Uued tulijad aias

Emal läks aiast hanerohi välja ja kuna see on üks ütlemata armas ning hästi lõhnav taim, siis uurisin internetist, kust seda saada võiks. Kiire otsingu peale jäi ette kodulähedase pisikese ja toreda Calmia istikuäri pilt ning kuna seda peavad mu kunagise pinginaabri imetoredad vanemad ja istikuäri ise on ka selline üdini armas ning ehe, siis otsustasime emaga sealt korra läbi põigata. Ainult hanerohtu ostma…

Ja noh, läks nagu ikka — hanerohtu ei saanud, aga millegipärast oli auto pärast kõikvõimalikke muid taimi täis. Nende seas imetore kirju lehega kahkjas iiris “Albo Variegata”, valge jumikas “Purple Heart” ja murtudsüda „Valentine“. Ohh… nüüd tuleb ju neile kuskile koht leida! Tundub, et peab hakkama murulappi kuskilt otsast jälle pisut koomale tõmbama ja ühe peenra või kaks juurde tegema, sest hoog sees sirvisin veel poole ööni erinevaid aianduslehti ning leidsin veel nii üht kui ka teist põnevat ja kaunist, mis tõenäoliselt (loe: kindlasti) tahaks mu aeda tulla.

Fotol: Valge jumikas “Purple Heart”

Fotol: Kahkjas iiris “Albo Variegata”

Foto: Murtudsüda “Valentine”

Liblikahooaja ootuses

Üks kriteerium, mille alusel ma oma aeda õisi valin, on see, kuidas need meeldivad liblikatele ja mesilastele. Ehk et püüan kaasata valikusse võimalikult palju selliseid taimi, mis eelmainitud tegelasi ligi meelitaks. Kui soovid sama teha, siis alljärgnevalt paar pildivihjet suurepärastele liblikamagnetitele. Praegu jõuab kenasti veel kõiki neid taimi aeda tuua ja kirju liblikasuvi on kindlustatud.

Fotol: Sügisaster

Fotol: Aniisi-hiidiisop “Blue Fortune”

Fotol: Lursslill

Paus enne suurt suvist õitsemist

Praegu on aias pisikene paus. Paus suurematest aiatöödest ja paus õitsemises. Kohe-kohe saab see läbi — lupiinid on stardivalmis, pojengid ja kukekannused samuti ning suvelilled koguvad samuti järjest jõudu. Kuid silma- nina- ja maitsmisrõõmu jagub ka praegu. Hostad on täies ilus, õitseb üks mu suur lemmik hanerohi, sinine jumikas on jälle tohutuks puhmaks kasvanud ning kuslapuu avab esimesi aromaatseid õisi. Salat kasvab mühinal ja mõnusaks lisandiks salati hulka saab peenralt murulauguõisi noppida.

Fotol: Jumikas

Fotol: Hanerohi

Fotol: Hosta

Ootan pingsalt:

  • millal saab peenralt esimese punase maasika
  • lupiinide, kukekannuste ja pojengide õite avanemist
  • sooja ja päikeselist suve

LOE LISAKS: