Ja mu kauaoodatud valge floks on esimesed õied lahti rullinud. Samuti avavad järjest oma imelisi õisi päevaliiliad. Õnneliku rohevahetuse käigus saadud “Pandora’s Box” on avanud esimesed kaunid õied ja tänaseks on otsa lahti (peaaegu, ja paraku küll vihmas) teinud ka minu vanad olijad, minu läbi aegade lemmik ja kaua tagaotsitud tumesilmne “All American Plum” ning kreemikas “Border Music”. Imetore on see, et õievarsi on neil sel aastal rekordiliselt, nii et saan veel pikalt nende ilu nautida!

“Pandora’s Box”


“All American Plum”


“Border Music”


Hiid-iisop, kellest eelmine kord ka juttu tehtud sai, on õied juba üsna pikaks venitanud ja esimesed liblikad kohale meelitanud. Minul on selle üle muidugi ainult heameel. Kohe peaksid avanema ka järgmised suured liblikalemmikud — sügisastrid.

Ja endiselt jagub lõhnajaid! Kivikilbiku puhmad paiskavad õhku peadpööritavat aroomi ning astilbed lisavad omalt poolt magusaid noote!

Kasvuhoones on aga tõeline tomatiuputus. See muidugi ei tohiks üllatus olla, minu meelest on nende tomatitega alati nii, et muudkui ootad pikisilmi, millal esimese põske pista saab ja siis on järsku uputus.

Seega on aeg sammud kööki seada ja hoidiste hooaeg avatuks kuulutada, tänane vihmane ilm ongi tubasteks toimetusteks ideaalne. Päeva teema: tomatimoos. Kes soovib, see proovib järele. Ideaalne veini ja juustu ja kiviahju saia juurde. PS! Kellel mõõdutasse pole, see arvutab kogused: 1 tass = 16 supilusikatäit = 2,4 dl.

Tomatimoos

  • 1,6 kilo tomateid, tükkideks lõigatud
  • 1 väike sibul, kuubikuteks hakitud
  • 1/2 tassi pruuni suhkrut
  • 1 1/2 tassi suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1/2 tl koriandriseemneid
  • 1/4 tl köömneid
  • 1/4 tassi siidriäädikat
  • 1 sidruni mahl
  • 1/2 tassi haput õuna, väikesteks kuubikuteks hakitud

Pane kõik koostisained suurde potti ja lase keema tõusta, seejärel vähenda kuumust ja jäta podisema. Sega vahepeal. Keeda kuni on muutunud kleepuvaks moosiks. Selleks kulub ca 2-3 tundi.

Steriliseeri purgid. Lase kaaned keevast veest läbi.

Täida purgid moosiga, jättes moosikihi ja kaane vahele ca 5 mm õhuruumi. Kui vaja, siis pühi servad köögirätikuga puhtaks ning keera kaaned peale (mitte liiga kõvasti vaid pigem näpuotstega).

Leia suurem kuumutuspott, poti põhja säti rest, nii et purgid põhja vastu ei puutuks ning pista purgid potti. Vala peale keev vesi, nii et vesi ulatuks mõni sentimeeter üle kaante. Kuumuta 15 minutit.

Seejärel tõsta rätikule jahtuma. Ära rohkem puutu ega purke liiguta! Lase 24 h jahtuda.

---

Ja vihmasel päeval aitavad silmailu pakkuda hoopis põllult tuppa nopitud takjad. Mõnikord on need kõige lihtsamad õied kõige kaunimad!