Link kopeeritud!

AIAHOOLIK │ Aiast saab tomatimoosi ja vaasi võib panna takjad



AIAHOOLIK │ Aiast saab tomatimoosi ja vaasi võib panna takjad
Kollaaž. Fotod Kaia-Leena Pino

Tegelikult hakkab just nüüd minu lemmikaeg aias. Tähised augustiööd, järjest valmivad viljad, õhtuti aias tiirutavad nahkhiired ja sirtsusirin ning kõige lemmikumad õitsejad. Peenral tõstavad vahelduseks pead sinised toonid: mesiohakas, lavendel, hiid-iisop ja ogaputk.

Ja mu kauaoodatud valge floks on esimesed õied lahti rullinud. Samuti avavad järjest oma imelisi õisi päevaliiliad. Õnneliku rohevahetuse käigus saadud “Pandora’s Box” on avanud esimesed kaunid õied ja tänaseks on otsa lahti (peaaegu, ja paraku küll vihmas) teinud ka minu vanad olijad, minu läbi aegade lemmik ja kaua tagaotsitud tumesilmne “All American Plum” ning kreemikas “Border Music”. Imetore on see, et õievarsi on neil sel aastal rekordiliselt, nii et saan veel pikalt nende ilu nautida!

“Pandora’s Box”


“All American Plum”


“Border Music”


Seotud lood:

Hiid-iisop, kellest eelmine kord ka juttu tehtud sai, on õied juba üsna pikaks venitanud ja esimesed liblikad kohale meelitanud. Minul on selle üle muidugi ainult heameel. Kohe peaksid avanema ka järgmised suured liblikalemmikud — sügisastrid.

Loe veel

Ja endiselt jagub lõhnajaid! Kivikilbiku puhmad paiskavad õhku peadpööritavat aroomi ning astilbed lisavad omalt poolt magusaid noote!

Kasvuhoones on aga tõeline tomatiuputus. See muidugi ei tohiks üllatus olla, minu meelest on nende tomatitega alati nii, et muudkui ootad pikisilmi, millal esimese põske pista saab ja siis on järsku uputus.

Seega on aeg sammud kööki seada ja hoidiste hooaeg avatuks kuulutada, tänane vihmane ilm ongi tubasteks toimetusteks ideaalne. Päeva teema: tomatimoos. Kes soovib, see proovib järele. Ideaalne veini ja juustu ja kiviahju saia juurde. PS! Kellel mõõdutasse pole, see arvutab kogused: 1 tass = 16 supilusikatäit = 2,4 dl.

Tomatimoos

  • 1,6 kilo tomateid, tükkideks lõigatud
  • 1 väike sibul, kuubikuteks hakitud
  • 1/2 tassi pruuni suhkrut
  • 1 1/2 tassi suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1/2 tl koriandriseemneid
  • 1/4 tl köömneid
  • 1/4 tassi siidriäädikat
  • 1 sidruni mahl
  • 1/2 tassi haput õuna, väikesteks kuubikuteks hakitud

Pane kõik koostisained suurde potti ja lase keema tõusta, seejärel vähenda kuumust ja jäta podisema. Sega vahepeal. Keeda kuni on muutunud kleepuvaks moosiks. Selleks kulub ca 2-3 tundi.

Steriliseeri purgid. Lase kaaned keevast veest läbi.

Täida purgid moosiga, jättes moosikihi ja kaane vahele ca 5 mm õhuruumi. Kui vaja, siis pühi servad köögirätikuga puhtaks ning keera kaaned peale (mitte liiga kõvasti vaid pigem näpuotstega).

Leia suurem kuumutuspott, poti põhja säti rest, nii et purgid põhja vastu ei puutuks ning pista purgid potti. Vala peale keev vesi, nii et vesi ulatuks mõni sentimeeter üle kaante. Kuumuta 15 minutit.

Seejärel tõsta rätikule jahtuma. Ära rohkem puutu ega purke liiguta! Lase 24 h jahtuda.

---

Ja vihmasel päeval aitavad silmailu pakkuda hoopis põllult tuppa nopitud takjad. Mõnikord on need kõige lihtsamad õied kõige kaunimad!

LOE VEEL:
TOP 5: kõige kasulikumad köögiviljad, mida tasuks aias kindlasti kasvatada

Eduka looduskosmeetikafirma rajaja Lotte Tisenkopfa-Iltnere mahedaks kujundatud kodu

Loe, millised aiatööd tuleb ette võtta augustis

15 köögivilja, mida saab pärast söömist uuesti kasvama panna


Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

MOODSA KODU TOP

Viimased uudised