Maamaksuseaduse järgi võib maamaksumäär olla 0,1— ,5 protsenti maa maksustamishinnast aastas. Põllumajandussaaduste tootmiseks kasutusel oleva haritava maa ja loodusliku rohumaa maamaksumääradeks on 0,1—2,0 protsenti maa maksustamishinnast aastas.

Audru vallavolikogu on varem maamaksumääraks kehtestanud 2,0 ja põllumajandusmaa maksumääraks samuti 2,0 protsenti maa maksustamishinnast aastas. Tõstamaa osavallas on maamaksumäärad 2,5 ja 2,0 protsenti ehk maksimaalses lubatud määras, Paikuse osavalla eri tsoonides 1,5 ja 2,5, põllumajandusmaa puhul 1,0 protsenti.

Pärnu linnas kui asustusüksuses on 23 erinevat hinnatsooni, kus maamaksumäär sõltub maa sihtotstarbest. Maamaksumäärad ulatuvad 0,7 protsendist 2,5 protsendini, kõige kallim on sihtotstarbeta maa. Kogu liitunud omavalitsuse territooriumilt laekub aastas maamaksu ligi 1,62 miljonit eurot. Kui tõsta maamaks maksimaalse lubatud määrani, oleks see summa 2,31 miljonit.

Audru ja Paikuse valla ning Pärnu linna ühinemislepingus lepiti kokku, et maamaksumäärasid lähema nelja aasta jooksul ei tõsteta.

Represseeritud ja nendega võrdsustatud isikud on järgmisest aastast kogu omavalitsuse territooriumil maamaksust vabastatud ühe elamumaa või maatulundusmaa õuemaa kõlviku osas kas tervikuna või osas, mida ei puuduta seadusejärgne koduomaniku maamaksuvabastus. Kui neil on mitu elamu- või õuemaad ja õigus koduomaniku soodustusele, saab omavalitsuse maksuvabastust kasutada selle maatüki osas, millele rakendub koduomaniku soodustus.

Kui elamu- või õuemaa on juba täies ulatuses maamaksust vabastatud, ei saa teise maatüki soodustust. Kui koduomaniku soodustust ei kasutata, võib omavalitsuse maksuvabastust kasutada ühe laienenud Pärnus asuva elamu- või õuemaa osas.

Allikas: Pärnu linnavalitsus

LOE LISAKS: