Nii juhtubki, et aiahoolik ei lähe laupäeva hommikul esimese asjana mitte kööki kohvi tegema, vaid astub otse voodist autosse, võtab suuna Kristiine Aiakeskusele ja tuleb natukese aja pärast 21 võõrasema ja laia naeratuse võrra rikkamana koju tagasi ning otsib välja oma lemmikkühvli. On kevad!

Tegelikult on see varakevadine aeg minus ikka ja alati pisut hämmingut tekitanud — kuidas on võimalik, et sellest mustavast ja natuke kriimu-kräämu maast saab paari kuuga imeline ja lokkav ja lõhnav ja sumisev lilleaed … Tundub kuidagi uskumatu. Samas aed on kõige selle tõestamise juba hooga käsile võtnud — krookused on täies hoos, kõikjalt turritab tulbialgeid ning roosivarred paisutavad pungi. Ja lumeroos on täies ilus! Kuigi — eelmisel aastal samal ajal oli pilt juba palju värvilisem ning mullast pea tõstjaid palju rohkem. Üsna aeglane on siiski see kevad oma tulemisega olnud see aasta.

Hommikuti on magamisega pisut keeruline. Niipea kui päike ärkab, läheb lahti metsik kontsert. Kuldnokad on kohal! Maja välja valitud. Viimased päevad on üldse kuidagi linnutihe — naabri männi on vallutanud leevikeseparv, metsvindipapa naudib õunapuu otsas õhtuseid päikesekiiri ja päeval viskab mõned eredamad aariad ning maapinnal kalpsab ringi õbluke ja imearmas punarind, kes vahepeal veedab aega aiapostide sisse passimisega — miks, ei mina tea ja tema ei ütle ka. Tihased teevad kiiremaid kinnisvaratuure, haaravad vahepeal toidulaualt mõne seemne nokka ning taevas prääksuvad üle haneparved, kelle minekut sügisel jälgitud sai. Ring on täis saanud!

PS! Märge sügisesse: võrkiirised aeda tuua järgmiseks hooajaks. Facebooki Aiaelu grupis on neist sel aastal tõeliselt kauneid pilte.

Toas päevitavad tomatid ja esimesed lupiinitaimekesed ajavad juba harulisi pärislehti. Ma ei teadnudki, et pisikesed lupiinid nii nunnud on! Täna tahaks veel portsu erinevaid suvelilli mulda pista. Tööjärg on üldse päris pikk ees, aga see on ainult tore! Kõik need tegevused on mõnusad ja seda eriti siis, kui väljas on nõnda uhke kevadilm.



Aiahooliku aprilli keskpaiga tööde ja tegemiste nimekiri:

  • Viimane aeg kiireks viljapuude lõikuseks!
  • Kasemahl jooksma! PS! Mina ei pane suurt potsikut ega tee puu sisse auku, vaid lasen mahla oksast — jupp maha, pudel paelaga külge ja ongi hästi (kui just tervet küla joota ei taha — iseendale tarbimiseks jagub küll ja veel.

Kasvuhoone:

  • kasvuhoone klaasid pesta (seda on hea teha rohelise seebi lahusega)
  • mulla pealmine kiht välja vahetada
  • redised ja salat kasvuhoonesse, tilliseemned
  • Niipea kui pinnas sulanud, õue kasti porgand ja redised

Ettekülv:

  • maitsetaimed: basiilik, tüümian, pune, majoraan, jt
  • suvelilledest kressid, päsmaslilled, lillherned, päevalilled, keskpäevalilled, riitsinus ja taaskordne katse kivikilbikutega

Peenrad:

  • roosid ja muud taimed talvekattest tasapisi vabaks
  • lillepeenrad eelmise aasta vartest puhtaks, pinnas siluda/kobestada, peenardele kompostmulda
  • mullast välja kerkinud taimed tagasi mulda

Varakevade eesmärk iseendale: hoia tigude ja võilillede/muu umbrohu ilmumisel silm peal ning asu varakult nendega võitlusse!

Nimekiri sai päris pikk. On vist mõistlik arvuti tagant õue üle kolida! Imetabast kevade algust kõigile!

LOE LISAKS: