiseks. Sellist kombinatsiooni on lihtsam hooldada, kui sillutatud teeradu, mille kivide vahed on täidetud pinnasega. Vali kiviplaatide värviga kokkusobivas toonis killustik. Selleks, et kiviklibu ei hakkaks edaspidi plaatide peale kogunema, loo kõigepealt tihendatud aluskivist põhi, säti plaadid paika — paigaldades need aluskivikihile nii, et need jääksid veidi kõrgemale, kui plaanitud tasapind — ning täida kivide vahekohad killustikuga.

3. Siseõu ja terrass. Kruusaga kaetud pind annab terrassile või istumisnurgale värskema ilme. Samuti aitab kruus põrandapinna vihmaveest kuivana hoida. Pinnakattena kasutades lisab kruus mõnusat tekstuuri ning loob visuaalselt ühtse pinna. Vali värvitoon, mis klapib kokku ülejäänud maastikukujundusega su aias ning järgib su aia üldist stiili. Näiteks, tumehall kruus sobib hästi moodsama aiakujundusega, samas kui soojemates toonides ümarkruus klapib kenasti maalähedasemasse või vahemerestiilis aeda. Kiviklibudega võid ääristada ka muust materjalist tehtud suurema ala.

4. Veesilmad. Kivide ja killustiku kombinatsioon on ideaalne lahendus veeringlusega purskkaevu, tiigi põhja või kuivoja loomiseks aeda. Eriti luksusliku ilme annab tumedamas toonis kruus. Veest märjana paistab see peaaegu mustana ning loob lähedalasuvate lopsakate ja roheliste taimedega kena kontrasti. Samuti saab killustikku kasutada dekoratiivsel eesmärgil juba valmis purskkaevude ümber.


5. Peenramultš. Hea alternatiiv tavapärasele kooremultšile on killustik. Kui taimed on paika istutatud, laota peenrale paarisentimeetrine killustikukiht, jättes taimede ja püüde ümber pisut õhuruumi. Killustikuga kaetud pind loob värske ja puhta ilme, mis toob taimed kenasti esile ning aitab vältida umbrohtude tärkamist ning peenrapinna liigset kuivamist.

6. Vett läbilaskev autokoht või sissesõidutee. Kui luua killustikukihi alla aluskivi ja geotekstiili abil korralikult tihendatud aluspõhi, siis kannatab killustikust pind ka autorattaid. Killustikuga kaetud sissesõiduteed ja autokohad sobivad hästi märjemasse ja vihmasesse kliimasse, kus vee äravool on prioriteet number üks, samuti karmide talvedega kliimasse, kus asfalt või betoon võib külma toimel pragunema hakata.

7. Drenaaž. Sõltuvalt kasutusviisist aitavad killustikuga kaetud kraavid vett kas kõrvale juhtida, suunata või dreenida. Maa-alused kuivendusdreenid aitavad liigse vee maja või peenarde juurest ärajuhtida. Teisalt aga võib kruusatatud või killustikuga täidetud dreeni kasutada ka vee kogumiseks ja edasi suunamiseks. Killustiku abil saab luua drenaaži ka muidu läbimatusse pinnasesse, nt betoneeritud õuealale, luues betoonist pinda põnevakujulisi kruusaga täidetud mustreid.

8. Tarbeaed. Jämedakoeline kruus on hea kattematerjal tõstetud peenarde ümber, see ei kipu ka kärurataste all nii kergesti laiali vajuma. Kruusa sakilised servad lukustavad selle paika ning loovad pinna, mis on küll tihe, kuid laseb voolikust tilkunud kastmisveel kiiresti ära nõrguda. Samuti aitab paks kruusakiht ära hoida umbrohtude tärkamise.

9. Lõkkekoht. Killustikku saab kenasti kasutada ka tuleaseme või lõkkekoha ümbritsemiseks. See on märksa odavam materjal kui kiviplaadid või sillutis ning loob turvalise pinna sädemete langemiseks. Kui su tulease on kivist, siis vali kividega samas toonis kruus. Metallist tuleasemete või kaasaskantavate lõkkealuste juurde sobib ükskõik millises värvitoonis kruus.

10. Erosiooni ennetamine. Kaldus teeradadele või künklikele peenardele laotatud killustikukiht aitab ennetada maapinna erosiooni. Kõige paremini toimib purustatud kruus, mille servad on sakilised ning mis hoiab seetõttu maapinnaosakesi ka suure vihma ajal paremini koos.

Vaata rohkem ideid galeriist:

Allikas: Houzz.com

LOE LISAKS: